Skip to main content

Το Airbnb χτίζει και... σπίτια - Πάνω οι τιμές μετά από 10 χρόνια

Τη μεγαλύτερη άνθηση γνωρίζουν τα έργα τουριστικού χαρακτήρα, ενώ ενισχυτικά λειτουργούν οι ανακατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών.

Ήρθε από το ...πουθενά και έδωσε μια απίστευτη ανάσα στους πανταχόθεν βαλλόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων. Κυρίως σε αυτούς των μεγάλων αστικών κέντρων (Θεσσαλονίκη, Αθήνα) και των τουριστικών προορισμών της χώρας (ηπειρωτικών και νησιωτικών). Ο λόγος αφορά στο Airbnb. Μετά μια δεκαετία συνεχούς πτώσης, οι τιμές στο real estate παίρνουν την ανιούσα, έστω στοχευμένα και σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ ακόμα καλύτερη είναι η εικόνα στην αγορά των ενοικίων.

Τη μεγαλύτερη άνθηση γνωρίζουν τα έργα τουριστικού χαρακτήρα, ενώ ενισχυτικά λειτουργούν οι ανακατασκευές ξενοδοχειακών μονάδων και κατοικιών με στόχο την τουριστική εκμετάλλευση και ασφαλώς η ανάπτυξη νέων ξενοδοχειακών ακινήτων και εξοχικών κατοικιών. Πολλές από τις τελευταίες είναι πολυτελούς χαρακτήρα, κι έχουν λειτουργήσει θετικά για την αντιστροφή της αρνητικής εικόνας.

Και ποια ήταν η ανάγκη που οδηγεί σε αυτή την οικοδομική δραστηριοποίηση; Το γεγονός ότι η πλατφόρμα Airbnb έχει σημειώσει πολύ μεγάλη διείσδυση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ενώ η ζήτηση παραμένει ακόμα σημαντική. Την ίδια ώρα, η προσφορά υπολείπεται και η αγορά σπεύδοντας να λειτουργήσει δαρβινικά πάει να καλύψει το κενό.

Και κάπως έτσι τον Ιούνιο, για παράδειγμα, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε σε 1.374 οικοδομικές άδειες, σημειώνοντας άνοδο κατά 16,2%. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 1.362 οικοδομικές άδειες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,7% .