Skip to main content

Τι θα παιχτεί στη Νέα Υόρκη - Το διπλωματικό παρασκήνιο

Το κλίμα παραμένει οξυμένο, ενώ πολιτικά δεν συμφέρει με τίποτα στον Ερντογάν να μιλήσει σε αυτή τη φάση με τον Μητσοτάκη.

Μην έχετε καμία αμφιβολία: Στη Νέα Υόρκη θα κριθεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση και διπλωματία. Και ειδικότερα από τις συναντήσεις που θα κάνει εκεί ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ. Και μπορεί να ακούγεται πρόωρο, αλλά ήδη έχει αρχίσει να ψελλίζεται και το -σύνηθες- κρίσιμο ερώτημα:

Υπάρχει ενδεχόμενο να δει εκεί και τον Τούρκο πρόεδρο; Προς το παρόν, οι πιθανότητες είναι ελάχιστες. Το κλίμα παραμένει οξυμένο, ενώ πολιτικά δεν συμφέρει με τίποτα στον Ερντογάν να μιλήσει σε αυτή τη φάση με τον Μητσοτάκη. Και η Αθήνα το γνωρίζει. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι όσο οι προεκλογικές πλατείες του Τούρκου προέδρου γεμίζουν με δυσκολία (ή δεν γεμίζουν καν), το εθνικιστικό θα είναι το μεγάλο χαρτί του, στον δρόμο προς τις κάλπες. Γιατί το οικονομικό είναι το... καμένο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, που έρχονται από «απέναντι», αυτή τη στιγμή οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ταγίπ Ερντογάν είναι:

α) η οικονομία, σε ποσοστό 68,1%

β) το προσφυγικό, σε ποσοστό 9,1%

γ) η ανεργία, σε ποσοστό 8,4%

Αυτά είναι τα ευρήματα της τελευταίας μεγάλης μέτρησης που έγινε στη γειτονική χώρα. Το βασικό συμπέρασμα που μας ενδιαφέρει ως Έλληνες; Ότι για τους απλούς Τούρκους πολίτες οι σχέσεις με την Ελλάδα, απλώς, δεν συνιστούν θέμα που τους απασχολεί, τουλάχιστον σοβαρά. Ενδεχομένως «καφενειακά», αλλά σοβαρά όχι.

Για αυτό και στην πραγματικότητα αυτό που κάνει ο Ερντογάν είναι αντιπερισπασμός, μέχρι να βρει –αν βρει– λύση στο οικονομικό πρόβλημα. Κι έτσι εξηγούνται και κάποιες αψυχολόγητες ενέργειές του. Όπως, για παράδειγμα, η αύξηση κατά περίπου 450% των κομίστρων διέλευσης των ξένων πλοίων από τον Βόσπορο. Μπορεί έτσι να παίρνει μια μικρή ανάσα, όμως, την ίδια ώρα και χωρίς να το θέλει, επιταχύνει τις εξελίξεις στην... Αλεξανδρούπολη.

Κι αυτό γιατί αργά αλλά σταθερά η χρήση των Στενών καθίσταται απαγορευτική. Και η τουρκική πλευρά «τρέχει» για να εκμεταλλευθεί -όσο ακόμα μπορεί- το μονοπώλιο, την ίδια ώρα που το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έρχεται να το αμφισβητήσει. Θυμίζω ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις από το μέτωπο του διαγωνισμού που αφορά στην ιδιωτικοποίησή του.

Κατά συνέπεια, ο Ερντογάν, χωρίς να το θέλει, ρίχνει νερό στο αυλάκι των ελληνικών συμφερόντων, την ίδια ώρα που σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκει την Ελλάδα παντού μπροστά του. Ο «Τειρεσίας» πληροφορείται μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο αυτό το ελληνικό ΥΠΕΞ θα αποστείλει άμεσα επιστολές στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, και θα τους ενημερώσει για τις πρωτοφανείς, όπως θα περιγράφονται, δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες. Κι έπεται συνέχεια.