Skip to main content

Τηλεδιάσκεψη Τζιτζικώστα με τον δήμαρχο του Λονδίνου για τη μετά-Brexit εποχή

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας είχε τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο του Λονδίνου - Τι συζητήθηκε

Τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο του Λονδίνου Σαντίκ Καν είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και τα μέλη της Επιτροπής.

Η συζήτηση είχε ως κύριο αντικείμενο το Brexit και τις επιπτώσεις του στην Ευρώπη και τις τοπικές κοινωνίες και πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο της Συνόδου της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Όπως ανακοινώθηκε, κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι «παρά το Brexit, οι Περιφέρειες και οι δήμοι της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου θα παραμείνουν ενωμένοι και θα συνεργαστούν προς όφελος των πολιτών όλης της Ευρώπης».

Απευθυνόμενος στον κ. Καν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σέβομαι απόλυτα τη δημοκρατική απόφαση του βρετανικού λαού, όμως δεν σας κρύβω ότι θλίβομαι βαθύτατα. Το Λονδίνο θα είναι πάντα μια ευρωπαϊκή μητρόπολη που υπερασπίζεται τους ανοιχτούς ορίζοντες, την καινοτομία, τις ευκαιρίες. Αγαπητέ δήμαρχε, δεν υπάρχουν νικητές από το Brexit. Ως Περιφέρειες και δήμοι οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι, διατηρώντας το πνεύμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και αλληλεγγύης. Πρέπει να στηρίξουμε τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημίων, των Περιφερειών, των δήμων, της κοινωνίας των πολιτών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να έχουμε και στο μέλλον μια ζωντανή εταιρική σχέση».

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Καν κάλεσαν από κοινού τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους σχετικά με το Brexit, με στόχο μία αμοιβαία επωφελή εμπορική συμφωνία, προκειμένου, όπως τόνισαν, να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις και στις δυο πλευρές. Έχοντας λιγότερες από τρεις εβδομάδες μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, οι Περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις ανησυχία τους για τις συνέπειες που θα προκύψουν στην περίπτωση που το Brexit γίνει χωρίς προηγουμένως να επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση όμως εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους για συνέχιση της πολυεπίπεδης συνεργασίας τους.

Οι δυο άνδρες επισήμαναν ότι εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία οι επιπτώσεις πιθανώς θα είναι δραματικές σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας και για πολλές χώρες της ΕΕ, αλλά και για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς μπορεί το Brexit να οδηγήσει σε ένα επικίνδυνο σπιράλ, ένα ντόμινο οικονομικών απωλειών. Εκτιμάται πως ο αντίκτυπος του Brexit μπορεί να υπερβεί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου ζήτησε παράταση της μεταβατικής περιόδου μέχρι την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας, ενώ κοινή ήταν η δέσμευση των συμμετεχόντων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το μετριασμό των επιπτώσεων του Brexit και να συνεχίσουν να συνεργάζονται σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και στο μέλλον, ειδικά σε ζητήματα που δε γνωρίζουν σύνορα, όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό και η μετανάστευση, αλλά και για να διασφαλίσουν ότι ο αντίκτυπος του Brexit στις τοπικές κοινωνίες θα παρακολουθείται διαρκώς, για να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένος.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «οι Περιφέρειες και οι δήμοι θα είναι οι πρώτοι που θα βιώσουν τις συνέπειες που θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να αντιληφθούμε πλήρως τι σημαίνει αυτή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μαζί με το δήμο του Λονδίνου, καθώς και με τους υπόλοιπους δήμους και Περιφέρειες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι Περιφέρειες και οι δήμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεργαστούμε για να βρούμε τρόπους, ώστε να εξομαλύνουμε την κατάσταση που δημιουργείται και να περιορίσουμε τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες. Το κοκτέιλ Covid – Brexit είναι εξαιρετικά τοξικό, τόσο πολιτικά, όσο και οικονομικά, γι’ αυτό και η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να παραμείνει στενή και εποικοδομητική, για να είναι αμοιβαία επωφελής».

Ο κ. Καν υπογράμμισε ότι «Πρέπει να συνεργαστούμε για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Λονδίνο θα παραμείνει βασικός εταίρος για τις Βρυξέλλες, αλλά και για κάθε ευρωπαϊκό δήμο, Περιφέρεια και χώρα. Εάν δεν καταστεί εφικτή μια εμπορική συμφωνία τις επόμενες μέρες, θα παρακαλέσω τον Boris Johnson και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνουν τη μεταβατική περίοδο. Brexit χωρίς εμπορική συμφωνία συνεπάγεται απώλειες δυσβάσταχτες τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα μας κοστίσει όλους σε θέσεις εργασίας, σε μείωση της ανάπτυξης και θα υποχρεώσει όλη την Ευρώπη σε χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, ειδικά σε αυτή την περίοδο που δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού».

Στη Σύνοδο της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, συζητήθηκαν τρόποι διατήρησης και ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ των τοπικών κοινωνιών των δυο πλευρών, με την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας: «Προτείνουμε την περαιτέρω αξιοποίηση εργαλείων εδαφικής και διασυνοριακής συνεργασίας, όπως ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας και τα προγράμματα Interreg, για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις, που αγγίζουν όλους μας».