Skip to main content

Η φέτα από τη Νεοχωρούδα που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η Αρβανίτης ΑΕ σκανάρει τις αγορές Κίνας και Αυστραλίας με το δυνατό της, εξαγωγικό, χαρτί τη φέτα - Σειρά διακρίσεων για την εταιρεία.

Το στοίχημα της εξωστρέφειας, και μάλιστα με υψηλές αξιώσεις, φαίνεται να κερδίζει η Αρβανίτης ΑΕ, που δεν σταματά να ταξιδεύει τη γεύση της ελληνικής φέτας ανά την υφήλιο.

Τελευταίος σταθμός το Χονγκ - Κονγκ και προηγούμενοι η Νότια Αφρική και ο Καναδάς. Έπονται η Αυστραλία και η Κίνα, αγορές με ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, που όμως βρίσκονται στο μικροσκόπιο της εταιρείας.

Οι εξαγωγές της Αρβανίτης ΑΕ που ξεκίνησαν το 1999, έχοντας ξεπεράσει τις συμπληγάδες της κρίσης, αποτελούν πλέον το 30% του συνολικού τζίρου της.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της βορειοελλαδικής τυροκομικής βιοτεχνίας διοχετεύεται σε Γερμανία και Ιταλία, όπου οι λάτρεις της φέτας την γεύονται σε εστιατόρια και δη σε ελληνικά. Ισχυρή παρουσία, διαθέτει σε όλη την Ευρώπη, ενώ άνοιγμα έχει πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ αλλά και στον Καναδά, στον οποίο επιδικώκει να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της.

Όπως τονίζει στη Voria.gr ο Μιχάλης Αρβανίτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, που εδρεύει στη Νεοχωρούδα, «οι εξαγωγές της Αρβανίτης ΑΕ, το 2010 βρισκόταν κάτω από το 20%, ωστόσο την περίοδο της κρίσης, εκτοξεύτηκαν στο 30%. Μπήκαμε σε νέες αγορές, ενισχύσαμε και ενδυναμώνουμε την παρουσία μας σε κάποιες από αυτές, ενώ διερευνούμε και νέες χώρες για να διεισδύσουμε. Μεταξύ αυτών είναι η Αυστραλία, που έχει έντονο το ελληνικό στοιχείο, αλλά και η Κίνα, που αποτελεί μεν αγορά στόχο, αλλά έχει αυξημένη δυσκολία καθώς τα τυροκομικά είναι ‘άγνωστη’ γευστική επιλογή για τους Κινέζους».

Η διαδρομή της Αρβανίτης ΑΕ, που δεν σταματά να κερδίζει διεθνείς διακρίσεις, είναι εντυπωσιακή, αν λάβει κανείς υπόψη του, πως τα τυροκομεία στην Ελλάδα αγγίζουν τα 500, γεγονός που αυξάνει τον ανταγωνισμό για την καθιέρωση.

Μάλιστα η εταιρεία καταγράφει ανοδική πορεία του τζίρου της, καθ’όλη τη διάρκεια της οικονομικής δυσπραγίας της χώρας. Την περσινή χρονιά ο τζίρος της άγγιξε τα 9,5 εκατ. ευρώ έναντι 9,1 εκατ. ευρώ το 2017.

Για την τρέχουσα χρήση, «αν και είναι δύσκολες», όπως λέει ο κ. Αρβανίτης «οι προβλέψεις, λόγω του ασταθούς οικονομικού κλίματος, εκτιμάται πως θα υπάρξει και νέα αύξηση εσόδων».

Η Αρβανίτης ΑΕ που διαθέτει 15 κωδικούς προϊόντων, με ‘βαρύ πυροβολικό’ τη φέτα (που κυριαρχεί στις εξαγωγές της), πρόσφατα ενίσχυσε την γκάμα της με το γίδινο ημίσκλυρο τυρί, ενώ νέο προϊόν αποτελεί και το κατσικίσιο τυρί, που καταγράφει ανοδική πορεία στην εγχώρια αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη «τα γίδινα και τα κατσικίσια προϊόντα θεωρούνται περισσότερο υγιεινά για αυτό και αποτελούν καταναλωτική τάση τα τελευταία χρόνια».

Στο μεταξύ, η εταιρεία ολοκλήρωσε επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την επέκταση του τυροκομείου και την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού.

Οι διακρίσεις πέφτουν… βροχή

Η δυνατή ομάδα που έχουν φτιάξει ο Μανώλης και ο γιος του Μιχάλης Αρβανίτης- η πορεία της επιχείρησης ξεκίνησε το 1980- καταφέρνει να παίρνει το «πρωτάθλημα» των διακρίσεων συμμετέχοντας στους κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς.

Μόνο το 2018 τα προϊόντα του Τυροκομείου Αρβανίτη κατέκτησαν στα Global Cheese Awards, στο Frome, της Αγγλίας ένα χρυσό βραβείο (φέτα ΠΟΠ), ένα αργυρό και δύο χάλκινα βραβεία (φέτα ΠΟΠ σε τρεις κατηγορίες) καθώς και τη διάκριση ως Best Greek Cheese (φέτα ΠΟΠ Τσαντίλας).

Στα International Cheese Awards, στο Λονδίνο, τη διάκριση Best Greek Cheese (φέτα ΠΟΠ Τσαντίλας), ενώ στα World Cheese Awards, στο Bergen, της Νορβηγίας, τρία χάλκινα βραβεία (φέτα ΠΟΠ, μανούρι ΠΟΠ, τυρί Πλεξούδα). Και οι διακρίσεις δεν σταματούν εδώ, στην Dairy Expo, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, η εταιρεία κατέκτησε τρία χρυσά βραβεία (βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, κατσικίσιο τυρί Τσαντίλας, Γίδινο τυρί), δύο αργυρά (μανούρι ΠΟΠ, τυρί Πλεξούδα) και τρία χάλκινα (φέτα ΠΟΠ, κασέρι ΠΟΠ, καπνιστό τυρί Θεσσαλονίκης).

Η Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπος Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών, θα βραβευτεί το Σάββατο, 16 Φεβρουαρίου, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, μέλος του οποίου είναι, για τις εξαγωγικές επιδόσεις και τις διεθνείς της διακρίσεις.