Skip to main content

Τι λέει το Λιμενικό για τη διάσωση μετανάστριας που γέννησε στη Λέσβο

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε μία γυναίκα που ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση μαζί με το νεογέννητο αγόρι της μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Ανακοίνωση για την επιχείρηση απεγκλωβισμού αλλοδαπών μεταξύ των οποίων και μίας νεαρής γυναίκας με το νεογνό της στη νησίδα «Μπαρμπαλιάς» στα ανατολικά της Λέσβου εξέδωσε το Λιμενικό Σώμα.

Όπως σημειώνεται, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στη θαλάσσια περιοχή νησίδας «Μπαρμπαλιάς», ανατολικά ν. Λέσβου υπό το συντονισμό του Κέντρου Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δύο περιπολικά σκάφη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εντόπισαν στην νησίδα «Μπαρμπαλιάς», ημιβυθισμένη φουσκωτή λέμβο, πλησίον της ακτής, ενώ επί της νησίδας είχε αποβιβασθεί ικανός αριθμός αλλοδαπών.

Ἀμεσα ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού τους από τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, με θετικά αποτελέσματα και επιβιβάστηκαν σε φουσκωτό περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εν συνεχεία μετεπιβιβάστηκαν στο έτερο περιπολικό σκάφος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Συνολικά απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια τριάντα δύο αλλοδαποί (26 άνδρες, πέντε γυναίκες και ένα νεογέννητο), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στον λιμένα Μυτιλήνης. Ουδείς εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωσίβιο.

Σημειώνεται ότι σε μία γυναίκα, η οποία ήταν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, μαζί με το νεογέννητο αγόρι της, το οποίο γεννήθηκε επί της νησίδας, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Με την άφιξη τους στο λιμένα, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ» Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Η Αφρικανή μαζί με το σύζυγο της και άλλους 28 μετανάστες – πρόσφυγες άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλοι και όλες Αφρικανικής καταγωγής, είχαν φτάσει στο μικρονήσι επιβαίνοντες σε πλαστική βάρκα προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Όπως έγινε γνωστό βγήκαν στη νησίδα θεωρώντας ότι έφτασαν στη Λέσβο. Εκεί και αποκλείστηκαν, πράγμα που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή τους αλλά προπάντων τη ζωή του νεογέννητου βρέφους