Skip to main content

Τίμησαν Μπουτάρη οι αρχαιολόγοι για Σταθμό Βενιζέλου - «Να αντιδράσουμε στις αυθαιρεσίες»

«Η τιμή αυτή δεν αφορά εμένα αλλά εκατοντάδες άτομα. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλά χρόνια», σημείωσε ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά τη βράβευσή του.

Τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που αγωνίστηκαν ανιδιοτελώς για τη σωτηρία των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου τίμησε σήμερα στο πρόσωπο του τέως δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΑ, ο οποίος είναι μεταξύ των φορέων που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για να αποτρέψουν την απόσπαση των ευρημάτων αποφάσισε να τιμήσει σε ειδικές εκδηλώσεις πολίτες και επιστήμονες, αρχαιολόγους και μηχανικούς, που έχουν κοπιάσει για τον ίδιο σκοπό.

Διαβάστε ακόμα:

Σταθμός Βενιζέλου-Πραγματογνώμονες των «316»: Η απόσπαση θα προκαλέσει απώλειες στα αρχαία

«Στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, ιδρυτικού μέλους της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τιμούμε όλους αυτούς που συνέβαλαν και δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για την καρδιά της βυζαντινής Θεσσαλονίκης», τόνισε η πρόεδρος του ΣΕΑ, η οποία τόνισε πως ήταν χιλιάδες οι πολίτες που δίνουν τον αγώνα αυτό.

Μάλιστα, ανέφερε πως δεν έχει δει μεγαλύτερη κινητοποίηση για αρχαία χωρίς να υπάρχει άλλος ιδιοτελής σκοπός. Η κ. Κουτσούμπα υπογράμμισε και τη συμβολή των επιστημόνων που, όπως είπε, έβαλαν το επιστημονικό τους κύρος για να εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να διατηρηθούν τα αρχαία στον σταθμό. Για τη ζωή και την προσφορά του τέως δημάρχου από τις θέσεις τις οποίες υπηρέτησε μίλησε αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΑΠΘ, Ελένη Χοντολίδου, η οποία είπε ότι «αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Μπουτάρης, θα έπρεπε να τον επινοήσουμε».

«Η τιμή αυτή δεν αφορά εμένα αλλά εκατοντάδες άτομα. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλά χρόνια», σημείωσε ο Γιάννης Μπουτάρης μετά τη βράβευσή του. Ο τέως δήμαρχος τόνισε πως δεν είναι αρχαιολόγος, αλλά αγαπάει τις αρχαιότητες και λειτούργησε με βάση την πεποίθησή του ότι «δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου, αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου». Ο ίδιος τόνισε πως αν οι αρχαιότητες ήταν στη Θεσσαλονίκη θα ήταν αλλιώς η κατάσταση και πρόσθεσε πως «πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε σε αυθαιρεσίες».

Η πρόεδρος του ΣΕΑ χάρισε στον Γιάννη Μπουτάρη ένα γλυπτό, αντίγραφο έργου του Θόδωρου Παπαγιάννη, ενώ με πολύ κολακευτικά λόγια για την προσφορά του μίλησαν αρχαιολόγοι με θητεία σε καίριες θέσεις, όπως η Τζένη Βελένη και η Δέσποινα Μαρκοπούλου. Σε αντίστοιχη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σε επόμενο χρόνο στην Αθήνα θα τιμηθούν Παναγιώτης Βοκοτόπουλος, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Βλάσης Κουμούσης, ομότιμος καθηγητής Σχολής Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, πρώην μέλος του ΚΑΣ, η Μαρία Παναγιωτίδη-Κεσίσογλου, ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΕΚΠΑ, ομότιμη πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας και η Σοφία Καλοπίση-Βέρτη, ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, ομότιμη πρόεδρος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας.