Skip to main content

Τι είναι ο μηνίσκος και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε - Οι νέες τάσεις στη θεραπεία

Ο διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ντύσσελντορφ εξηγεί τι είναι οι μηνίσκοι και πώς αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που μπορούν να μας προκαλέσουν

Του Δημήτρη Κάτσακα

Η ρήξη μηνίσκου είναι μία από τις πιο συχνές ορθοπαιδικές παθήσεις που σίγουρα όλοι θα έχουμε ακούσει.

Τι είναι όμως οι μηνίσκοι; Ποια η λειτουργία τους; Τι προβλήματα μπορούν να μας προκαλέσουν αλλά και πώς μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε πλέον σήμερα;

Σε κάθε γόνατο έχουμε 2 μηνίσκους, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στον μηρό  και την κνήμη που μαζί με την επιγονατίδα δημιουργούν την άρθρωση.  Οι μηνίσκοι αποτελούνται κατά τα 2/3 από νερό και 1/3 από κολλαγόνο, τα οποία προσδίδουν ελαστικότητα αλλά και τη δυνατότητα απορρόφησης κραδασμών. Έτσι, όταν περπατάμε, αθλούμαστε, ανεβαίνουμε σκάλες ή εκτελούμε άλλες δραστηριότητες  βοηθούν πολύ ώστε να μην καταπονούμε τα οστά μας και τους χόνδρους από τους κραδασμούς, λειτουργώντας σαν μια ζώνη προστασίας. Ανατομικές μελέτες έχουν δείξει ότι χωρίς τον μηνίσκο ή ακόμη και μετά από αφαίρεση ενός σχετικά  μεγάλου τμήματός του, αυξάνουν σημαντικά τα ποσοστά φθοράς του χόνδρου. Αυτό οδηγεί στη  δημιουργία  οστεοαρθρίτιδας, η οποία σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί αξιόπιστα μόνο με τη λύση της αρθροπλαστικής. 

Πριν μιλήσουμε όμως για τις νέες τάσεις και θεραπείες του μηνίσκου είναι χρήσιμο να αναφερθούμε πρώτα περιληπτικά στις δυο διαφορετικές μορφές ρήξης που έχουν σημασία για τον ασθενή.

1.    Οι σταθερές ρήξεις που συνήθως δε δημιουργούν χρόνιο πόνο και μπλοκαρίσματα στη κίνηση 

2.    Οι μη σταθερές ρήξεις, όπου μέρη του μηνίσκου μετά τον τραυματισμό του, παρεμποδίζουν- μπλοκάρουν την ομαλή  κίνηση του γόνατος δημιουργώντας έντονη φλεγμονή, πόνο και πρήξιμο αλλά και τραυματίζουν τον χόνδρο .

Τα τελευταία χρόνια η νέα τάση είναι να αντιμετωπίζουμε τις σταθερές ρήξεις συντηρητικά, δηλαδή χωρίς χειρουργική επέμβαση. Η τακτική αυτή είναι σημαντική καθώς  αν αφαιρέσουμε μέρος του μηνίσκου σε μια ρήξη που δεν δημιουργεί χρόνιο πρόβλημα, μπλοκάρισμα και τραυματισμό του χόνδρου, το αποτέλεσμα θα είναι μακροπρόθεσμα αρνητικό για τον ασθενή. Να τονίσουμε ξανά ότι η αφαίρεση ενός σχετικά μεγάλου τμήματος μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη  οστεοαρθρίτιδα με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για τον ασθενή.

Από την προσωπική  μου εμπειρία  εκτός από φυσικοθεραπείες, σπουδαίο ρόλο στην αντιμετώπιση των ρήξεων παίζει η τοπική έκχυση  αυξητικών παραγόντων που επιταχύνει κατά πολύ τη θεραπεία. Η χρήση του αυξητικών παραγόντων με τη μεθόδου του PRP μειώνει με πολύ γρήγορο ρυθμό τη φλεγμονή και τον πόνο βοηθώντας στην πλήρη αποκατάσταση της υγείας των ασθενών μέσα σε δύο εβδομάδες. 

Στις μη σταθερές ρήξεις υπάρχουν 2 επιλογές:

1.    Η απλή αφαίρεση του τμήματος του μηνίσκου που φέρει τη ρήξη

2.    Η συρραφή της βλάβης

Σε ηλικίες άνω των 45 ετών δυστυχώς η μόνη επιλογή είναι η αφαίρεση της ρήξης καθώς όσο μεγαλύτερη ηλικία έχει ο ασθενής τόσο μικρότερα είναι τα ποσοστά επιτυχίας  μιας συρραφής της βλάβης.

Σε ηλικίες όμως κάτω των 45 καλό θα ήταν να προτιμάται σαν πρώτη επιλογή η συρραφή καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί καινούριες τεχνικές  με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Ο ασθενής όμως θα πρέπει να γνωρίζει ότι το ποσοστό επιτυχίας μια συρραφής κρίνεται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό από τον χρόνο του τραυματισμού (max. 3-4 εβδομάδες) καθώς όσο πιο παλιά η ρήξη τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να μην δέσει ο μηνίσκος μας.

Το πλεονέκτημα αυτής της τεχνικής έναντι της απλής αφαίρεσης της ρήξης είναι ότι ο ασθενής διατηρεί όλο του τον μηνίσκο.
 
Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, και στην αφαίρεση του τμήματος της ρήξης και στη συρραφή της βλάβης,  οι επεμβάσεις γίνονται με τη μέθοδο της  αρθροσκόπησης.
H αρθροσκόπηση είναι χειρουργική τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας, κατά την οποία μέσα από μικρές τομές έως ενός εκατοστού, με τη χρήση ειδικής κάμερας και εργαλείων αντιμετωπίζονται οι παθολογίες των μεγάλων αρθρώσεων.

Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου:

⦁    γίνεται σε βάση ημερήσιας νοσηλείας

⦁    ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος

⦁    ταχύτατη επανένταξη του ασθενή

Από την εμπειρία μου στις κλινικές του εξωτερικού όπου εργάστηκα η εφαρμογή αυτών των βασικών κανόνων οδήγησε σε πολύ υψηλά επιτυχίας, συχνά χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση.

Ο Δρ. Δημήτρης Κάτσακας είναι διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ντύσσελντορφ Γερμανίας.

Τα τελευταία χρόνια εργάστηκε σαν Αρχίατρος και Υπεύθυνος Αρθροσκοπικής Χειρουργικής, Χειρουργικής Άκρα Ποδός και Τραυματιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν «Bethanien Krankenhaus».

Διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στο ιατρικό κέντρο Elysium Θεσσαλονίκης
τηλ επικοινωνίας 2310234690, www.elysiummed.gr