Skip to main content

Το αύριο της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην 7η ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ

Πραγματοποιήθηκε η 7η Ετήσια Οικονομική της Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με θέμα «Επιχειρηματικότητα 2.0 για την Ελλάδα 2.0».

Tην Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η 7η Ετήσια Οικονομική της Διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε με θέμα «Επιχειρηματικότητα 2.0 για την Ελλάδα 2.0».

Φιλοξενήθηκαν 40 ομιλητές και συμμετείχαν πλέον των 100 συνέδρων με φυσική παρουσία (βάσει των περιορισμών), ενώ 1100 και πλέον σύνεδροι συμμετείχαν στις εργασίες μέσω livestream. Την ειδική σελίδα με τα βίντεο της εκδήλωσης έχουν ήδη επισκεφθεί 7950 και πλέον χρήστες, ενώ σημαντικά σημεία της διάσκεψης συζητήσεις απασχολούν τόσο τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης όσο και τα social media. Κεντρικό μήνυμα της διάσκεψης υπήρξε η ανάγκη αλλαγής κουλτούρας στην ελληνική επιχειρηματικότητα, με έμφαση σε νέα μοντέλα συνεργασίας και ανάπτυξης που θα συμβάλλουν στο «scale-up» των επιχειρήσεων και σε μία ταχύρρυθμη και βιώσιμη ανάπτυξη. Σε συνδυασμό με έξυπνα και γενναία κίνητρα η ελληνική επιχειρηματικότητα θα έχει τα επόμενα χρόνια μία ιστορική ευκαιρία για ανάπτυξη και παράλληλη αλλαγή του εθνικού παραγωγικού μοντέλου «bottom-up» με σύμμαχο το ανθρώπινο δυναμικό στο οποίο πρέπει να δοθούν στοχευμένα κίνητρα και ευκαιρίες για upskilling και reskilling.

Με πυξίδα την εξωστρέφεια, την καινοτομία, τα ESG κριτήρια, την συνεργατικότητα και την ανάπτυξη κλίμακας, και καταλύτη τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις ποιοτικές επενδύσεις, το Ελληνικό επιχειρείν καλείται να γυρίσει σελίδα, και να βάλει τα θεμέλια για μία στέρεη ανάπτυξη που θα συμβάλει στην κοινωνική ευημερία και πρόοδο, θα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες και θα ανοίξει νέες προοπτικές για τις επόμενες δεκαετίες. Έτσι θα χτιστεί μία οικονομία παντός καιρού, πιο ανθεκτική σε μελλοντικές κρίσεις και προκλήσεις που μετά βεβαιότητας θα καλεί να διαχειριστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια.

Την διάσκεψη της Ε.ΕΝ.Ε άνοιξε ο Πρόεδρος της Ένωσης, Δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος που ανέπτυξε τις ως άνω κεντρικές παραμέτρους της «Επιχειρηματικότητας 2.0» υπογραμμίζοντας τον πρωταρχικό ρόλο του ελληνικού επιχειρείν τα επόμενα χρόνια «όπου καλούμαστε να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον». Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, κ. Παναγιώτη Πικραμμένου που αφού καλωσόρισε την έννοια της επιχειρηματικότητας 2.0 και τους συμβολισμούς της, στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις εκείνες σε θεσμικό επίπεδο και στον κρίσιμο χώρο της δικαιοσύνης που συμβάλλουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Ο διάλογος συνεχίστηκε με την κεντρική ομιλία του Α’ Αντιπροέδρου της Ε.ΕΝ.Ε, κ. Κρίστιαν Χατζημηνά που σημείωσε ότι η παραγωγικότητα στον ιδιωτικό τομέα «έχει χτυπήσει ταβάνι», και σημείωσε τρεις αναγκαίες παρεμβάσεις: το μη μισθολογικό κόστος που «πρέπει να χτυπηθεί καίρια από κάτω προς τα πάνω, με ψηφιοποίηση και επανεκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες», την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για να δουλέψουν τα εταιρικά σχήματα που προωθεί η κυβέρνηση και, τέλος, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, που αφήνουν αναξιοποίητο το ανθρώπινο δυναμικό και τις υπάρχουσες υποδομές.

Στη συνέχεια οι κκ. Μαστρογεωργίου, Γεωργακόπουλος, Βερέμης και Στάγκος, συζητώντας με την Μαρία Νικόλτσιου, σκιαγράφησαν το μέλλον, αναλύοντας τα «megatrends» σε συνδυασμό με την ελληνική πραγματικότητα, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες και συνάμα την μεγάλη αβεβαιότητα ενός λαμπρού και ρευστού αύριο για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Ακολούθησε συζήτηση για την Οικονομία του Πολιτισμού και την Οικονομία της φιλοξενίας μέσω δύο ζωντανών συνεντεύξεων μεταξύ της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη και του δημοσιογράφου Πέτρου Ευθυμίου, καθώς και του Υπουργού Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια με τον Β’ Αντιπρόεδρο της Ε.ΕΝ.Ε, Αλέξανδρο Αγγελόπουλο, όπου αναδείχθηκαν οι αναπτυξιακές δυναμικές των κρίσιμων και αλληλένδετων αυτών κλάδων της Ελληνικής Οικονομίας.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης συζήτησε με τον Τάσο Ζάχο editor-in-chief του Fortune Greece τον ρόλο των ψηφιακών υποδομών ως καταλύτη και επιταχυντή ανάπτυξης, μία συζήτηση που συνέχισε ο κ. Ζάχος με την Διευθύντρια Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου που χαρακτήρισε το 2021 «έτος ανασυγκρότησης». Στη συζήτηση που είχε αμέσως μετά ο Γενικός Διευθυντής της Ε.ΕΝ.Ε, Παύλος Ευθυμίου με τον Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν Γιώργο Δουκίδη και τον Ιδρυτή της Obrela Securities Γιώργο Πατσή, συζητήθηκε το έως τώρα αποτύπωμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και e-commerce στην Ελλάδα (>€14 δις), καθώς και οι αύξουσες προκλήσεις στον χώρο της κυβερνοασφάλειας για τις επιχειρήσεις.

Ακολούθησε δυναμικός διάλογος γύρω από το μέλλον της υγείας στη χώρα, μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη και του Προέδρου του ΣΦΕΕ, Ολύμπιου Παπαδημητρίου. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός τόνισε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα αναδιαρθρωθεί με ποιοτικά χαρακτηριστικά και θα ελέγχει καλύτερα τις συνεργασίες του με τον ιδιωτικό τομέα, μια μεταρρύθμιση που θα εφαρμοστεί από το 2022, ενώ ο κ. Παπαδημητρίου στάθηκε στην υπέρμετρη φορολογία που επιβαρύνει τους ισολογισμούς των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά τους, αναφέροντας ενδεικτικά πως οι εταιρίες καλούνται ουσιαστικά να επιστρέφουν το 59% των πωλήσεών τους στην πολιτεία.

Στην συνέχεια συζήτησαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με τη Μαρία Νικόλτσιου, όπου αναδείχθηκαν οι μεγάλες προκλήσεις των επόμενων μηνών, οι μεταρρυθμίσεις και οι στόχοι της πολιτικής ηγεσίας.