Skip to main content

Τι λέει ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης για την ανάπλαση στις εργατικές κατοικίες

Τι λέει ο δήμος για το έργο της αναβάθμισης πρασίνου των εργατικών κατοικιών Δαβάκη-Παπαφλέσσα-Γευγελή-Πλαστήρα και τις αντιδράσεις διαμενόντων

Σε απομόνωση ορισμένων στοιχείων της μελέτης για το έργο της αναβάθμισης πρασίνου των εργατικών κατοικιών Δαβάκη-Παπαφλέσσα-Γευγελή-Πλαστήρα αποδίδει την κριτική περί τσιμεντοποίησης που δέχεται η διοίκηση του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Διαμένοντες στις εργατικές κατοικίες κάνουν λόγο για καταπάτηση και τσιμεντοποίηση στρεμμάτων στην περιοχή.

«Οι σημερινές αντιδράσεις προέρχονται από ορισμένους-ελάχιστους ιδιοκτήτες ισογείων διαμερισμάτων, οι οποίοι έχουν προβεί σε κατάληψη του κοινόκτητου και κοινόχρηστου χώρου των πολυκατοικιών κι έχουν προβεί σε κατασκευή μη νόμιμων-αυθαίρετων κατασκευών (αποθήκες κλπ.). Δηλαδή, με πρόσχημα τη δήθεν διατήρηση του πρασίνου, επιδιώκουν την διατήρηση των μη νόμιμων-αυθαιρέτων κατασκευών τους», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μακροσκελή απάντηση του δήμου, που περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες το έργο.

Αναλυτικά η απάντηση του δήμου:

«Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, μετά από χρόνια αιτήματα (ήδη και πριν το 2010, για την διευθέτηση των όμβριων, την αναβάθμιση του πρασίνου ….) των κατοίκων Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή  ΔΑΒΑΚΗ -ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑ-ΓΕΥΓΕΛΗ-ΠΛΑΣΤΗΡΑ συνέταξε  μελέτη για την ανάπλαση της περιοχής.

Πέρα από την ενημέρωση που ήδη έγινε (έντυπα, Μ.Μ.Ε., ανακοινώσεις στις οικοδομές, παρουσίαση της μελέτης, Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου κλπ), κάθε φορά που οποιοσδήποτε κάτοικος επιθυμεί, γίνεται ενημέρωση σε κάθε στάδιο των εργασιών.

Υπέβαλε πρόταση για την «Αναβάθμιση πρασίνου περιοχής εργατικών κατοικιών Δαβάκη -Παπαφλέσσα-Γευγελή-Πλαστήρα» σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 6340 / 21/12/2017 Πρόσκλησης, με Κωδικό 073.6e του φορέα 2040113-Ε.Υ.Δ. Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για την υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας ΑΞ06 (Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων), που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020 με κωδικό MIS 5016598 και συνολική δημόσια δαπάνη 2.187.744,38 ευρώ.

Η πρόταση εντάθηκε με υπ’αρ.. Πρωτ .: 3106/13.06.2018 (ΑΔΑ ΩΟΖΛ7ΛΛ-ΜΡΙ) απόφαση Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας

Το καλοκαίρι του 2018, ανακοινώθηκε η ένταξη και η διαβούλευση, τοιχοκολλώντας στις εισόδους  όλων των οικοδομών στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών τα αντίστοιχα έγγραφα.

Η ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ ξεκίνησε προκαταρκτικές εργασίες, με την υπογείωση των δικτύων στην περιοχή στις 25.01.2019. Η υπογείωση του δικτύου της ΔΕΗ έγινε με δαπάνες του Δήμου (300.000 ευρώ).

Το 2020 μέσω νόμιμης ανοιχτής διαγωνιστικής διαδικασίας, αναδείχθηκε ανάδοχος – κατασκευαστής.

Υπογράφηκε η σύμβαση του έργου στις 29.01.2021.

