Skip to main content

Tι γίνεται όταν ένα fund λειτουργεί και στην Ελλάδα ως ...fund

Το αμερικανικό fund CVC Capital διαβλέπει μεγάλα περιθώρια αναδιάρθρωσης στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες εβδομάδες στο μέτωπο της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελική ευθεία μπαίνει η εξέταση της πρότασης, που έχει καταθέσει το αμερικάνικο fund, CVC Capital, για την εξαγορά του Ιασώ General. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια πρόταση που τελικώς προβλέπει:

Α) ανάληψη του 13 των δανειακών υποχρεώσεων της μονάδας και

Β) ένα τίμημα της τάξης των 30 εκατ ευρώ

Προς το παρόν, οι γιατροί - μέτοχοι του νοσοκομείου επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, καθώς υπάρχουν διαφωνίες για την αποδοχή ή όχι της προσφοράς. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι θα ζητηθεί βελτίωση.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι το CVC αγοράζει μόνο σε distress τιμές. Κι ότι στόχος του είναι, μετά την εξυγίανση των μονάδων που αγοράζει, να τις πουλήσει.

Λειτουργεί δηλαδή, όπως λένε όσοι ξέρουν την αγορά, όπως λειτουργούν όλα τα funds αυτού του είδους διεθνώς. Να σημειωθεί τέλος, ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί και το ακριβές τίμημα που καταβλήθηκε από το CVC Capital για την εξαγορά του ιδιωτικού νοσοκομείου Metropolitan.

Είχε ακουστεί το ποσό των 80 εκατ ευρώ, αλλά ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε. Στην αγορά, τώρα, υποστηρίζουν ότι το τίμημα μπορεί να είναι τελικώς και μικρότερο.

Το ίδιο fund, πάντως, ετοιμάζει μια - δύο ακόμα μικρές εξαγορές ιδιωτικών κλινικών στην Ελλάδας, καθώς διαβλέπει μεγάλα περιθώρια αναδιάρθρωσης στον κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες.