Skip to main content

Τι γλώσσα μιλούν οι σλαβόφωνοι στην Ελλάδα κ. Κοτζιά;

Η θλιβερή κατάσταση της Υγείας στα Βαλκάνια, το μπέρδεμα με τη στάση των Γερμανών στα Σκόπια και το μήνυμα της ρωσικής Πρεσβείας για τις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, καλεί την Ελλάδα να σχολιάσει αν ομιλείται η "μακεδονική γλώσσα" στο έδαφος της. Αυτό απάντησε σε ερώτηση αν μιλιέται η "μακεδονική" γλώσσα στην χώρα μας.

Νομίζω ότι πρέπει ο κ. Ν. Κοτζιάς, ως καθ’ ύλην αρμόδιος, να διευκρινίσει αν οι σλαβόφωνοι στην Ελλάδα μιλούν την μακεδονική γλώσσα. Αφού μιλούν κι αυτοί σλάβικο ιδίωμα, όπως και οι Σλάβοι των Σκοπίων, κι αφού την γλώσσα των Σκοπιανών την αναγνώρισε ο κ. Ν. Κοτζιάς ως μακεδονική, οι σλαβόφωνοι στην Ελλάδα ποια γλώσσα μιλούν, κύριε υπουργέ;

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Βερολίνου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από έμφραγμα εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στα Τίρανα και κατόπιν λόγω της κατάστασής του διακομίσθηκε σε νοσοκομείο του Βερολίνου με αεροπλάνο τσάρτερ.

Παρόμοιες ειδήσεις αναδεικνύουν την θλιβερή κατάσταση που βρίσκεται η Υγεία στα Βαλκάνια, μη εξαιρουμένης της Ελλάδας. Όταν ένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να θεραπευθεί στην χώρα του, πώς θα θεραπευθούν οι απλοί πολίτες; Και όταν αυτοί οι πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα χρήσης πτήσης τσάρτερ και πανάκριβης θεραπείας στο εξωτερικό, ποια είναι η μοίρα τους;

[Συμπέρασμα: Να γίνουμε όλοι πρωθυπουργοί και υπουργοί, για να έχουμε πρόσβαση σε συστήματα υγείας. Αλλιώς…]

Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ στην Καγκελαρία υποστήριξε την Γκορντάνα, Σιλιάνοφσκα Ντάβκοβα, την υποψήφια πρόεδρο του κόμματος του Γκρούεφσκι στα Σκόπια, με την δήλωση: «Υποστηρίζω τις γυναίκες στην πολιτική και ελπίζω για την επιτυχία τους. Ελπίζω να γίνετε  η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας σας νικώντας στις εκλογές», δήλωσε.

Μας μπερδεύουν οι Γερμανοί. Μας έβαλαν να υπογράψουμε επαίσχυντη συμφωνία με τον Ζάεφ και τώρα υποστηρίζουν το αντίπαλο κόμμα;

Είπε ο υπουργός Νίκος Παππάς: «Περιθωριακοί» όσοι μας αποδοκιμάζουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών». Δεν σας αποδοκιμάζουν μόνον όσοι προσέρχονται στις συγκεντρώσεις σας. Σας αποδοκιμάζει το 70%+ του ελληνικού λαού. Όλοι περιθωριακοί είναι; Σαν πολλοί δεν είναι οι περιθωριακοί στην Ελλάδα;

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, ξεμπροστιάζει όσους εμφανίζονται να έχουν την υποστήριξή της: «Με αφορμή τις γνωστές τηλεοπτικές /ραδιοφωνικές εκπομπές και πρόσφατα δημοσιεύματα θεωρούμε αβάσιμες τις απόπειρες ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα να εκμεταλλεύονται τις δήθεν σχέσεις με την ηγεσία της Ρωσίας στις προεκλογικές τους καμπάνιες για να υπονοήσουν ότι απολαύουν της "ρωσικής υποστήριξης"».

Αυτό ανέφερε σε ανακοίνωση της η Ρωσική Πρεσβεία, ενώ κατέληξε πως «ισχυρισμοί περί πολιτικών προτιμήσεων της Μόσχας και τις ανάμειξής της στις ελληνικές εκλογές, συμπεριλαμβανομένης της "σχέσης" με τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους, αποτελούν fake news».

Το πρόβλημα της έκδοσης βίζας εξακολουθεί να ταλανίζει την πολυσχιδή και δραστήρια ελληνική κοινότητα της Κριμαίας, η οποία απευθύνει -για ακόμη μία φορά- έκκληση στις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να επιληφθούν αυτού του μόνιμου "αγκαθιού".

Το παράδοξο στην ιστορία είναι το γεγονός ότι τα προξενεία και τα κέντρα θεώρησης σε ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εκδίδουν βίζα στους πολίτες της Κριμαίας με ρωσικά διαβατήρια. Έτσι, οι Έλληνες κάτοικοι της χερσονήσου δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα.