Skip to main content

Τυνησία: Ο πρόεδρος απέπεμψε τον πρωθυπουργό - Ο στρατός περικύκλωσε τη Βουλή

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για έναν μήνα και αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι.

Οχήματα των τυνησιακών ένοπλων δυνάμεων περικύκλωσαν το κοινοβούλιο, στην Τυνησία, αργά το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα, σύμφωνα με δύο αυτόπτες μάρτυρες.

Όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters, πολίτες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο της Βουλής και ζητωκραύγαζαν καθώς τα στρατιωτικά οχήματα περικύκλωναν το κοινοβούλιο και έλεγαν τον τυνησιακό εθνικό ύμνο.

Λίγες ώρες πριν, ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ είχε ανακοινώσει πως αναστέλλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για έναν μήνα, αποπέμπει τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι και αίρει τη ασυλία των βουλευτών.

Ο Σαΐντ ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά επικαλούμενος το άρθρο 80 του Συντάγματος, έπειτα από έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, ενώ η Τυνησία είναι αντιμέτωπη με κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και μια βαθιά πολιτική κρίση που παραλύει τη χώρα εδώ και μήνες.

Ο πρόεδρος της τυνησιακής Βουλής, Ρασίντ Γανούσι, ηγέτης του Ενάχντα, είδε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», καλώντας τους υποστηρικτές του ισλαμιστικού κόμματος και «τον τυνησιακό λαό» να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Η τυνησιακή κοινή γνώμη είναι απαυδισμένη από τις ατέλειωτες διενέξεις στο κοινοβούλιο και το μπραντεφέρ ανάμεσα στον πρόεδρο και τον επικεφαλής του κοινοβουλίου και του Ενάχντα εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, με το σύστημα υγείας να έχει υποστεί κορεσμό και τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου.

Με σχεδόν 18.000 νεκρούς από τον κορωνοϊό, η Τυνησία των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους υψηλότερους δείκτες θνητότητας παγκοσμίως.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Reuters