Skip to main content

Το ΔΕΗ e-bike Festival συστήνει στους Θεσσαλονικείς έναν διαφορετικό τρόπο μετακίνησης

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα που ήδη είναι εξοικειωμένα με αυτά, αλλά και σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν τρόπο μετακίνησης.

Τη μοναδική εμπειρία του ηλεκτρικού ποδηλάτου επιχείρησε να συστήσει στους Θεσσαλονικείς το ΔΕΗ e-bike Festival που διοργανώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Άτομα κάθε ηλικίας αλλά κυρίως πολίτες άνω των 40 ετών κάνοντας τη βόλτα τους στην ηλιόλουστη Θεσσαλονίκη σταμάτησαν στην πλατεία, ρώτησαν και δοκίμασαν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

Όπως σημειώνει ο general manager της ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο», Σπύρος Παπαγεωργίου το διήμερο αυτό φεστιβάλ είναι ένα road show το οποίο ταξιδεύει σε εννέα ελληνικές πόλεις, που είναι φιλικές στο ποδήλατο. Ήδη το φεστιβάλ έχει ταξιδέψει στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στα Τρίκαλα, στη Λάρισα, στην Κω ενώ μετά τη Θεσσαλονίκη σειρά έχει η Αθήνα αλλά και η Πτολεμαΐδα. Η δράση ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και γίνεται με την υποστήριξη της ΔΕΗ.

Η ιδέα είναι να παρουσιάσει ένα φεστιβάλ εκπαιδευτικού χαρακτήρα που δείχνει στους πολίτες γιατί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση.

«Στη συγκεκριμένη δράση επιθυμούμε να δώσουμε την ευκαιρία στους πολίτες να δοκιμάσουν το ηλεκτρικό ποδήλατο και να δουν ποιο τους ταιριάζει, καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι αναλόγως με τη χρήση που ο καθένας επιθυμεί», τονίζει ο κ. Παπαγεωργίου, ενώ προσθέτει πως η Θεσσαλονίκη προσφέρεται αρκετά στη χρήση του ηλεκτρικού ποδηλάτου. «Ο στόχος δεν είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού να αλλάξει τον τρόπο μετακίνησής του και να περάσει στο ηλεκτρικό ποδήλατο, αλλά έστω να φτάσουμε σε ένα επιθυμητό 10%», αναφέρει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας επιλέγουν να δοκιμάσουν τα ποδήλατα καθώς έχουν ήδη ταλαιπωρηθεί με τις μετακινήσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα ποδήλατα αυτά παρέχουν ενεργητική ασφάλεια, ενώ έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης της υποβοήθησης. Έχουν καλύτερα λάστιχα και φρένα και επιπλέον είναι πιο σταθερά από τα κλασικά.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν απευθύνονται μόνο σε άτομα που ήδη είναι εξοικειωμένα με το ποδήλατο, αλλά και σε όσους επιθυμούν να αλλάξουν τον τρόπο μετακίνησής τους στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Περισσότερα από 50 ηλεκτρικά ποδήλατα από 20 διαφορετικές εταιρείες και ειδικά διαμορφωμένη πίστα βρίσκονται στη διάθεση των επισκεπτών που τα δοκιμάζουν και μαθαίνουν τα μυστικά της ασφαλούς οδήγησης.

Οι επισκέπτες εκτός από την επαφή τους με τα ποδήλατα είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν λύσεις για την ενέργεια, προκειμένου να εξασφαλίσουν μείωση και έλεγχο της κατανάλωσης του, αλλά και τρόπους για να ελαττώσουν το ενεργειακό αποτύπωμα του νοικοκυριού ή της επιχείρησης τους.