Skip to main content

Tις αποφάσεις της ΕΚΤ αποκρυπτογραφεί η αγορά ομολόγων

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1767 δολ.

Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ, των νέων κατευθύνσεων στην πολιτική της.

Οι αγορές, όπως εκτιμούν αναλυτές, δεν έχουν ακόμη αφομοιώσει πλήρως τις τελευταίες αποφάσεις της ΕΚΤ. Διαφαίνεται ωστόσο ότι η Κεντρική Τράπεζα θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο μέχρι να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της, ενώ για το κρίσιμο ζήτημα της ποσοσοτικής χαλάρωσης (αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά) οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το Σεπτέμβριο. Και τούτο, διότι στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να υπάρχει μία πιο σαφής εικόνα για την επίπτωση που θα έχει η μετάλλαξη Δ στην ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Σήμερα πάντως, η δημοσιοποίηση του δείκτη PMI για τον Ιούλιο, έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σημείωσε την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο δεκαετιών - εξέλιξη που προκάλεσε ελαφρές πιέσεις στις τιμές των ομολόγων.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 179 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 0,66% έναντι -0,40% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,06%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί και σήμερα το ευρώ, με αποτέλεσμα να τελεί υπό διαπραγμάτευση νωρίς το απόγευμα στο 1,1764 δολ. από το επίπεδο του 1,1779 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1767 δολ.