Skip to main content

Η εισβολή στην Ουκρανία και τα νέα δεδομένα για την Ελλάδα

Ο φάκελος «Ελλάδα και Υδρογονάνθρακες», που άνοιξε και πάλι, με εντολή Μαξίμου, θα μπορούσε να ενταχθεί στο πλαίσιο ενίσχυσης της Σούδας.

Τα σύννεφα του πολέμου αργά αλλά σταθερά έστω και εμμέσως εξαπλώνονται σχεδόν παντού πάνω από την Ευρώπη. Ήδη, οι πρώτες συζητήσεις για ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από την Ουκρανία, ξεκίνησαν. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Τζακ Κίρμπι, μεταξύ άλλων, ένας σημαντικός αριθμός στρατευμάτων των ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δυνάμεις σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και – προσέξτε – και την Ελλάδα. Εξαιτίας πάντα του ουκρανικού ζητήματος. Η στρατηγική των αμερικανών για την ευρύτερη περιοχή κάνει λόγο για αυξημένη επιφυλακή λόγω της ρωσικής επιθετικότητας και το γεγονός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από κανέναν.

Ο «Τειρεσίας» πληροφορείται για παράδειγμα ότι στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση που θα φτάσει τις επόμενες ώρες στη Σούδα, θα είναι σημαντική και θα προέρχεται από τη βάση Fairchild της Ουάσιγκτον. Τι άλλο μαθαίνει; Οτι μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει κι ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού, από την κατηγορία των «ιπτάμενων τάνκερ» KC-135, με 150 άτομα προσωπικό. Πώς εξηγείται η παρουσία του στη χώρα μας προσεχώς; Είναι απλό: Από την αυξημένη ανάγκη ανεφοδιασμού των (πολλών) αμερικανικών πλοίων που πλέουν στη περιοχή μας. Επίσης, όσοι ξέρουν, μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι εκτός από το λιμάνι της Σούδας, μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται εδώ και μερικές εβδομάδες και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εξίσου κρίσιμο, εξίσου κομβικό.

Και η Ελλάδα; Δεν θα επιδιώξει να πάρει τα απαραίτητα ανταλλάγματα; Η απάντηση είναι ναι. Ας μην είμαστε αφελείς. Ο φάκελος «Ελλάδα και Υδρογονάνθρακες», που άνοιξε και πάλι, με εντολή Μαξίμου, θα μπορούσε να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα είναι στο εξής η υπ' αριθμόν μια προτεραιότητα για όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ. Μόνο που αυτή τη φορά, ό,τι θα γίνει, θα έχει την έγκριση της Ουάσιγκτον. Κι αυτή είναι μια πολύ σημαντική διαφορά, σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, σημειώστε και κάτι ακόμα: Είναι οριστική η απόφαση για ελληνική συγχρηματοδότηση του νέου πυρηνικού εργοστασίου που θα κατασκευασθεί στη Βουλγαρία και θα καλύψει μέρος και των δικών μας ενεργειακών αναγκών. Μέχρι πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούσε κανείς να τις διανοηθεί. Σήμερα, στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και πρόταση για συγχρηματοδότηση ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη Ρουμανία, ενώ η χώρα μας προσπαθεί παρασκηνιακά να προμηθευτεί ποσότητες φθηνού φυσικού αερίου κι από την Αίγυπτο. Μέσω και του προέδρου Αλ Σίσι.

Γι' αυτό σας λέμε. Μετά από αυτόν τον πόλεμο, τίποτα δεν θα είναι πια ίδιο...