Το έργο ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, με την εγκατάσταση του εργοταξίου.

Η Αρχιτεκτονική πρόταση για την ανάπλαση – αναβάθμιση των εργατικών κατοικιών Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή και Ν. Πλαστήρα προβλέπει την αισθητική βελτίωση της περιοχής, τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και των ατόμων με αναπηρία μέσω της κατάλληλης διαμόρφωσης των πεζοδρομίων, την οργάνωση των θέσεων στάθμευσης (όπου είναι δυνατόν εντός του κοινοχρήστου χώρου των εργατικών κατοικιών), τη διευκόλυνση της κίνησης των αυτοκινήτων (εντός των Εργατικών Κατοικιών), την αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού, την προστασία περιμετρικά των προ 55ετίας κατασκευασμένων οικοδομών (νερά όμβρια, υγρασίες κλπ).

Ειδικότερα η πρότασή μας εξασφαλίζει:

•    πεζοδρόμια σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΥΠΕΚΑ «Σχεδιάζοντας για όλους» με:

ψυχρά και φωτοκαταλυτικά υλικά επίστρωσης

πρόβλεψη ασφαλούς κίνησης τυφλών και ΑΜΕΑ,

Πρόβλεψη καθιστικών

Πρόβλεψη θέσης δένδρων

Αναβάθμιση αθλητικών γηπέδων

Αναβάθμιση του Δημοτικού φωτισμού.

Φύτευση με εδαφοκαλυπτικά φυτά και γκαζόν εντός των κοινοχρήστων χώρων των εργατικών κατοικιών.

Οι προβλεπόμενες εργασίες για την υλοποίηση της αρχιτεκτονικής μελέτης είναι οι παρακάτω:

1.Καθαιρέσεις στοιχείων από οπλισμένο ,άοπλο σκυρόδεμα , πλακοστρώσεις δαπέδων,   καθαιρέσεις μεταλλικών κατασκευών και κιγκλιδωμάτων.

2.Γενικές Εκσκαφές σε βάθος έως 50 εκ.

3.Εκσκαφές τάφρων γαιώδεις σε βάθος έως 60 εκ.

4.Δημιουργία υποδομών με επίχωση υλικών οδοστρωσίας.

5.Μπετόν δαπέδου πάχους 10εκ.

6.Οπλισμένο σκυρόδεμα τοιχίων.

7.Επίστρωση με πλάκες πεζοδρομίων.

8.Κατασκευή σταθεροποιημένου κεραμικού δάπεδου σε τμήματα κοινοχρήστων χώρων   των εργατικών κατοικιών.

9.Κατασκευή δαπέδων με ψυχρούς κυβόλιθους σε τμήματα του αύλειου χώρου των  Οικοδομών.

10.Επίστρωση με βοτσαλωτό δάπεδο στις κλίμακες διαμορφώσεων.

11.Καθιστικά(κύβοι και πάγκοι από μπετόν) με επένδυση από φιλέτα ξύλου.

12.Μεταλλικές κατασκευές (περιφράξεις εστίες ποδοσφαίρου και  μπασκέτες).

13. Χρωματισμοί με τσιμεντόχρωμα των τοιχίων περιφράξεων αθλητικών χώρων και  βερνικοχρωματισμοί μεταλλικών επιφανειών.

14. Ηλεκτροφωτισμός της περιοχής ανάπλασης με φωτιστικά νέας τεχνολογίας χαμηλής κατανάλωσης.

15. Φυτεύσεις.

Πιο αναλυτικά, προβλέπεται η ανακατασκευή των πεζοδρομίων με πρόβλεψη ασφαλούς κίνησης τυφλών και ΑΜΕΑ .Το πλάτος οδοστρώματος παραμένει σταθερό σε όλο το μήκος των οδών που συνθέτουν την περιοχή μελέτης.

