Skip to main content

Τι θα κοστίσει στους δήμους η ενεργειακή κρίση – Φόβοι για αναγκαστική αύξηση των τελών

Εκτίναξη του κόστους για ηλεκτροφωτισμό δρόμων και δημοτικών κτηρίων και θέρμανση προβλέπουν οι δήμαρχοι – Ζητούν ειδική ρύθμιση από την κυβέρνηση

Πονοκέφαλο ενόψει και της κατάρτισης των προϋπολογισμών του 2022 προκαλεί στους δημάρχους όλης της χώρας η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα έθεσαν όλοι οι αιρετοί στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ζητώντας να υπάρξει ειδική ρύθμιση ανάλογη με αυτήν που έχει ανακοινωθεί για τα νοικοκυριά, χωρίς όμως να αποσπάσουν συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυσή του από τα κυβερνητικά στελέχη.

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να καταφέρει ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα στα ταμεία των δήμων, τα οποία κατέγραψαν σημαντικές απώλειες τόσο από την οικονομική κρίση και την περικοπή των τακτικών πόρων της αυτοδιοίκησης, όσο και από την πανδημία και τα μέτρα ελάφρυνσης που εφαρμόστηκαν. Πέρα από τον ηλεκτροφωτισμό των δρόμων και των δημοτικών κτηρίων, η αύξηση στα καύσιμα συνεπάγεται εκτίναξη των εξόδων για την κίνηση των οχημάτων της καθαριότητας και όχι μόνο, αλλά και για τη θέρμανση των υπηρεσιών, αλλά και των σχολείων. Και η αγωνία όλων των αιρετών είναι αν θα καταφέρουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, χωρίς να μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος στους δημότες.

Πόσο, όμως, υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στους δήμους η αύξηση της ενέργειας; «Το ηλεκτρικό έχει να κάνει με τρεις δαπάνες: τον οδοφωτισμό, την ύδρευση που λειτουργεί με αντλιοστάσια και την άρδευση, η οποία αφορά περιφερειακούς αγροτικούς δήμους με αρδευτικά δίκτυα που δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα. Υπολογίζουν ότι η τελική αύξηση θα αγγίξει το 30%. Μία εκτίμηση για τον οδοφωτισμό, που μπορεί να γίνει γιατί επιβάλλεται με βάση τα τετραγωνικά του σπιτιού, είναι ότι η επιπλέον δαπάνη που θα χρεωθεί ένας μέσος αστικός δήμος είναι της τάξης του 8 έως 10 ευρώ κατ’ άτομο τον χρόνο. Δηλαδή, μία τετραμελής οικογένεια θα πληρώσει σε ετήσια βάση 35 ευρώ επιπλέον στη ΔΕΗ για τον δήμο. Εάν υπολογίσουμε σε έναν μέσο πληθυσμού δήμου 30.000 κατοίκων είναι 250.000 ευρώ επιβάρυνση μόνο στον οδοφωτισμό. Για τις άλλες δύο δαπάνες δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τι θα γίνει. Στον δήμο Έδεσσας, για παράδειγμα, έχουμε 450.000 ευρώ το χρόνο ρεύμα για άρδευση. Αν γίνει αύξηση 30%, τότε πάμε στις 600.000. Αυτό θα πρέπει να το μετακυλήσω στον πολίτη κι εκεί που πληρώνει 15 ευρώ το στρέμμα θα πληρώσει 20. Και σε αυτά δεν υπολογίζουμε και την αύξηση του καυσίμου. Θα προσπαθήσουμε κάποια να τα απορροφήσουμε, όμως δεν θα μπορέσουμε σε όλα να καλύψουμε την αύξηση, η οποία ευελπιστούμε ότι θα είναι παροδική», εξήγησε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ, αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Έδεσσας, Γιάννης Μουράτογλου.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί έχει μετατρέψει σε σπαζοκεφαλιά τον καθορισμό της τιμής των ανταποδοτικών τελών και φυσικά την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. «Επειδή τα τέλη ηλεκτροφωτισμού είναι πλήρως ανταποδοτικά, δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση στα δημοτικά συμβούλια για προσαύξηση των δημοτικών τελών, αφού δεν έχουμε σαφή στοιχεία για την εκτίμηση του επιπλέον κόστους. Έτσι, θα πρέπει να γίνει διορθωτική κίνηση στην πορεία του χρόνου, αλλά για να κάνουμε ρύθμιση στις εταιρίες ηλεκτρικού θα πρέπει να τις έχουμε ειδοποιήσει από τον Νοέμβριο για να γίνει εφαρμογή από την επόμενη χρονιά. Θα πρέπει να ακροβατήσουμε λίγο, γιατί ποιο δημοτικό συμβούλιο είναι αυτό που θα πάρει απόφαση να αυξήσει τα δημοτικά τέλη, όταν η φοροδοτική ικανότητα του πολίτη έχει εξαντληθεί;», τόνισε ο κ. Μουράτογλου και πρόσθεσε πως είτε θα πρέπει να γίνει ρύθμιση από την κυβέρνηση, είτε να υπάρξει έκτακτη επιχορήγηση που να οδηγηθεί απευθείας στον κωδικό των ανταποδοτικών τελών και μάλιστα άμεσα, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα.

Μία άλλη παράμετρο του προβλήματος έθεσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κούπκας, ο οποίος υπογράμμισε πως πρέπει να δημιουργηθεί ομπρέλα προστασίας από την ενεργειακή κρίση και για τους ΟΤΑ. «Αν αυτή τη στιγμή υπολογίσω τα κόστη της ενέργειας δίχως προστασία, δηλαδή 100% επάνω ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, στενεύω πολύ τον προϋπολογισμό για άλλες δράσεις. Αν επιδοτήσουν τους δήμους, όπως ανακοίνωσαν για τα νοικοκυριά, δήμους πάλι η εξίσωση θα είναι μεν δύσκολη μετά την πτώση στα έσοδα για τα μέτρα ελάφρυνσης που πήραμε, αλλά η κατάσταση πιο διαχειρίσιμη. Διαφορετικά στενεύουν πάρα πολύ οι προϋπολογισμοί και ο όποιος χώρος για έργα. Τα τελευταία χρόνια με αλλαγή λαμπτήρων σε led κάναμε εξοικονόμηση ενέργειας, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντισταθμιστεί εάν το κόστος διπλασιαστεί. Η ανησυχία μου είναι ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας στα νοικοκυριά, θα δημιουργήσουν ενδεχομένως μια νέα γενιά ανεξόφλητων λογαριασμών και αυτό θα αποτυπωθεί και στους δήμους, που περιμένουν έσοδα από τα τέλη για οδοφωτισμό, καθαριότητα, ανακύκλωση», είπε στη Voria.gr ο κ. Κούπκας, ο οποίος σημείωσε πως η ενέργεια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κόστος για τους δήμους μετά τη μισθοδοσία.

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε επίσης ότι στον προϋπολογισμό που ήδη καταρτίζεται και θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο θα υπάρξει σχετική πρόβλεψη, ενώ παράλληλα διερευνάται λύση για το αυξημένο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών. «Μέσα στον φετινό προϋπολογισμό μεγαλώνουμε όλους τους κωδικούς. Όμως δεν μπορώ να τετραπλασιάσω π.χ. τον κωδικό του φυσικού αερίου, γιατί αυτόματα αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περικόψω στο σκέλος των δαπανών», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει πρόβλεψη από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος μέσα στον Νοέμβριο.