Skip to main content

Τι έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και γιατί ο Τσίπρας έπαιξε το χαρτί των εκλογών

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι εάν η αιφνίδια δημοσκοπική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, θα έχει διάρκεια ή αν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη

Το βήμα αυτό, το αίτημα για εκλογές δηλαδή, ο Αλέξης Τσίπρας το είχε σχεδιασμένο από καιρό. Θα ήταν η κορύφωση της στρατηγικής που ακολουθούσε τους τελευταίους μήνες. Δεν ξέρω εάν ο σχεδιασμός του προέβλεπε το αίτημα περί εκλογών να υποβληθεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ωστόσο, μετά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, άλλη επιλογή δεν υπήρχε. Το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων, ακόμη και οι “κρυφές” τις οποίες διενεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι το “σκληρό ροκ” είναι μονόδρομος για τον Τσίπρα.

Το αίτημα για εκλογές εξυπηρετούσε δύο στόχους. Ο πρώτος να επιτύχει μια, ελάχιστη έστω, συσπείρωση των ψηφοφόρων του, μπας και ανακοπεί η δημοσκοπική στασιμότητα, ή ακόμη και η περαιτέρω υποχώρηση, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Και ο δεύτερος στόχος είναι για να υπενθυμίσει ότι στο χώρο της κεντροαριστεράς, τώρα που εισέβαλαν και άλλοι μνηστήρες, εκείνος παραμένει το αφεντικό.

Όμως, τι ακριβώς έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις;

● Πρώτον, ότι ο δικομματισμός είναι καχεκτικός. Στις περισσότερες έρευνες κινείται πέριξ του 50% (48,6% METRON ANALYSIS, 50,4% MRB, 52,2% MARC, 58% PRORATA).
● Δεύτερον, ότι Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε υποχώρηση. Στη δημοσκόπηση της MRB το μεν κυβερνών κόμμα εμφανίζει απώλειες περίπου δέκα ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, η δε αξιωματική αντιπολίτευση χάνει περισσότερες από δώδεκα.
● Τρίτον, μια από τις αιτίες υποχώρησης του δικομματισμού είναι η σημαντική δημοσκοπική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, το οποίο σε όλες τις μετρήσεις εμφανίζει πλέον διψήφια ποσοστά.

Αν δει κανείς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μετρήσεων θα διαπιστώσει ότι η ελάσσων αντιπολίτευση δεν τσιμπάει μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πιστεύεται από πολλούς. Σύμφωνα με τη μέτρηση της MRB η ΝΔ παίρνει 4,4% από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ χάνει 7,5%. Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει 3,5% από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά χάνει 14,6%!

Επίσης, σε όλες τις δημοσκοπήσεις η απόσταση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, είναι μονοψήφια και αισθητά μικρότερη από την απόσταση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ η οποία ανιχνεύεται συνήθως διψήφια.
Ενδεικτικό του κλίματος είναι και ένα ακόμη ποιοτικό εύρημα στη δημοσκόπηση της MARC όπου στο ερώτημα «τι είδους κυβέρνηση θέλετε να προκύψει από τις επόμενες εκλογές», οι πολίτες απαντούν: 26,3% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, 20,2% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ, 7,1% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 21,3% κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπερασματικά, όλες οι δημοσκοπήσεις συγκλίνουν στο ότι η ΝΔ υφίσταται σημαντική φθορά, ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία, βρισκόμενη σε καθαρή απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδυνατεί να ανακάμψει, αδυνατεί να καρπωθεί μέρος της φθοράς του κυβερνώντος κόμματος, αδυνατεί να πλασαριστεί ως εναλλακτική κυβερνητική λύση.

Πλέον, το ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο προσεχές μέλλον είναι εάν η αιφνίδια δημοσκοπική ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, θα έχει διάρκεια ή αν θα αποδειχθεί πρόσκαιρη. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον νέο αρχηγό του. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει μπροστά του καθαρό γήπεδο, τόσο στο εσωκομματικό τοπίο, μετά το σχεδόν 68% με το οποίο εκλέχθηκε, όσο και στην ευρύτερο πολιτικό στίβο όπου ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται κάπως ξέπνοοι. Υπό αυτήν την έννοια, δεν δικαιούται να αποτύχει.