Skip to main content

Τι θέλουν να μάθουν οι ξένοι για την κατάσταση στην Ελλάδα

Στο top3 του ενδιαφέροντος τα «κόκκινα» δάνεια, οι εξελίξεις στην Attica Bank και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης του μέσου Έλληνα

Τι συζητούν αυτή τη στιγμή τα ξένα funds κάθε φορά που έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα; Και τι τους ενδιαφέρει περισσότερο από τη χώρα μας;

Επιχειρώντας να φτιάξει κανείς μια λίστα με τα θέματα, στηριζόμενος στην εμπειρία των τελευταίων road shows στο εξωτερικό, ξεκινά, κατ' αρχήν, από τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών. Αμέσως μετά ακολουθούν οι εξελίξεις στην Attica Bank (σσ για την οποία εμφανίζονται πολύ ενημερωμένοι), αλλά και η μείωση της καταναλωτικής δαπάνης του μέσου Έλληνα για την οποία παραδόξως δείχνουν να έχουν γνώση.

Τουλάχιστον αυτό προέκυψε ως συμπέρασμα από τις βασικές ερωτήσεις που έθεσαν τα 90 funds που παρακολούθησαν το φετινό συνέδριο των εισηγμένων στο Λονδίνο. Ειδικά για τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης, πολλοί ξένοι αναλυτές ρωτούσαν τους Ελληνες επιχειρηματίες πόσο θα επηρεάσει τον τζίρο τους η μείωση των μισθών των εργαζομένων. Πάντως, η αίσθηση που δόθηκε από τους ξένους επενδυτές είναι ότι τηρούν θέση αναμονής για την Ελλάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, απόλυτα ενημερωμένοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν οι 130 αναλυτές που παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των 26 εισηγμένων που βρέθηκαν την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη στη βρετανική πρωτεύουσα. Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις που είχαν με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, έδειξαν να αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στο θέμα της αξιολόγησης και ζήτησαν να μάθουν εάν η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Οι απαντήσεις που πήραν μάλλον δεν τους ικανοποίησαν.