Skip to main content

Το Μαξίμου, τα γκάλοπ και τα σενάρια για τον χρόνο των εκλογών

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού για τον χρόνο διεξαγωγής των διπλών εθνικών εκλογών, η κανονικότητα στο Μαξίμου και η επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρο

Το θέμα των ημερών ήταν και παραμένει ένα: Το πότε θα γίνουν οι επόμενες (διπλές θυμίζουμε) εθνικές εκλογές. Λοιπόν, παρά τα όσα περί του αντιθέτου ακούγονται και γράφονται, ο «Τειρεσίας» σας διαβεβαιώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει σε ό,τι σας έχει γράψει μέχρι σήμερα: Πάμε για εξάντληση της τετραετίας. Ο πρωθυπουργός δεν έχει αλλάξει γνώμη επ' αυτού. Κατά συνέπεια:

Συμβουλή 1η: Μην δίνεται σημασία στα σενάρια που κάνουν λόγο για τις αρχές του χρόνου (Ιανουάριο – Φεβρουάριο)

Συμβουλή 2η: Στο ημερολόγιο σας σημειώστε την ημέρα γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την πρώτη Κυριακή του Ιουλίου (για τις πρώτες και δεύτερες κάλπες, αντίστοιχα). Κι εννοείται ότι αν κάτι αλλάξει, ο «Τειρεσίας» θα σας ενημερώσει, αλλά ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός, αυτή τη στιγμή, είναι ξεκάθαρος.

Στο μεταξύ, το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από πολύ καιρό, φαίνεται να επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Οι ρόλοι μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι διακριτοί (αν και οι ανταγωνισμοί ποτέ δεν λείπουν), ο «πρωινός καφές» επέστρεψε (κι αυτός) στην κανονικότητα του, το κλίμα δεν είναι 100% προεκλογικό (στο πλαίσιο του παραπάνω ημερολογιακού προγραμματισμού) κι αργά αλλά σταθερά το «φάντασμα» του πρώην διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού έχει αρχίσει να χάνεται από τους διαδρόμους του. Τι βοήθησε στο να γίνουν όλα τα παραπάνω; Ένα βασικό πράγμα: Τα γκάλοπ, που έχουν στα χέρια τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτά έπαιξαν το ρόλο τους, για να επιστρέψει (μια κάποια) ηρεμία. Τελικά, η ανοχή της κοινής γνώμης, σ' αυτή την κυβέρνηση, είναι μεγάλη, είναι το βασικό συμπέρασμα.

Κι αυτή την ανοχή σκοπεύει να αξιοποιήσει στο έπακρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ξεκίνησε έναν μαραθώνιο περιοδειών. Οπουδήποτε υπάρχουν Ελληνες που θα ψηφίσουν. Σημειώστε αυτό το «οπουδήποτε», γιατί δεν αναφέρεται. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται, για παράδειγμα, για μια επίσκεψη αλλιώτικη από τις άλλες: Συγκεκριμένα, προσεχώς, θα βρεθεί στα μειονοτικά χωριά της Βόρειας Ηπείρου. Θα είναι μια επίσκεψη – έκπληξη, που σπάνια γίνεται από εν ενεργεία Ελληνα πρωθυπουργό. Με ποια αφορμή; Θα συμμετάσχει σε σύσκεψη ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στα Τίρανα και θα ζητήσει να επιστρέψει στην Ελλάδα οδικώς. Οπότε, θα περιοδεύσει στα χωριά.

Τι άλλο όμως προκαλεί εντύπωση στον «Τειρεσία» σ' αυτή την περίπτωση; Ότι αυτή η σύνοδος θα γίνει στα Τίρανα. Θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα γίνει στις Βρυξέλλες! Και η επιλογή της αλβανικής πρωτεύουσας εντυπωσιάζει. Ωστόσο, αυτό που θα σχολιασθεί εντός των συνόρων είναι ότι ο πρωθυπουργός, στη Βόρειο Ήπειρο, ουσιαστικά, θα κάνει προεκλογική περιοδεία. Αφού, πολλοί από τους ομογενείς μας εκεί, έχουν δικαίωμα ψήφου στις ελληνικές εκλογές...