Skip to main content

Τι σχεδιάζουν δήμαρχοι-Βαρνάβας για τη ΔΕΘ στα δυτικά - Στα δύο η αυτοδιοίκηση

Οι 7 δήμαρχοι είναι αποφασισμένοι να πείσουν την κυβέρνηση να αλλάξει τον σχεδιασμό για ανάπλαση και να επανέλθει στον αρχικό, για κατασκευή στη Σίνδο

Αποφασισμένοι να προωθήσουν με κάθε τρόπο το αίτημά τους για δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου στη δυτική Θεσσαλονίκη, αντί στο χώρο που σήμερα καταλαμβάνει η ΔΕΘ, είναι οι επτά δήμαρχοι της περιοχής, συνεπικουρούμενοι και από τον μητροπολίτη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβα.

Διαβάστε ακόμα: Μπροστάρης ο μητροπολίτης Βαρνάβας στο μέτωπο επτά δημάρχων για ΔΕΘ στα δυτικά

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση η οποία έγινε στα γραφεία της μητρόπολης, εκτός από το κοινό κείμενο το οποίο συνυπέγραψαν οι επτά δήμαρχοι, αποφασίστηκαν και οι επόμενες κινήσεις τους προκειμένου να πειστεί η πολιτική ηγεσία να αλλάξει τον σχεδιασμό της για ανάπλαση του υπάρχοντος εκθεσιακού κέντρου και να επανέλθει στον αρχικό για την κατασκευή του στην περιοχή της Σίνδου.

Με τη θέση αυτή συντάσσονται με κοινή τους δήλωση οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης. Μπροστάρης στην κοινή τους προσπάθεια μπαίνει ο μητροπολίτης Βαρνάβας, όπως τους διαβεβαίωσε κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στα γραφεία της Μητρόπολης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη Voria.gr οι κ. Κυρίζολγου και Δανιηλίδης, μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ζητήσουν να συναντηθούν με τον νέο υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη, συνάντηση στην οποία θα παραστεί και ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως. Επίσης θα επιδιώξουν να συναντηθούν με τους συναρμόδιους υπουργούς, με τους τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων, ενώ θα αποστείλουν αίτημα για συνάντηση τόσο προς τον πρωθυπουργό όσο και προς τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Υπενθυμίζεται ότι στο κοινό κείμενό τους οι επτά δήμαρχοι παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να κατασκευαστεί στον χώρο στον οποίο είχε αποφασιστεί κατά τη δεκαετία του 2000, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των φορέων της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τάσσονται υπέρ της κατασκευής μητροπολιτικού πάρκου στον χώρο των περίπου 175 στρεμμάτων τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα η ΔΕΘ. Πλήρη παρουσίαση των θέσεών τους πρόκειται να παρουσιάσουν τις προσεχείς ημέρες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.

Στα δύο η αυτοδιοίκηση

Στο κοινό κείμενό τους οι επτά δήμαρχοι θυμίζουν επίσης ότι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έχει ταχθεί ομόφωνα υπέρ αυτής της λύσης, την οποία περιέλαβε ως πρώτο αίτημά της στο υπόμνημά της προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Σεπτέμβριο του 2013. “Αυτή η θέση της ΠΕΔ-ΚΜ ισχύει μέχρι σήμερα”, σημειώνουν. Η υπόμνηση αυτή έχει τη σημασία της καθώς ο σημερινός πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έχει ταχθεί απέναντι σε αυτήν τη λύση. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ-ΚΜ επιχειρήθηκε να συζητηθεί το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, στη βάση πρότασης υπέρ του προωθούμενου σχεδίου ανάπλασης της ΔΕΘ. Μετά όμως, την αντίδραση των κ. Κυρίζογλου και Δανιηλίδη το θέμα αποσύρθηκε. Σημειώνεται επίσης ότι υπέρ της ανάπλασης του υπάρχοντος εκθεσιακού χώρου έχει ταχθεί και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπως και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.