Skip to main content

Τι λέει ανταποκριτής της DW που συμμετέχει στις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου

Ανταποκριτής της DW στη Μόσχα συμμετέχει εθελοντικά στις δοκιμές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

(Στις αρχές Δεκεμβρίου ο ανταποκριτής της DW στη Μόσχα Σεργκέι Σατανόφσκι συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές για το Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας Γκαμαλέι, πριν αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Στη συνέχεια περίγραψε τις εντυπώσεις του.Τώρα ήρθε η ώρα να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Για μία ακόμη φορά καταθέτει την προσωπική του εμπειρία).

Μου έδωσαν τη δεύτερη δόση του Sputnik V ακριβώς 21 ημέρες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. Λίγο αργότερα η Ρωσία, αλλά και πολλές δυτικές χώρες, θα άρχιζαν μαζικούς εμβολιασμούς. Από τις 21 Δεκεμβρίου μπορούν να εμβολιαστούν και οι δημοσιογράφοι στη Ρωσία. Στη Μόσχα πολλοί συνάδελφοι έλαβαν στο κινητό τους τηλέφωνο μήνυμα της δημοτικής Αρχής, το οποίο τους ενημερώνει ότι επιτρέπεται ο εμβολιασμός με την απλή επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από τον εργοδότη τους.

Πότε θα εμβολιαστούν οι άνω των 60;

Οι άνω των 60 ετών δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν προς το παρόν. Αυτό τόνισε και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν στη διάρκεια της μεγάλης ετήσιας συνέντευξης τύπου, η οποία αυτή τη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. "Τα εμβόλια που κυκλοφορούν σήμερα προορίζονται για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και όχι για κάποιους σαν εμένα" ανέφερε ο 68χρονος ηγέτης. Κι όμως, ιατροί λένε ότι στις κλινικές δοκιμές συμμετέχουν και κάποιοι που έχουν περάσει τα 60. Ρώτησα τον Αλεξάντερ Μιασνίκοφ, διευθυντή του νοσοκομείου Σάντκεβιτς της Μόσχας, όπου είχα εμβολιαστεί και ο ίδιος. Δεν πήρα σαφή απάντηση. Μου είπε απλώς ότι οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και όσοι νοσούν από χρόνιες ασθένειες, οπως ο διαβήτης, θα συμμετάσχουν στους εμβολιασμούς μόλις ολοκληρωθεί και η τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών. Ήδη πάντως υπάρχουν εθελοντές από τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Σε αυτή περιλαμβάνεται άλλωστε και ο ίδιος ο Μιασνίκοφ, που εμβολιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, στα 67 του.

Μετά την πρώτη δόση του εμβολίου κρατούσα καθημερινά ημερολόγιο μέσω της εφαρμογής "Check Covid 19", κάτι που ήταν άλλωστε προϋπόθεση για να συμμετάσχω στις δοκιμές. Δεν κατάφερα ωστόσο να διαπιστώσω εάν κάποιος πράγματι παρακολουθεί το ημερολόγιο αυτό. Κανένας από τους γιατρούς δεν μου τηλεφώνησε για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας μου, αν και στα σχετικά έγγραφα αναφερόταν ρητώς ότι μπορεί να γίνει έλεγχος.

Χωρίς ορατές επιπτώσεις

Το ραντεβού για τη δεύτερη δόση του εμβολίου στο νοσοκομείο Σάντκεβιτς κύλησε περίπου όπως και το πρώτο, προ τριών εβδομάδων. Την ημέρα εκείνη, βγαίνοντας από την κλινική, είχα συναντήσει πέντε γυναίκες που εργάζονταν σε ορφανοτροφείο και είχαν υπογράψει ένα χαρτί, με το οποίο δηλώνουν ρητώς ότι αρνούνται τον εμβολιασμό. Έκανα μία σχετική νύξη στον Μιασνίκοφ και μου είπε ότι υπάρχουν πολλοί "αρνητές" του εμβολίου. Πρόκειται για εθελοντές οι οποίοι, ενώ στην αρχή δηλώνουν συμμετοχή στις δοκιμές του Sputnik V, στη συνέχεια αλλάζουν γνώμη, συνειδητοποιώντας ότι (όπως προβλέπεται στα σχετικά πρωτόκολλα των επιστημονικών δοκιμών) θα μπορούσαν να μην λάβουν το πραγματικό εμβόλιο, αλλά placebo, δηλαδή απλό ορό.

Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζω ούτε εγώ σε ποια ομάδα ανήκω- σε εκείνους που λαμβάνουν το πραγματικό εμβόλιο ή το placebo; Καθώς ολοκληρώνω τη δήλωσή μου μέσω υπολογιστή, μου στέλνουν ένα νούμερο που αντιστοιχεί σε μία συγκεκριμένη φιάλη στο ψυγείο. "Αν την πρώτη φορά είχα λάβει το πραγματικό εμβόλιο, θα πάρω και τη δεύτερη φορά το πραγματικό εμβόλιο και όχι placebo, έτσι δεν είναι;" ρωτάω τον γιατρό. "Θεωρητικά έτσι είναι" μου απαντά λακωνικά.

Πριν από τον εμβολιασμό μου έκαναν ένα ακόμη μοριακό τεστ (PCR), εξετάζοντας σάλιο και επίχρισμα από τη μύτη. Την επόμενη μέρα ενημερώθηκα με μήνυμα στο κινητό μου ότι δεν έχω νοσήσει από τον ιό. Μου έκαναν το εμβόλιο στη δεξιά ωμοπλάτη, ενώ την πρώτη φορά είχε γίνει στην αριστερή. Όπως και την πρώτη φορά αποσύρθηκα στο ειδικό αναπαυτήριο για μισή ώρα. Δεν διαπίστωσα κάποια αλλαγή στη διάθεσή μου. Σταθερή παρέμεινε και η πίεσή μου. Στη συνέχεια μία νοσοκόμα μου επέδωσε βεβαίωση, στην οποία αναγράφεται ότι έχω κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Μπορεί φυσικά να ήταν και placebo.

Περίπου επτά ώρες μετά την πρώτη δόση είχα ανεβάσει πυρετό, 38,6. Στην ομάδα του Telegram με τίτλο "Αποτελέσματα εμβολιασμών", η οποία εντός τριών εβδομάδων είχε αυξηθεί από τα 1.800 στα 4.000 μέλη, πολλοί από όσους συμμετέχουν στις δοκιμές αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν άσχημα μετά την ένεση. Περίμενα κι εγώ να αισθανθώ κάτι παρόμοιο μετά τη δεύτερη δόση, αλλά δεν συνέβη τίποτα. Με ειλικρίνεια σημείωσα λοιπόν στο ημερολόγιό μου, στην εφαρμογή Check Covid-19 ότι δεν έχω αντιληφθεί δυσάρεστες παρενέργειες. Σε τρεις εβδομάδες θα κάνω και τεστ αντισωμάτων. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο, η πλέον αποτελεσματική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος καταγράφεται την 42η μέρα μετά τον εμβολιασμό.

Σεργκέι Σατανόφσκι

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle