Skip to main content

Τι είχε συμφωνήσει τελικά η Ελλάδα με την Τουρκία;

Την ώρα που το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, η Μιλιέτ αποκαλύπτει τι είχε συμφωνηθεί για τις διερευνητικές επαφές των δύο χωρών.

H απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου και η αποστολή του Ορούτς Ρέις, δεν ανέβασε απλώς το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δίνει πρώτον μήνυμα στο εσωτερικό, όπου δεχόταν επικρίσεις, ότι πούλησε την «Γαλάζια Πατρίδα».

Τώρα το Ορούτς Ρέις θα πατήσει σε όλη την περιοχή που δέσμευσε η Άγκυρα, λίγα μίλια από το ανατολικό σύνορο της συμφωνίας Αιγύπτου - Ελλάδας, για να δείξει και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό την αποφασιστικότητα της Άγκυρας. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα κάνει έρευνες ή όχι. Στην συνέχεια φαίνεται ότι θα παραμείνει στην περιοχή γύρω από την Κύπρο.

Αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Eρντογάν-Μέρκελ

Ο Τουρκικός τύπος σήμερα γράφει ότι εντός της ημέρας ή αύριο αναμένεται τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Μέρκελ. Στο μεταξύ η εφημερίδα Μιλιέτ με τίτλο «Διέλυσε η Ελλάδα τις διαπραγματεύσεις» αποκαλύπτει τι είχε συμφωνηθεί να ανακοινωθεί από τις δύο πλευρές για τις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 7 Αυγούστου οι δύο πλευρές θα δήλωναν από κοινού την πρόθεση να ξεκινήσουν άμεσα οι διερευνητικές επαφές, οι συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αλλά και να επιταχυνθούν οι πολιτικές επαφές.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου την παραμονή, όπως γράφει η Μιλιέτ, ο Καλίν κάλεσε τον ομόλογό του και αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε συμφωνία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία δεν συμμετέχει η ίδια. Μετά την απάντηση ότι οι επαφές για την συμφωνία με την Αίγυπτο ηταν σε εξέλιξη και δεν έχει καμία σχέση με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις, ο Ερντογάν αποφάσισε την διακοπή τους.

To χαρτί των εθνικιστών

Έτσι στο εσωτερικό της Τουρκίας, μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν παίζει ξανά το χαρτί των εθνικιστών. Φαίνεται πως το χαρτί των εθνικιστικών τάσεων, με την οικονομία να πιέζεται όλο και περισσότερο, αποτελεί μονόδρομο για τις εκλογές του 2023, για τις οποίες υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

Έτσι ο Τσαβούσογλου έθεσε τις προθέσεις της Άγκυρας ωμά. Ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία προχωρά ακάθεκτη στα σχέδιά της για έρευνες και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα προχωρήσουμε, είπε μάλιστα, μετά τον Αύγουστο και σε αδειοδοτήσεις δυτικότερα εκεί που ορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, εννοώντας το Τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Αν λοιπόν η μεσολάβηση της Γερμανίας δεν επαναφέρει την Άγκυρα στις διαπραγματεύσεις, πιθανότατα το αργότερο στο δεύτερο ήμισυ του Σεπτέμβρη θα δούμε νέες NAVTEX, αυτή την φορά ακόμη και νότια της Κρήτης.

Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κων/πολη

Πηγή: Deutsche Welle