Με την χάραξη αυτή δημιουργούνται, όπου είναι εφικτό, παρόδιες περιοχές στάθμευσης, διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων (προς την πλευρά των οικοδομών εργατικών κατοικιών)  στις διασταυρώσεις των οδών ικανές να δεχθούν την κατασκευή ραμπών ΑΜΕΑ και εξασφαλίζεται το ελάχιστο απαιτούμενο πλάτος της ζώνης κίνησης των πεζών στα πεζοδρόμια.

Παράλληλα, η νέα χάραξη, περιλαμβάνει την εξομάλυνση των ανισοσταθμιών, την κατάργηση των εμποδίων και την εφαρμογή νέων δαπεδοστρώσεων που θα ενοποιούν αντιληπτικά τη ζώνη κίνησης.

Ο σχεδιασμός των πεζοδρομίων έχει λάβει υπόψη τη σημερινή χρήση των ισογείων των κτισμάτων, καθώς και την ανάγκη προσέγγισης τροχοφόρων στο εσωτερικό των ιδιοκτησιών, δεδομένου ότι η δυνατότητα αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γενικά, οι παράμετροι που καθόρισαν την προτεινόμενη διαμόρφωση επί των πεζοδρομίων και των υπόλοιπων κοινοχρήστων χώρων είναι οι ακόλουθες:

•    Κίνηση πεζών.

•    Παρεμπόδιση στάθμευσης τροχοφόρων επί του πεζοδρομίου.

•    Είσοδος τροχοφόρων στις παράπλευρες ιδιοκτησίες.

•    Περιοχές φύτευσης – καθιστικά.

•    Δαπεδοστρώσεις.

•    Εσοχές στα πεζοδρόμια για την χωροθέτηση των κάδων απορριμμάτων.

•    Αθλητικές εγκαταστάσεις.

•    Φύτευση.

Κίνηση πεζών

Σε όλο το μήκος των οδών της περιοχής μελέτης επιδιώχθηκε να εξασφαλιστεί μία ασφαλής και απρόσκοπτη κίνηση των πεζών επί του πεζοδρομίου, με προσθήκη ραμπών ομαλής μετάβασης για ΑΜΕΑ στα σημεία ανισοσταθμιών (διασταυρώσεις δρόμων) και προτείνεται η εφαρμογή λωρίδας ειδικής πλακόστρωσης (ειδικά ανάγλυφα πλακίδια) για διευκόλυνση της κίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης. Το πλάτος της διαδρομής των πεζών κυμαίνεται ανάλογα με το διαθέσιμο πλάτος πεζοδρομίου. Κατά κανόνα εξασφαλίζεται πλάτος κίνησης μεγαλύτερο από 1,20 μ., εκτός από ορισμένες περιοχές όπου αυτό είναι ανέφικτο εξαιτίας της γεωμετρίας του πεζοδρομίου έξω από τις Ρυμοτομικές Γραμμές.

Υψομετρική διευθέτηση των ανισοσταθμιών θα γίνει εκτός από τις διαβάσεις και όπου αλλού είναι απαραίτητο κατά μήκος των πεζοδρομίων, λαμβάνοντας, πάντα όμως, υπόψη την ορθή σχέση των ισογείων των κτιρίων με τα πεζοδρόμια.

Είσοδος τροχοφόρων στις παράπλευρες ιδιοκτησίες

Δεδομένης της δέσμευσης να ληφθεί υπόψη η υφιστάμενη οργάνωση χρήσεων στην περιοχή, διαμορφώνονται τοπικά υποβαθμίσεις στη στάθμη των πεζοδρομίων (ράμπες) για την δυνατότητα εισόδου οχημάτων στις ιδιοκτησίες. Οι ανισοσταθμίες που δημιουργούνται από αυτόν το χειρισμό θα γεφυρώνονται μέσω κεκλιμένων επιπέδων, ώστε να μην ανακόπτεται σε καμία περίπτωση η συνεχής κίνηση πεζών επί του πεζοδρομίου. Οι θέσεις όπου διαμορφώνονται αυτές οι επιμέρους ράμπες σχετίζονται με τις ανάγκες τροφοδοσίας των ιδιοκτησιών, όπως αυτές ισχύουν σήμερα. Πιθανή αλλαγή στις χρήσεις των παράπλευρων ιδιοκτησιών θα σημαίνει και ανάγκη αναθεώρησης των θέσεών τους.

