Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Τι προβληματίζει τους φαρμακοποιούς με τα self test- Οκτώ ερωτήματα

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη διανομή, τη διάθεση και τη χρήση των τεστ κορωνοϊού που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τα φαρμακεία καταθέτει ο ΦΣΘ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των φαρμακοποιών μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία της χώρας των τεστ γρήγορης ανίχνευσης κορωνοϊού, τα οποία θα μπορούν να κάνουν μόνοι τους οι πολίτες στο σπίτι τους.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, αναφέρει ότι η απόφαση έχει δημιουργήσει πολλά ερωτήματα που αφορούν τόσο στη διανομή των self test στα φαρμακεία της χώρας, όσο και στη χρήση τους από τους πολίτες και την ενημέρωση των υγειονομικών αρχών για το αποτέλεσμα, τα οποία θα κατατεθούν και εγγράφως στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, από τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα με την επίδειξη του αριθμού ΑΜΚΑ χωρίς συνταγογράφηση, το οποίο θα χρησιμοποιεί μόνος του.

«Έχουμε μία σειρά από προβληματισμούς. Καταρχάς είμαστε αιφνιδιασμένοι από την απόφαση αυτή, γιατί ξέραμε ότι άλλα συζητήθηκαν ανάμεσα στην πολιτεία και στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Συγκεκριμένα, είχε συζητηθεί το μοντέλο της Κύπρου που προέβλεπε τη διενέργεια των τεστ στα φαρμακεία. Αν ήθελαν να κάνουν κάτι αποτελεσματικό, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τα φαρμακεία σε όλη τη διαδικασία», τόνισε ο κ. Ευγενίδης.

Όπως επισήμανε ο κ. Ευγενίδης, τα πρώτα ερωτήματα αφορούν τα ίδια τα τεστ και τη διανομή τους στα φαρμακεία και συγκεκριμένα:

• Τι είδους τεστ θα είναι αυτά;
• Ποιος θα τα διανείμει στα 10.000 φαρμακεία της χώρας;
• Πόσα τεστ θα πάρει το κάθε φαρμακείο και με ποιο κριτήριο;
• Θα ανανεώνονται τα αποθέματα τεστ όταν εξαντληθούν;

Το δεύτερο πλέγμα ερωτημάτων, που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΦΣΘ είναι και το πιο βασικό, αφορά στην ίδια τη διαδικασία. Ειδικότερα:

• Πώς θα διασφαλίζεται ότι τα τεστ θα γίνονται με τον σωστό τρόπο, ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;
• Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος, καθώς δεν είναι γνωστό αν θα είναι τόσο εύκολο να καταλάβει κανείς αν το αποτέλεσμα είναι θετικό ή αρνητικό, ειδικά αν πρόκειται για ηλικιωμένους ανθρώπους;
• Πώς θα πετιούνται όλα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, ώστε να μην γίνει μόλυνση του περιβάλλοντος και γίνει μεγαλύτερη διασπορά, δεδομένου ότι πρόκειται για μολυσματικά απόβλητα;
• Τέλος, πώς θα γίνεται η καταγραφή και πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος;

Σύμφωνα με τις διευκρινιστικές απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τους πολίτες, τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Ωστόσο, σε χθεσινή του συνέντευξη στο libre.gr ο κ. Σκέρτσος διευκρίνισε ότι δεν θα δηλώνεται το αποτέλεσμα. «Πάμε πλέον σε άλλο πλαίσιο αυτορρύθμισης. Εφόσον, το τεστ βγει θετικό, τότε ο πολίτης μπορεί να κάνει ένα τεστ PCR ή να επαναλάβει τον έλεγχο με Rapid, στα σημεία που διενεργούνται οι έλεγχοι με τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος και, φυσικά, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί το άτομο που βρέθηκε θετικό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο αν έχει σοβαρά συμπτώματα», είπε χαρακτηριστικά.

«Φοβάμαι ότι πολλά από αυτά τα τεστ θα τα πάρει ο κόσμος και δεν θα ξέρει τι να τα κάνει, οπότε θα τα πετάξει. Ή -ακόμα χειρότερα- δεν θα βάλει το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα. Επιπλέον, κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει πλήρης καταγραφή, δηλαδή και των αρνητικών αποτελεσμάτων, για να ξέρουμε πού βαδίζουμε», υπογράμμισε ο κ. Ευγενίδης.

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου, ότι τα εν λόγω τεστ θα μπορούσαν να διενεργηθούν στα φαρμακεία με αμοιβή τουλάχιστον 15 ευρώ, η οποία προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΦΣΘ ανέφερε ότι το συγκεκριμένο ποσό είναι αυτό που έχει αποφασιστεί στην Κύπρο. «Εμείς δεν θα επιμείνουμε σε κάτι, απλώς θέλουμε να συμφωνήσουμε όλοι μαζί στο μοντέλο που θα ακολουθηθεί, εφόσον συμμετέχουμε κι εμείς. Εφόσον έχουμε εμπλακεί, θα έπρεπε να έχουμε ερωτηθεί και συναποφασίσει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος αποτελεί βασικό κομμάτι του πυλώνα της υγείας και δη της πρωτοβάθμιας κι έχει βάλει πλάτη σε ό,τι έχει χρειαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.