Skip to main content

Κλειδώνει ο τρόπος επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών - Τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη

Τα σενάρια για το πρωτόκολλο που θα αποφασίσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων - Η διάσταση απόψεων σχετικά με την επανένταξή τους στο σύστημα υγείας

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα κριθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επιστρέψουν στην εργασία τους οι 2.190 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, που βρίσκονται σε αναστολή από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε την τελευταία παράταση αντισυνταγματική, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την επιστροφή τους στο σύστημα υγείας. Ήδη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, παρότι χαρακτήρισε την απόφαση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ανακοίνωσε ότι θα τη σεβαστεί, προσδιορίζοντας τον χρόνο επανένταξής τους στο ΕΣΥ την 1η Ιανουαρίου του 2023, ημερομηνία κατά την οποία, έτσι κι αλλιώς, έληγε η παράταση της αναστολή εργασίας τους. Πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν στη Voria.gr ότι η τελική μορφή του πρωτοκόλλου θα οριστικοποιηθεί από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση. Δεδομένο, πάντως, θεωρείται ότι προϋπόθεση για την επιστροφή θα είναι η διενέργεια rapid τεστ και μάλιστα πιθανότατα περισσότερων του ενός εβδομαδιαίως που ισχύει ήδη για άλλες κατηγορίες ανεμβολίαστων εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, υπάρχει εισήγηση ακόμα και για υποχρεωτική διενέργεια PCR τεστ. Σε κάθε περίπτωση πρόθεση του υπουργείου είναι τα τεστ να γίνονται με δαπάνη των ίδιων των εργαζομένων. Η επιτροπή αναμένεται επίσης να εξετάσει το αν θα επιστρέψουν στην πρώτη γραμμή οι περίπου 170 ανεμβολίαστοι γιατροί.

Για την επιστροφή των υγειονομικών σε αναστολή υπάρχει εδώ και καιρό διάσταση απόψεων στην ηγεσία του υπουργείου, καθώς από τη μια τα επιδημιολογικά δεδομένα συνηγορούν υπέρ της επιστροφής τους, από την άλλη δημιουργούν προβληματισμό ως προς το μήνυμα που δίνεται προς την κοινωνία ως προς την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Αυτή ακριβώς την αμφισημία επισήμανε μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Θανάσης Εξαδάκτυλος. «Τα επιστημονικά στοιχεία άλλαξαν και μπορούν να επιστρέψουν, αλλά δεν θα πρέπει αυτό να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ότι είχαν σωστή άποψη, όταν βλακωδώς δεν εμβολιάστηκαν πέρσι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη Θεσσαλονίκη

Το βέβαιο είναι ότι η απομάκρυνση των ανεμβολίαστων υγειονομικών επιδείνωσε τις ήδη σημαντικές ελλείψεις των νοσοκομείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Θεσσαλονίκη περίπου 600 εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή, κάτι που προκάλεσε προβλήματα σε διάφορες υπηρεσίες, όπως στα τμήματα των τραυματιοφορέων, με τα κενά να καλύπτονται με συμβασιούχους χωρίς προϋπηρεσία στη δύσκολη αυτή ειδικότητα.

Υπέρ της επιστροφής των υγειονομικών έχουν ταχθεί εδώ και καιρό οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών και των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ), τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι το ΕΣΥ δεν μπορεί να στερείται πολύτιμου προσωπικού ειδικά σε μία περίοδο έξαρσης της πανδημίας. «Θέση της ΕΝΙΘ ήταν εξαρχής ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέτρο εκδίκησης. Είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πρέπει να γίνει καθολικός εμβολιασμός, αλλά με ενημέρωση, αλλά όχι να εκδικούνται με αυτόν τον τρόπο τους υγειονομικούς και να αφήνουν πολύτιμο προσωπικό εκτός μάχης. Αυτή τη στιγμή ο εμβολιασμός δεν μας προστατεύει από το να μην νοσήσουμε, αλλά από το να μην νοσήσουμε βαριά. Όλοι κινδυνεύουμε να νοσήσουμε, αλλά και να μεταδώσουμε. Προφανώς πρέπει να γυρίσουν, εφόσον μάλιστα μπαίνουμε σε μία εποχή που θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, με μέτρα προστασίας, βέβαια, και ατομικά και συλλογικά, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται με ευθύνη της πολιτείας και του νοσοκομείου και δήλωσε αντίθετος στην πρόθεση του υπουργείου να πληρώνουν οι εργαζόμενοι το κόστος των τεστ τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει κανένα μέτρο για τον κορωνοϊό. «Φαίνεται πως συνεχίζουν την εκδικητική στάση. Δεν πρέπει να φέρεται έτσι το κράτος σε κανέναν υπάλληλο, όποια κι αν είναι η γνώμη του», σχολίασε και πρόσθεσε πως οι κινήσεις αυτές δεν γίνονται με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.