Δαπεδοστρώσεις

Οι δαπεδοστρώσεις που προτείνονται θα χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο διάκρισης των διαφορετικών λειτουργικών περιοχών. Γενικά, οι τελικές επιστρώσεις που προτείνονται είναι ένας συνδυασμός  τσιμεντόπλακας διάτρητων πλακών για φύτευση με γκαζον και διαχωριστικών τμημάτων από τσιμεντένιους κυβόλιθους. Η γενική λογική και ο ρυθμός τοποθέτησης των ενδιάμεσων τμηματων θα είναι τέτοιος που να μην οδηγεί σε κατακερματισμό της εικόνας του δαπέδου σε πολλά μικρά τμήματα, αλλά να δημιουργεί μεγάλες ενιαίες επιφάνειες που θα λειτουργήσουν ως φόντο για τα στοιχεία εξοπλισμού που πρόκειται να τοποθετηθούν εκεί.

Ανεξάρτητα από την δαπεδόστρωση κάθε περιοχής, θα υπάρξει διαφοροποίηση των δαπέδων στις περιοχές των παρτεριών – καθιστικών, των ραμπών ΑΜΕΑ, καθώς και στη λωρίδα κίνησης ατόμων με προβλήματα όρασης, ώστε να επιτευχθεί η αντιληπτική διαφοροποίηση των λειτουργιών, αλλά και για λόγους ασφαλέστερης κίνησης των πεζών.

Οι δαπεδοστρώσεις θα κατασκευαστούν από σύγχρονα και ανθεκτικά υλικά σε ισχυρά υποστρώματα, ώστε αφενός να συμβαδίζουν με το ύφος της περιοχής και αφετέρου να διαθέτουν αντοχές αυξημένες, κυρίως στα σημεία όπου αναγκαστικά θα διέρχονται οχήματα.

Αστικός εξοπλισμός

Προτείνεται επαναπροσδιορισμός, εμπλουτισμός και οργάνωση της τοποθέτησης του αστικού εξοπλισμού της περιοχής μελέτης. Πιο συγκεκριμένα, τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο εξοπλισμό είναι :

Επίστυλα φωτιστικά αστικού χώρου. Τοποθετείται νυχτερινός αστικός φωτισμός πεζοδρομίων σε όλο το μήκος των οδών, με στόχο να δημιουργηθεί μία περισσότερο αστική εικόνα της περιοχής στο τμήμα που κινούνται πεζοί. Η πυκνότητα των φωτιστικών σωμάτων και η ένταση του προτεινόμενου φωτισμού είναι τέτοιες ώστε να μην παρεμβαίνουν στη στάθμη οδικού φωτισμού. Ιδιαίτερη αναφορά  στα θέματα φωτισμού γίνεται στην μελέτη ηλεκτροφωτισμού.

Σχάρες απορροής. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί κατά τη μελέτη εφαρμογής στην ενσωμάτωση σχαρών απορροής στην ανακατασκευή των δύο αθλητικών γηπέδων. Για να αντιμετωπιστεί το θέμα της γρήγορης απομάκρυνσης των νερών από τους αθλητικούς χώρους θα κατασκευαστούν κανάλια από οπλισμένο σκυρόδεμα κατά μήκος των μεγάλων πλευρών των γηπέδων  τα οποία θα επικαλυφτούν με μεταλλικές σχάρες υδροσυλλογής ηλεκτροπεσσαριστές γαλβανισμένες.

