Skip to main content

Δήμος Νεάπολης-Συκεών για ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Δηλητηριώδη φίδια δρουν φασιστικά

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και «κάθε εγκληματική επίθεση που εκπορεύεται από φασιστικές αντιλήψεις».

Στην έκδοση ψηφίσματος κατά πλειοψηφία για τα «βίαια επεισόδια» στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εκτάκτως για το θέμα αυτό, δια περιφοράς, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, καταγγέλλοντας και καταδικάζοντας «κατηγορηματικά και απερίφραστα τα βίαια επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπως κάθε άνανδρη, στυγνή και εγκληματική επίθεση που εκπορεύεται από φασιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα, «το αβγό του φιδιού, που επωάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δυστυχώς γεννήσει τα δηλητηριώδη φίδια τα οποία πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται και κανείς μας δεν δικαιούται, δια της σιωπής ή δια της αδράνειας να αφήνει ελεύθερο πεδίο μέσα στο οποίο μπορούν να δράσουν φασιστικά και εγκληματικά στοιχεία, με όποιον μανδύα κι αν αυτά κυκλοφορούν».

Παράλληλα, στο ψήφισμα του δήμου καλούνται «τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και οι αρμόδιες Υπηρεσίες τους, να δώσουν άμεσα απαντήσεις, εντοπίζοντας και τιμωρώντας τους υπαίτιους και τους ηθικούς αυτουργούς, θωρακίζοντας δημοκρατικά τους χώρους της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μην έχει θέση καμία φασιστική, ναζιστική, εγκληματική ιδεολογία, πρακτική και συμπεριφορά».

Αναλυτικά το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:

«Μολότοφ, κουκούλες, καπνογόνα, μαχαίρια, ρόπαλα, καδρόνια. Εικόνες οργής, ντροπής και έντονης ανησυχίας μπροστά σε ένα δημόσιο σχολείο της πόλης μας.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει και καταγγέλλει
κατηγορηματικά και απερίφραστα τα βίαια επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, όπως κάθε άνανδρη, στυγνή και εγκληματική επίθεση που εκπορεύεται από φασιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.
»Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών καταδικάζει με απόλυτη σαφήνεια κάθε φασιστική επίθεση, ιδεολογία και δράση, κάθε προσπάθεια αναβίωσης και ανοχής φασιστικών δυνάμεων, πρακτικών και αντιλήψεων που δεν έχουν χώρο πουθενά στην κοινωνία μας.
»Το αβγό του φιδιού, που επωάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δυστυχώς γεννήσει τα δηλητηριώδη φίδια τα οποία πολλαπλασιάζονται και μεγεθύνονται και κανείς μας δεν δικαιούται, δια της σιωπής ή δια της αδράνειας να αφήνει ελεύθερο πεδίο μέσα στο οποίο μπορούν να δράσουν φασιστικά και εγκληματικά στοιχεία, με όποιον μανδύα κι αν αυτά κυκλοφορούν.
»Δεν πρέπει να δώσουμε κανένα δικαίωμα στον οποιοδήποτε να δηλητηριάζει τα μυαλά των παιδιών μας, δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα περιθώριο ανάδειξης και ανοχής παραβατικών και επικίνδυνων συμπεριφορών.
»Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε τέτοιες αντιδημοκρατικές πρακτικές και ενέργειες που προσβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη με πρόσχημα δήθεν πολιτικά επιχειρήματα.
»Σε ένα κράτος δικαίου το δημόσιο σχολείο είναι χώρος μόρφωσης και δημιουργικότητας, συνεργασίας, διαλόγου, πολυφωνίας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και σεβασμού των διαφορετικών απόψεων και όχι εστία βίας που συνιστά απειλή για την ίδια την Δημοκρατία.
»Στεκόμαστε δίπλα στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα και στο δικαίωμά τους να μορφώνονται και να εργάζονται απερίσπαστα σε ένα ασφαλές περιβάλλον και καλούμε τα Υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους, να δώσουν άμεσα απαντήσεις, εντοπίζοντας και τιμωρώντας τους υπαίτιους και τους ηθικούς αυτουργούς, θωρακίζοντας δημοκρατικά τους χώρους της εκπαίδευσης, έτσι ώστε να μην έχει θέση καμία φασιστική, ναζιστική, εγκληματική ιδεολογία, πρακτική και συμπεριφορά».