Skip to main content

Τι προβλέπει η τελική συμφωνία για την αγορά των Rafale

Tα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα στοιχίσουν τελικώς στην χώρα μας, εν συνόλω, 2,32 δις ευρώ - Η προκαταβολή και η παράδοση.

Η συμφωνία σχετικά με την μεγάλη εξοπλιστική προμήθεια που ετοιμάζεται να κάνει η Πολεμική Αεροπορία έχει σχεδόν κλείσει και μολονότι υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες, που πρέπει να ρυθμιστούν, οι γενικές γραμμές της είναι ξεκάθαρες. Όπως πληροφορείται, λοιπόν, η Voria.gr, τα 18 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale θα στοιχίσουν τελικώς στην χώρα μας, εν συνόλω, 2,32 δις ευρώ. Το ποσό αυτό συμπεριλαμβάνει τα ανταλλακτικά τους, τα οπλικά συστήματα που θα πρέπει να «φορτώσουν» και τα όποια αναλώσιμα και άλλα υλικά που θα πρέπει να τα συνοδεύουν.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προκαταβολή που θα δοθεί για τη συγκεκριμένη αγορά υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 30% του συνολικού ποσού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλο ένα 30% θα δοθεί με την παράδοση των έξι πρώτων αεροσκαφών (κατά τη διάρκεια του 2021) και τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν σταδιακά έως την παράδοση και των 18 αεροσκαφών. Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η συμφωνία, χωρίς να αποκλείονται κάποιες παραλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην παραγγελία των τεσσάρων φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, εδώ η κατάσταση, δεν δείχνει να έχει ξεκαθαρίσει, αν και φαίνονταν να έχει εξασφαλιστεί ένα προβάδισμα από τις ΗΠΑ. Γι αυτό τις τελευταίες δυο εβδομάδες, στο Μέγαρο Μαξίμου, γίνονται συσκέψεις με τη συμμετοχή ανωτάτων στελεχών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) και μάλιστα όπως λέγεται, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού.