Skip to main content

Πώς η πανδημία επηρεάζει το ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα

Η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της στα εξοπλιστικά λόγω της οικονομικής πίεσης που έφερε η πανδημία

Εννοείται πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα της πανδημίας και στο μέτωπο του εξοπλιστικού προγράμματος. Παρά τα όσα ισχυρίζονται τα κάθε είδους, ελληνικά και ξένα, λόμπι που κινούνται στις παρυφές της πλατείας Συντάγματος, εκφράζοντας προφανώς ευσεβείς πόθους, τα πράγματα διαμορφώνονται διαφορετικά. Για την ακρίβεια, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν ότι όλα επανεξετάζονται από την αρχή στο συγκεκριμένο μέτωπο. Ακόμα και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν σχεδόν δεδομένο. Εκεί στην καλύτερη των περιπτώσεων πάμε για το light σενάριο των 700 εκατ. Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από το ταξίδι του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, τον προσεχή Ιούλιο στην Ουάσιγκτον.

Εννοείται ότι περικοπές θα γίνουν και στις προμήθειες του Πολεμικού Ναυτικού. Γι αυτό και ο υπουργός θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δωρεάν βοήθεια από τις ΗΠΑ σε αυτό το μέτωπο. Ως γνωστόν, η Ελλάδα εξασφάλισε πρόσφατα δυο αξιόμαχα ταχύπλοα από το σώμα των Αμερικανών πεζοναυτών και στοχεύει στην προμήθεια άλλων δυο μεγάλων πυραυλάκατων. Αυτές, έαν έρθουν, θα ελλιμενιστούν στη Σούδα, για πολλούς λόγους, τόσο στρατηγικούς όσο και πρακτικούς.

Η προσέγγιση Ελλάδα – ΗΠΑ όμως δεν σταματά μόνο στον στρατιωτικό τομέα, αλλά επεκτείνεται όπου δει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με παρέμβαση του Αμερικάνου πρεσβευτή στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ήρθε σε επαφή με την Apple. Προσεχώς, θα σας έχουμε (ενδιαφέρουσες) λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο θέμα.