Skip to main content

Τι γνωρίζουμε για το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην Κρήτη - Ένας καθηγητής Ιολογίας εξηγεί

«Το ιστορικό του ταξιδιώτη και η επιμονή του να ελεγχθεί με διαδοχικά rapid test ήταν αυτό που κίνησε όλη τη διαδικασία», είπε ο καθηγητής.

Για το πρώτο κρούσμα της παραλλαγής Όμικρον που επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας και συγκεκριμένα στα Χανιά Κρήτης μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, στου οποίου το εργαστήριο έγινε η ταυτοποίηση του παραλλαγμένου στελέχους στον ασθενή.

Το ιστορικό του ταξιδιώτη ήταν αυτό που κίνησε όλη τη διαδικασία (είχε ταξιδέψει στην Νότιο Αφρική και έφτασε στη χώρα μας στις 26 Νοεμβρίου) και η επιμονή του να ελεγχθεί με διαδοχικά rapid test και με τη θετικοιποίηση τους να προβεί σε διαγνωστικό κέντρο για pcr test, δήλωσε ο καθηγητής

Το ιατρικό κέντρο επικοινώνησε με το εργαστήριο όπως του δήλωσε ο κ. Σουρβίνος, όπου πραγματοποιήθηκε γονιδιοματικός έλεγχος.

Ανέφερε επίσης ότι ο ασθενής έχει πια συμπτωματα και παραμένει κατοίκον δεν έχει χρειαστεί να προσέλθει

«Η ιχνηλάτηση ξεκίνησε νωρίτερα, μέρες πριν το αποτέλεσμα της γονιδιοματικής ανάλυσης», τόνισε παράλληλα ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι ο πρώτος κύκλος των αποτελεσμάτων ήταν αρνητικός.

Ευτυχή χαρακτήρισε επίσης ο κ. Σουρβίνος  τη συγκυρία που είναι γνωστή η προέλευση του κρούσματος. «Είμαστε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι ως χώρα και ως ΕΟΔΥ για την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων στην κοινότητα. Ήταν συγκυρία που εντοπίστηκε στα Χανιά. Θα εμφανιστούν κι άλλα τέτοια κρούσματα» συμπλήρωσε ο ίδιος

«Είμαστε μπροστά στο άγνωστο και έχουμε ανάγκη για περισσότερα επιστημονικά δεδομένα» τόνισε αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον.