Skip to main content

ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας: Στρατηγικό πλάνο επενδύσεων ύψους 15 εκ. ευρώ για την επόμενη διετία

Εκδήλωση για τα 60 χρονια παρουσίας του ομίλου TITAN στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σήμερα - Πού θα εστιάσει το πλάνο επενδύσεων της εταιρείας.

Επενδύσεις ύψους άνω των 15 εκ. ευρώ πρόκειται να κάνει το εργοστάσιο της Ευκαρπίας του ΤΙΤΑΝ μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Αυτό ανακοίνωσε ο διευθυντής του εργοστασίου, Κώστας Νικολάου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 60 χρόνια παρουσίας του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε, το πλάνο επενδύσεων θα εστιάσει στην ανθεκτικότητα, στην καινοτομία και στην ανάπτυξη λύσεων για την εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας και αφορά στην περαιτέρω βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, με την υιοθέτηση τεχνολογιών μηχανικής μάθησης και την εφαρμογή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην παραγωγή τσιμέντου και σκυροδέματος.

Ο κ. Νικολάου, παρουσίασε το ιστορικό της λειτουργίας του εργοστασίου της Ευκαρπίας, καθώς επίσης και τη συμβολή του στην τοπική και εθνική οικονομία και στις δράσεις για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αναφέροντας ενδεικτικά:

- Από το 2011 έως σήμερα, έχουμε επιτύχει εξοικονόμηση 200.000 τόνων εκπομπών CO2.

- Εδώ αναπτύσσονται, παράγονται και διακινούνται νέα προϊόντα τσιμέντου και σκυροδέματος με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα. Ήδη διαθέτουμε στην αγορά τύπους τσιμέντου με 15-30% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με παραδοσιακά προϊόντα, όπως αντίστοιχα και σκυροδέματα για βιώσιμες κατασκευές. Στόχος μας η παραγωγή σκυροδέματος ουδέτερων εκπομπών έως το 2050.

- Εδώ σχεδιάζονται, εφαρμόζονται και πρόκειται να υλοποιηθούν πρωτοποριακές πρακτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

- Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας μας με στόχο αύξηση της παραγωγικότητας και ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο των προϊόντων.

- Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω το έργο DIGIKILN, σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς μας εταίρους από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

- Το καινοτόμο έργο H2CEM, το οποίο αφορά στην παραγωγή και χρήση πράσινου υδρογόνου για την παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό σταθμό, σε συνδυασμό με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες υποκατάστασης ορυκτών καυσίμων, στον Οδικό Χάρτη για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της τσιμεντοβιομηχανίας.

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι το εργοστάσιο συνεργάζεται με περισσότερους από 300 προμηθευτές, ενώ απασχολεί ισάριθμους εργαζόμενους, που σε ποσοστό 95% προέρχονται από την τοπική κοινωνία. Έχει κάνει επενδύσεις ύψους 200 εκ. ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ πάνω από 25 εκ. ευρώ είναι η συμβολή του ανά έτος στην τοπική και εθνική οικονομία.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. ΑΕ Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, Νέλλος Κανελλόπουλος, ανέφερε πως το εργοστάσιο της Ευκαρπίας είναι ο πρεσβευτής του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη μονάδα στην Ελλάδα. «Στόχος μας, να έχουν οι πράξεις και οι πρωτοβουλίες μας θετική επίδραση στους ανθρώπους, στην κοινότητα και στο περιβάλλον, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι σωστή, ηθική επιχειρηματικότητα είναι να στηρίζουμε τις ανάγκες και τις προσδοκίες των συνανθρώπων μας. Είναι αυτό που κάνουμε εδώ και 60 χρόνια στην Ευκαρπία, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινότητες. Το εργοστάσιό μας έχει μακριά παράδοση στις συνεργασίες με τους φορείς και στη διοργάνωση δράσεων για όλα τα μέλη τους. Η συμμετοχή των συμπολιτών μας της Θεσσαλονίκης είναι για μας το ισχυρότερο κίνητρο και η μεγαλύτερη ανταμοιβή», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Δραστηριοτήτων Ευρώπης και Αειφορίας Ομίλου ΤΙΤΑΝ, Γιάννης Πανιάρας, τόνισε πως πλέον ο ΤΙΤΑΝ έχει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και άλλα πέντε στα Βαλκάνια και πρόσθεσε πως στην ανάπτυξη αυτή η μονάδα της Ευκαρπίας έχει παίξει καίριο ρόλο, με την τεχνογνωσία και το ανθρώπινο δυναμικό της. Και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι το εργοστάσιο να αποτελεί φάρο καινοτομίας, ανάπτυξης κοινωνικής ευθύνης και επιχειρηματικότητας.

«Σε όλα όσα κάνουμε, ο άνθρωπος βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο – και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα ακούσετε από όλους. Η εύρυθμη λειτουργία μας, οι επιτυχίες μας, δεν θα ήταν εφικτές χωρίς τους ανθρώπους μας. Οι 1.208 εργαζόμενοί μας σε όλη την Ελλάδα είναι η βασική μας κινητήρια δύναμη στη μετάβαση προς το μέλλον που οραματιζόμαστε: ένα καλύτερο, ψηφιακό και πιο πράσινο μέλλον για όλους», είπε ο γενικός διευθυντής Ελλάδας ΤΙΤΑΝ, Άγγελος Καλογεράκος, ο οποίος σημείωσε πως ο όμιλος δεν σταμάτησε ποτέ να επενδύει. «Εστιάζουμε στην ανθεκτικότητα και την καινοτομία προς έναν κόσμο με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Εξελισσόμαστε στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού μέσα από καινοτόμες ψηφιακές λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης. Συμβάλλουμε στην κυκλική οικονομία (μέσα από την αποδοτική διαχείριση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση πόρων). Και επενδύουμε στην ανάπτυξη των ανθρώπων μας καθώς χάρη σε αυτούς καταφέρνουμε να γιορτάζουμε τις επιτυχίες μας», κατέληξε.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο μητροπολίτης Νεαπόλεως – Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.