Skip to main content

Τι αναφέρουν οι εκθέσεις των ξένων οίκων για τις ελληνικές τράπεζες

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στο επόμενο διάστημα, θα βρεθούν τα σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας, μετά και την κατάργηση του waiver.

Ήταν κι εξακολουθεί να αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης: Τα κόκκινα δάνεια. Και αποκαλύφθηκε σε όλο του το ...μεγαλείο από την ανακοίνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Και το σημαντικότερο; Από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών που ακολούθησαν, οι οποίες, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Voria.gr, πήγαν απευθείας στους πελάτες τους, οι οποίοι συνήθως είναι μέτοχοι ή εν δυνάμει μέτοχοι των ελληνικών τραπεζών και των θυγατρικών τους.

Στο πλαίσιο αυτών των διεργασιών που εξελίσσονται, το βασικό ερώτημα επικεντρώνεται στο μείζον ζήτημα που αφορά στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενόψει και της υποβολής των επικαιροποιημένων σχεδίων στον SSM. Τα σχέδια αυτά, όπως πληροφορείται η Voria.gr, θα προβλέπουν αυξημένες πωλήσεις δανείων, προκειμένου το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειωθεί κάτω από το 15% έως και τα τέλη του 2021. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 40% - 45% και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμα και το 50%, φτάνοντας στο 60%.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, θα βρεθούν τα σχέδια των διοικήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας, μετά και την κατάργηση του waiver. Eτσι, μετά την Εθνική Tράπεζα, που μηδένισε τον ELA στα τέλη του 2017, την απεξάρτησή της από τον ακριβό ELA ανακοίνωσε και επίσημα η Τράπεζα Πειραιώς. Τα σχέδια της Eurobank δείχνουν μηδενισμό του ELA το αργότερο έως τον Νοέμβριο, ενώ η Alpha στοχεύει στην πλήρη απεξάρτησή της στα τέλη περίπου του χρόνου. Και η προσπάθεια συνεχίζεται.