Skip to main content

Τι συμβαίνει με τις 18 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε το «Ελλάδα 2021» στο Παπανικολάου

Γιατί είναι κλειστές οι κινητές μονάδες - Πότε θα επαναλειτουργήσουν και πότε προβλέπεται να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό

Έτοιμες να επαναλειτουργήσουν όποτε κριθεί αναγκαίο είναι, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, οι 18 κλίνες ΜΕΘ που δώρισε η επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Οι συγκεκριμένες κλίνες παραδόθηκαν στο νοσοκομείο πλήρως εξοπλισμένες, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε αναλώσιμα ώστε να μείνουν και μετά το τέλος της πανδημίας και επιπλέον είναι κινητές και μπορούν να εγκατασταθούν σε οικίσκους ή να μεταφερθούν σε ΜΕΘ άλλων νοσοκομείων εφόσον προκύψει επείγουσα ανάγκη. Τοποθετήθηκαν εντός συγκροτήματος 12 οικίσκων στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου και εγκαινιάστηκαν στις 24 Απριλίου παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του τότε αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, και της προέδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Η μονάδα λειτούργησε για περίπου δύο μήνες μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο αυτό το διάστημα είναι κλειστές, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Αντιδράσεις, εξάλλου, υπήρξαν από την πρώτη στιγμή και για το ζήτημα της στελέχωσής, καθώς δεν ολοκληρώθηκε η πρόσληψη του προσωπικού.

«Η μονάδα λειτούργησε κανονικά και θα λειτουργήσει. Νοσήλευσε πάνω από 30 άτομα και έβγαλε πάνω από 55% αποθεραπευμένους ασθενείς. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και αύριο, αν χρειαστεί να γίνει κάποια αναπροσαρμογή. Δεν συνέτρεχε λόγος τη δεδομένη χρονική στιγμή ούτε προέκυψε ζήτημα να νοσηλεύσουμε κάποιον. Δεν προκλήθηκε πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου. Το ότι πρέπει να προετοιμαστούμε είναι σίγουρο και θα γίνει. Θα νοσηλεύσει ό,τι χρειαστεί να νοσηλεύσει. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε ανά πάσα στιγμή, για να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες», είπε στη Voria.gr ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση της μονάδας ο κ. Μπογιατζίδης σημείωσε ότι η 3η ΥΠΕ είχε φροντίσει να προκηρυχθούν οι θέσεις, ενώ προσλήφθηκε και επικουρικό προσωπικό για τη λειτουργία της έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία. Και, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το βήμα της Βουλής, εντός της εβδομάδας θα υπογράψει την προκήρυξη για τις νέες προσλήψεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο υπουργός ανέφερε ότι οι κλίνες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν, γιατί δεν υπάρχει αναμονή στην Θεσσαλονίκη και πως με το υπάρχον προσωπικό μπορούν να λειτουργήσουν όταν χρειαστεί.