Skip to main content

Τιμήθηκαν στο Μελισσοχώρι οι ήρωες της μάχης Κιλκίς - Λαχανά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας, στο χώρο όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Την επέτειο της 19ης Ιουνίου 1913 και τους ήρωες της μάχης Κιλκίς – Λαχανά που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας τίμησε σήμερα ο δήμος Ωραιοκάστρου με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μελισσοχώρι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Κοινότητας, στο χώρο όπου ήταν εγκατεστημένο το στρατηγείο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της τριήμερης μάχης του Κιλκίς-Λαχανά το 1913 μεταξύ των ελληνικών και των βουλγαρικών δυνάμεων και όπου είναι τοποθετημένη η προτομή του ήρωα Ταγματάρχη Πεζικού, Αντώνιου Κουτήφαρη.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης έγινε έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης, κ. Θεολόγο, τοποτηρητή της μητρόπολης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ο κ. Θεολόγος αμέσως μετά την επιμνημόσυνη δέηση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και εξήρε τη γενναιότητα των Ελλήνων στρατιωτών που θυσίασαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Αναφέρθηκε στα γεγονότα που συνέβησαν κατά την έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, εστιάζοντας στην περιοχή του Μελισσοχωρίου. Όπως είπε, τις ημέρες εκείνες το Μελισσοχώρι εισήλθε στη νεότερη εθνική ιστορία, καθώς στο χωριό εγκαταστάθηκε το Γενικό Στρατηγείο του Ελληνικού Στρατού, υπό τον αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, ο οποίος διηύθυνε τις νικηφόρες συγκλονιστικές μάχες του Κιλκίς-Λαχανά. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή των κατοίκων του Μελισσοχωρίου στη νικηφόρα έκβαση των μαχών, καθώς συμμετείχαν μαζικά, και στον ήρωα Ταγματάρχη Αντώνιο Κουτήφαρη, σημειώνοντας πως με το ήθος και τη γενναιότητά του εμψύχωνε τους στρατιώτες και οδήγησε τους Έλληνες στη νίκη.

Στη συνέχεια ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων, προσκλητήριο νεκρών, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στεφάνι στο μνημείο του ήρωα Ταγματάρχη Κουτήφαρη κατέθεσαν ο βουλευτής ΝΔ Β΄ Θεσσαλονίκης, Σ. Αναστασιάδης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΩ, Εύη Κυριακίδου – Βέσκου, εκπροσωπώντας το Δήμο Ωραιοκάστρου, ο Γ. Κεφαλάς, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής της ΠΚΜ, ο Α. Μοσχόπουλος, πρόεδρος της Κοινότητας Μελισσοχωρίου, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του Μελισσοχωρίου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο βουλευτής ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο βουλευτής ΚΙΝΑΛ Β΄ Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αρβανιτίδης, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του Δήμου Ωραιοκάστρου, Βαγγέλης Κανταρτζής, η εντεταλμένη σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτισμού του Δήμου Ωραιοκάστρου, Χριστίνα Ζάπρα, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ωραιοκάστρου τοπικοί σύμβουλοι και κάτοικοι του Μελισσοχωρίου.

Την εκδήλωση, που έγινε με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τον Covid-19, παρουσίασαν ο Αθανάσιος Καγιάς, αντιπρόεδρος Κοινότητας Μελισσοχωρίου και η Αναστασία Σταμπουλή, από το δ.σ. του συλλόγου Διγενής Μυγδονίας.