Καθιστικοί πάγκοι . Προβλέπεται η κατασκευή καθιστικών πάγκων από ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα με επένδυση φιλέτων ξύλου στους κοινόχρηστους χώρους των εργατικών κατοικιών για προσωρινή ανάπαυση.

Αθλητικές εγκαταστάσεις

Οι υπάρχουσες αθλητικές εγκαταστάσεις θα καθαιρεθούν και θα ξαναχτιστούν με παραπλήσιες αθλητικές δραστηριότητες με στόχο τη ελεύθερη χρήση τους από πολίτες και παιδιά. Το γήπεδο της οδού Δαβάκη που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί τέσσερεις μπασκέτες χαμηλού ύψους και ασφαλτικό δάπεδο θα μετατραπεί σε ένα μικρότερο τυποποιημένο γηπεδάκι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για ποδόσφαιρο, είτε για μπάσκετ είτε για βόλεϊ. Χαρακτηριστικό αυτού του γηπέδου είναι ότι ενδείκνυται για παιδιά προεφηβικής ηλικίας κυρίως και ότι εντός της περίφραξής τους περιλαμβάνεται και χώρος για τους γονείς οι οποίοι μπορούν να επιβλέπουν, να παίζουν και να περιμένουν τα παιδιά τους. Το άλλο γήπεδο που βρίσκεται επί της οδού Γευγελή θα καθαιρεθεί ώστε να τοποθετηθεί κατάλληλο δάπεδο για αθλοπαιδειές. Το γήπεδο του μπάσκετ θα μεγαλώσει, θα γίνουν σωστές κλίσεις για τις απορροές των υδάτων και η καταστραμμένη περίφραξη θα αντικατασταθεί. Επί πλέον θα τοποθετηθεί και πλέγμα στην πάνω πλευρά του γηπέδου.

Φύτευση

Στην παρούσα μελέτη:

•    Στο χώρο ανάπλασης παρά την οδό Δαβάκη η ανάγκη για τη δημιουργία ενός πιο σύγχρονου πάρκου μας οδηγεί στο να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο και το είδος των φυτεύσεων. Η επιλογή του φυτικού υλικού και η διαμόρφωση των φυτικών σχηματισμών βασίστηκε, κυρίως, στην ασφάλεια των δημοτών και την αντοχή στην χρήση και δευτερευόντως, στην μείωση της αναγκαίας συντήρησης. Βασική επιδίωξη είναι να διατηρηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα υγιή δένδρα, είτε στη θέση τους (215 τεμ.) είτε μεταφυτεύοντάς τα (13τεμ).  Όσον αφορά τους υπάρχοντες αναπτυγμένους θάμνους, μεμονωμένους ή σε συστάδες, έχουν ενταχθεί στο γενικότερο σχεδιασμό και θα διατηρηθούν σχεδόν στο σύνολό τους. Διαφορετικά θα αντιμετωπιστούν οι φυτικοί φράχτες (μπουρντούρες από λιγούστρο), οι οποίοι θα καταργηθούν, ως επί το πλείστον, ενώ θα διατηρηθούν όσοι μπορούν να ενταχθούν στην καινούρια κατάσταση και προοπτική. Ο χλοοτάπητας θα περιοριστεί σημαντικά και θα αντικατασταθεί από εδαφοκαλυπτικά φυτά τα οποία δεν απαιτούν τόση συντήρηση και έχουν λιγότερες απαιτήσεις σε νερό. Τα εδαφοκαλυπτικά φυτά χρησιμοποιούνται και για καλλωπιστικούς λόγους σε ανυψωμένα μη προσβάσιμα στο κοινό παρτέρια καθώς και για να γίνει πιο εύκολα αντιληπτός ο διαχωρισμός του προσβάσιμου και μη προσβάσιμου στο κοινό χώρου. Όσες επιφάνειες καλυφθούν από χλόη θα είναι κατάλληλης ποικιλίας προσαρμοσμένης στις υπάρχουσες εδαφοκλιματικές συνθήκες δηλ. με περιορισμένες απαιτήσεις σε νερό και με μεγάλη αντοχή στην λελογισμένη καταπόνηση, δεδομένου ότι αυτές οι επιφάνειες θα είναι προσβάσιμες στο κοινό. Ο όλος σχεδιασμός βασίστηκε στις βασικές αρχές της αειφορίας με στόχο ποιοτική και αισθητική αναβάθμιση του υπό ανάπλαση πάρκου.

