Skip to main content

Τι απαντούν οι Θεσσαλονικείς που δημιούργησαν το σήμα «Ελλάδα 2021»

Τι απαντούν στις αντιδράσεις οι Beetroot Design Group, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που επιμελήθηκαν το σήμα της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2021».

Απάντηση στις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από το σήμα της πρωτοβουλίας «Ελλάδα 2021» που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, δίνουν οι δημιουργοί του

Η βραβευμένη και διεθνώς καταξιωμένη για τις γραφιστικές της δουλειές Beetroot Design Group, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εξηγεί το σκεπτικό πίσω από το σήμα αναφέροντας ότι πρόκειται για «ένα έργο η προσέγγιση του οποίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αίσθηση ευθύνης» και παραθέτουν το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία του λογότυπου.

Αναλυτικά η απάντηση:

«Με μεγάλη μας χαρά αναλάβαμε τον σχεδιασμό του λογοτύπου του εορτασμού της συμβολικής επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση. Ένα έργο η προσέγγιση του οποίου απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αίσθηση ευθύνης. Η επιλογή της Beetroot για την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου μας τιμά ιδιαίτερα. To σήμα σχεδιάστηκε αφιλοκερδώς, ως χορηγία της Ένωσης Διαφημιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Το 2

H κυματιστή φόρμα του λογοτύπου (αριθμός 2) μεταφέρει έναν ισχυρό συμβολισμό· την μακρόχρονη και συνάμα πολυτάραχη διαδρομή του ελληνισμού αλλά και τη συνέχειά του πριν και μετά το 1821, πριν και μετά το 2021. Μία διαδρομή γεμάτη φως, επιτεύγματα, νίκες, έντονες χαρές, αλλά και σκοτεινές περιόδους, ατυχίες και πισωγυρίσματα, που εκτείνεται σε μια μακρά περίοδο πολλών αιώνων από το παρελθόν ως σήμερα.

Το 1

Τα κομβικά σημεία που τέμνουν τη διαδρομή του ελληνισμού γίνονται ευκαιρίες για επαναπροσδιορισμό. Με έντονη γραφή (αριθμός 1) το σήμα αποτυπώνει επιβλητικά την κάθε τέτοια στιγμή επανεκκίνησης και απελευθέρωσης, προτείνοντας η επέτειος αυτή να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα τέτοια στιγμή.

Επιλέχθηκε ένας χρωματικός κώδικας που αποτελεί μια απεικόνιση της πληθώρας των διαφορετικών  ιδεών και των χρωμάτων της επανάστασης και τονίζει την ποικιλομορφία του Ελληνικού τόπου και πολιτισμού καθώς και την αποδοχή και την αξιοποιήση των διαφορετικών σκέψεων και εμπειριών.

Η χρήση της GFS Didot, την οποία χρησιμοποίησε εξαρχής ο Αδαμάντιος Κοραής στο εκδοτικό του πρόγραμμα για τον διαφωτισμό των υπόδουλων Ελλήνων, αποτελεί φόρο τιμής στις στοιχειοθετικές επιλογές των εκδοτών και των τυπογράφων της επαναστατημένης Ελλάδας και επιδιώκει να γιορτάσει τον διηνεκή χαρακτήρα και την ομορφιά μιας γραμματοσειράς που απολαμβάνουν στα έντυπα τους οι Έλληνες από τότε μέχρι και σήμερα.¹».

Δείτε την ανάρτηση εδώ.