Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Τι τρέχει με την Τσιμισκή; Ανακατατάξεις και ξενοίκιαστα καταστήματα

Ο Σεπτέμβριος θα αποτελέσει βαρόμετρο για το λιανεμπόριο και το μέλλον των εμπορικών καταστημάτων - Ποιες είναι οι προβλέψεις

Με το βλέμμα στραμμένο στις αρχές του φθινοπώρου - θεωρώντας το ως βαρόμετρο για τις όποιες εξελίξεις και ανακατατάξεις, συντελούνται στους πλέον εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης - είναι οι άνθρωποι του λιανεμπορίου, του real estate αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων της πόλης.

Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη, καταστήματα αλλάζουν χέρια, άλλα βγαίνουν προς ενοικίαση, άλλα συνεχίζουν να αναζητούν επί μακρόν τον νέο τους ένοικο και άλλα αλλάζουν χρήση μετά από πολυετή αναμονή για τον... κατάλληλο ενοικιαστή.

Η περίοδος που διανύουμε, με τον κορωνοϊό να έχει αλλάξει τις συνήθειές μας, να έχει γεμίσει κάποιους εξ ημών με αναβλητικότητα και ανασφάλεια και παράλληλα να συνεχίζει να μας δείχνει τα δόντια του απειλητικά, ακόμη και εν μέσω θέρους, μόνον ως ρευστή μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ακόμη και για τη «βασίλισσα» των εμπορικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή, η οποία αν και συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών, την ίδια ώρα, αποκτά νέα ξενοίκιαστα καταστήματα πολλών τμ, τα οποία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ακίνητα-φιλέτα, τα οποία αναζητούν τον επόμενο ενοικιαστή τους.

Μάλιστα, καλά γνωρίζοντες την αγορά της πόλης λένε πως δεν λείπουν οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούν συχνά υπέρογκα ποσά για τη μίσθωση των ακινήτων τους, ενώ κάποιοι εμφανίζονται αμετακίνητοι ακόμη και σε δελεαστικές αντιπροτάσεις, οι οποίες ωστόσο είναι κατά τι χαμηλότερες από τις απαιτήσεις των εκμισθωτών.  

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη ακινήτου, σε στρατηγικό σημείο της Τσιμισκή, που, παρά το γεγονός πως το κατάστημά του έμενε για χρόνια στα αζήτητα, δεν δίσταζε να ζητά αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να το μισθώσει. Αλλά και για ακίνητο που πρόσφατα ξενοικιάστηκε ο ιδιοκτήτης του φέρεται να ζητά περί τις 30.000 ευρώ, ποσό που πλέον δείχνει υψηλό ακόμη και όταν πρόκειται για μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Μαγαζιά ξενοικιάζονται



Το τελευταίο διάστημα άλλαξαν χέρια αρκετά καταστήματα στον πιο εμπορικό δρόμο της Θεσσαλονίκης, που μέχρι πρότινος αποτελούσε αποκλειστικά δρόμο λιανεμπορικών καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως εσχάτως μετακόμισε σε πολυώροφο κατάστημα, στην οδό Τσιμισκή 91, η ΕΥΑΘ. Το εν λόγω ακίνητο, που παρέμεινε επι σειρά ετών κλειστό, μεταξύ άλλων είχε στο παρελθόν φιλοξενήσει την εταιρεία ανδρικών ενδυμάτων Bitsiani αλλά και την αγγλική αλυσίδα Marks and Spencer.

Οι ανακατατάξεις καθώς και οι εκκενώσεις καταστημάτων πάντως συνεχίζονται. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της ιταλικής αλυσίδας ένδυσης και αξεσουάρ Ovs, που μεταφέρθηκε στην οδό Τσιμισκή 54 από το νούμερο 77, όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος.

Το κατάστημα στην Τσιμισκή 54 ήταν για χρόνια ένας από τους κρίκους της νεανικής αλυσίδας Bershka, έμεινε ξενοίκιαστο για βραχύ χρονικό διάστημα μέχρι να το μισθώσει η αλυσίδα Ovs.



Έτερο κατάστημα στο νούμερο 56 της οδού Τσιμισκή, που μέχρι πρότινος στέγαζε την αλυσίδα αξεσουάρ Axel, λίαν προσφάτως ξενοικιάστηκε.  

Κλειστό παραμένει και το πρώην κατάστημα της αλυσίδας Bershka, στην οδό Τσιμισκή στο ύψος της οδού Κούσκουρα, που δεν αποκλείεται να παραμείνει στον όμιλο Inditex, προκειμένου να μεταφέρει κάποιο από τα έτερα σήματα του το επόμενο διάστημα.  

Κατάστημα στο νούμερο 23 της Τσιμισκή απέκτησε πρόσφατα η εταιρεία γυναικείων ενδυμάτων και αξεσουάρ Ale. Πρόκειται για έναν χώρο 110 τμ που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους και μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως κατάστημα υποδημάτων.

Πάντως, όπως λένε γνώστες του retail, βασική παράμετρο για την επόμενη ημέρα των εμπορικών καταστημάτων αποτελεί και η έξαρση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το οποίο άνθισε στην περίοδο της καραντίνας, με αποτέλεσμα να έχει μπει, πλέον, για τα καλά στη ζωή μας. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν αποκλείεται κάποιες μικρότερες επιχειρήσεις, που διαθέτουν δυνατό κομμάτι στο ηλεκτρονικό εμπόριο, να αναζητήσουν καταστήματα λιγότερων τμ από αυτά που σήμερα μισθώνουν, προκειμένου να πετύχουν χαμηλότερα ενοίκια.