Πρόκειται για μια υποβαθμισμένη περιοχή (Εργατικών Κατοικιών), που όπως συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, λόγω των πολυπληθών ιδιοκτητών, οι περιοχές αυτές χρήζουν ιδιαίτερων επεμβάσεων και ανασυγκρότησης. Η περιοχή αυτή έχει πολλούς κοινόκτητους και κοινόχρηστους χώρους μέσα στους οποίους έχουν αναπτυχθεί αυθαίρετα άναρχα δομημένες παρεμβάσεις εις βάρος των χώρων πρασίνου.

Με την προτεινόμενη πράξη βελτιώνεται και αναζωογονείται η περιοχή.

Στόχος του έργου είναι η ανάπλαση της περιοχής των Εργατικών Κατοικιών Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή και Ν. Πλαστήρα και η λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του τμημάτων των συγκεκριμένων οδών. Συνολικής έκτασης 37.000τμ Ο εξωραϊσμός και η βελτίωση της υποδομής της περιοχής θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ανάλογες εργασίες έγιναν προ ετών από το Δήμο μας, με την παρούσα διοίκηση, στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών Αγίων Πάντων (Καϊστρι) δηλαδή και συντήρηση και βάψιμο των Εργατικών Κατοικιών περιοχή Αγίων Πάντων και ανάπλαση όλων των κοινοχρήστων χώρων.

Στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών Δαβάκη – Παπαφλέσσα – Γευγελή – Ν. Πλαστήρα, σε συνέχεια της συντήρησης και βαφής των πολυκατοικιών, σήμερα εκτελείται το ανωτέρω αναλυτικά περιγραφόμενο έργο της ανάπλασης.

Ο Δήμος μας, όπως στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών Αγίων Πάντων (Καϊστρι), έτσι και στην περιοχή Εργατικών Κατοικιών Δαβάκη- Παπαφλέσσα- Γευγελής- Ν. Πλαστήρα, αποδεικνύει στην πράξη, με συγκεκριμένα έργα, την κοινωνική του ευαισθησία, για κατοίκους και περιοχές που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

Το πράσινο (γκαζόν, δένδρα, θάμνοι, άνθη) που θα υπάρχει μετά την ανάπλαση θα είναι πολύ περισσότερο (και αρδευόμενο) από αυτό που υφίσταται. Η απομόνωση ορισμένων στοιχείων της μελέτης του έργου που δεν έχει αποπερατωθεί (βρίσκεται σε εξέλιξη), προς εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, για λόγους αντιπολιτευτικούς, είναι προφανής και ανάξια σχολιασμού.

Πάντως το εκτελούμενο έργο ελέγχθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), η οποία απέρριψε σχετική προσφυγή κατοίκου.

Οι σημερινές αντιδράσεις προέρχονται από ορισμένους-ελάχιστους ιδιοκτήτες ισογείων διαμερισμάτων, οι οποίοι έχουν προβεί σε κατάληψη του κοινόκτητου και κοινόχρηστου χώρου των πολυκατοικιών κι έχουν προβεί σε κατασκευή μη νόμιμων-αυθαίρετων κατασκευών (αποθήκες κλπ.). Δηλαδή, με πρόσχημα την δήθεν διατήρηση του πρασίνου, επιδιώκουν την διατήρηση των μη νόμιμων-αυθαιρέτων κατασκευών τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι υπέρ του συγκεκριμένου έργου».