Skip to main content

Τι λέει ο Γ. Γεωργαντάς για τις καταγγελίες στο νοσοκομείο του Κιλκίς

Ο βουλευτής του νομού και υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης πήρε θέση για τις καταγγελίες και την κόντρα που έχει ξεσπάσει για το νοσοκομείο.

Θέση για όσα καταγγέλθηκαν για το νοσοκομείο Κιλκίς από τον πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς (δείτε εδώαλλά και από τον πρώην υφυπουργό και βουλευτή Κιλκίς, Κώστα Κιλτίδη, για τη λειτουργία του νοσοκομείου και τη διαχείριση των περιστατικών covid, πήρε ο βουλευτής Κιλκίς και υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκησή του και στο ιατρικό προσωπικό.

Για το νοσοκομείο του Κιλκίς ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε:

«Μου δίνεται η ευκαιρία να αποκαταστήσω κάποια ζητήματα τα οποία έχουν ακουστεί τελευταία και τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το νοσοκομείο του Κιλκίς ξέρουμε όλοι ότι είναι ένα παλιό νοσοκομείο. Υπάρχει βέβαια μια καινούργια πτέρυγα η οποία λειτούργησε τέλος του ΄14. Στην καινούργια αυτή πτέρυγα προβλεπόταν να λειτουργήσει και ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως ενώ τα χρήματα ήταν διασφαλισμένα από το 2013, δεν απορροφήθηκαν τα χρήματα αυτά για να γίνουν οι σχετικοί διαγωνισμοί όλα αυτά τα χρόνια.

»Με το νέο διοικητή το Γιάννη τον Ανδρίτσο από το Μάιο ξεκίνησε η προσπάθεια για να γίνει ο διαγωνισμός για τη ΜΕΘ. Ο διαγωνισμός έχει βγει στον αέρα εδώ κι 1,5 μήνα περίπου, 2 μήνες και ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος της άνοιξης με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς τα χρήματα είναι διασφαλισμένα, θα μπορέσουμε να έχουμε και την προμήθεια των μηχανημάτων που είναι αναγκαία για τη λειτουργία της ΜΕΘ. (...)»

»Μια δεύτερη προσπάθεια που έγινε είναι για την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων με βάση ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ το οποίο υπήρχε, το οποίο επίσης αξιοποιήθηκε εγκρίθηκε, έχουμε υπογράψει προγραμματική συμφωνία με τις 'ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ', οι οποίες θα αναλάβουν όλη τη διαδικασία για τον ανάδοχο του έργου 2,1 εκ. ευρώ είναι αυτό το έργο και για το Κιλκίς και για τη Γουμένισσα. Κι αυτό δρομολογήθηκε».

»Μια τρίτη εκκρεμότητα πολύ σημαντική ήταν να υπάρξει η εκπόνηση ρυθμιστικής μελέτης η οποία θα αξιολογήσει τις ανάγκες του νοσοκομείου με βάση τις δυνατότητες που έχει με βάση τις κτιριακές εγκαταστάσεις που έχει που είναι παλιές αλλά και με βάση τις ανάγκες που πρέπει να υπηρετηθούν στο μέλλον. Αυτή η ρυθμιστική μελέτη έχει ήδη δρομολογηθεί. Υπογράφτηκε σύμβαση με τις 'ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ' για τη σύνταξή της κι αυτή θα μας υποδείξει το τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο νοσοκομείο του Κιλκίς. (...)»

Για το ζήτημα που προέκυψε για την κλινική covid για μειωμένη ροή οξυγόνου σε ασθενείς, ο κ. Γεωργαντάς απάντησε:

«Στο ζήτημα που προέκυψε τελευταία σε σχέση με τη λειτουργία της κλινικής covid έχω να πω το εξής: Η κλινική covid για τα ήπια περιστατικά –γιατί όταν χρειαζόταν διασωλήνωση καταλαβαίνετε όλοι ότι έπρεπε να γίνει μεταφορά σε νοσοκομεία που είχαν ΜΕΘ– δημιουργήθηκαν κλινικές covid, δύο κλινικές, λειτούργησε και μια τρίτη για λίγο διάστημα, που εξυπηρετούσαν περίπου 55 ασθενείς όταν ήταν μεγάλη η ανάγκη. Τώρα είναι πολύ μικρότερος ο αριθμός αλλά φτάσανε να εξυπηρετούνται 55 ασθενείς. Εκεί προέκυψε ένα ζήτημα εάν η παροχή του οξυγόνου προς αυτούς είναι η κατάλληλη ή όχι, ακριβώς επειδή κάποιοι λένε πως το δίκτυο που υπήρχε είναι παλιό και ότι δεν ήταν σωστή η ροή του οξυγόνου. Απάντησαν με τον πλέον απόλυτο τρόπο οι γιατροί οι οποίοι έχουν την ευθύνη αυτής της ιατρικής πράξης, δηλαδή της παροχής οξυγόνου, και οι οποίοι είναι αυτοί που είχαν την ευθύνη της λειτουργίας της κλινικής covid. Αυτοί λοιπόν οι έξι γιατροί –τόσοι είναι– μαζί με τον επικεφαλής το διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας είπαν ότι ουδέποτε η παροχή του οξυγόνου ήταν μειωμένη καθώς όποτε χρειάστηκε γινόταν συμπλήρωση ουσιαστικά από φορητές μεγάλες φιάλες οξυγόνου όπως έγινε παντού σε όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία. Δηλαδή προέβλεψε το νοσοκομείο και είχε επάρκεια από αυτές τις φορητές φιάλες οξυγόνου και όποτε χρειάστηκε αν χρειαζόταν γινόταν μια τέτοια συμπλήρωση. Εγώ λοιπόν μένω στην άποψη των μόνων που είχαν και την εικόνα και την ευθύνη για την ιατρική αυτή πράξη – γιατί η παροχή οξυγόνου είναι μια ιατρική πράξη. Ο γιατρός λοιπόν που έχει την ευθύνη έρχεται και βεβαιώνει ρητός εγγράφως και υπογράφοντας ότι ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα στη ροή του οξυγόνου».

»Νομίζω ότι όποιος έρχεται έτσι ανεύθυνα και υιοθετεί κάθε αντίθετη άποψη υπηρετεί απλά σκοπιμότητες δικές του και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα κλίμα σύγχυσης ως προς την εμπιστοσύνη που αυτή τη δύσκολη περίοδο πρέπει όλοι να δείχνουμε προς το σύστημα υγείας και προς τις δομές της υγείας. Ειδικά δε ως προς τη συγκεκριμένη δομή υγείας του νομού Κιλκίς όπου νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν αυτό το διάστημα πάνω από 350 νοσούντες από το συγκεκριμένο ιό. Θεωρώ λοιπόν ότι αδικεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».

»Σε κάθε περίπτωση υπάρχει έρευνα από την οποία θα εξαχθεί πόρισμα το οποίο θα βγει στη δημοσιότητα αλλά εγώ εμμένω αυτή τη στιγμή με έναν απόλυτο τρόπο συντασσόμενος στην άποψη των μόνων ειδικών αρμόδιων για να απαντήσουν δηλαδή των γιατρών»

Οι δηλώσεις Γεωργαντά για το θέμα του νοσοκομείου είναι από 13.40 ως 19.50.