Σάββατο 25 Ιουνίου 2022
x

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ

Το διαχρονικό τέρας του Χατζιδάκι και η σημαντική οικονομία από τους λογαριασμούς ρεύματος στον δήμο Θερμαϊκού λόγω... Ήλιου

Καλημέρα σας!

Κάτι η δίκη Φιλιππίδη, κάτι η νέα διαθήκη Τράγκα, κάτι το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ στην απονομή των βραβείων Όσκαρ και ο πόλεμος κινδυνεύει να περάσει σε δεύτερη μοίρα στο ενδιαφέρον των ανθρώπων, όπως καταγράφεται στα μέσα ενημέρωσης. Για την πανδημία δεν συζητάμε, έχει αποκαθηλωθεί από τα… πρωτοσέλιδα εδώ και καιρό. Προφανώς ο κόσμος είναι πιεσμένος και αναζητά κάτι διαφορετικό, πιο ανάλαφρο και αρκετά… κουτσομπολίστικο για να ξεχαστεί. Μόνο που ο πόλεμος και οι συνέπειές του είναι εδώ. Όπως και η πανδημία και οι συνέπειές της είναι εδώ.

Το διαχρονικό τέρας του Χατζιδάκι

«Όποιος δεν φοβάται το πρόσωπο του τέρατος, πάει να πει ότι του μοιάζει. Η πιθανή προέκταση του αξιώματος είναι, να συνηθίσουμε τη φρίκη, να μας τρομάζει η ομορφιά. Η υποταγή ή ο εθισμός σε μια τέτοια συνύπαρξη, η συνδιαλλαγή, δεν προκαλεί τον κίνδυνο της αφομοίωσης ή της λήθης, του πώς πρέπει, του πώς οφείλουμε να σκεφτόμαστε, να πράττουμε και να μιλάμε;» γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις στα Σχόλια του Τρίτου. Και συμπληρώνει: «Αναμφισβήτητα αρχίσαμε να το ανεχόμαστε. Και η ανοχή, πολλαπλασιάζει τα ζώα στη δημόσια ζωή, τα ισχυροποιεί και τα βοηθά να συνθέσουν με ακρίβεια τη μορφή του τέρατος που προΐσταται, ελέγχει και μας κυβερνά. Η μορφή του τέρατος είναι αποκρουστική. Όταν όμως το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε». Καίριος όπως πάντα ο σπουδαίος Έλληνας. Ο άνθρωπος που καθόρισε εν πολλοίς στην Ελλάδα του 20ού αιώνα το μέτρο της αισθητικής και του αυθεντικού αισθήματος. Εάν ζούσε σήμερα, το πιθανότερο είναι να σιωπούσε μπροστά σε όσα συμβαίνουν στη χώρα, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και φυσικά δεν θα λάμβανε μέρος σε καμία αντιπολεμική συναυλία ειρήνης, στην οποία οι συμμετέχοντες αποφεύγουν να μιλήσουν με ονόματα και διευθύνσεις και βολεύονται πίσω από το σύνθημα «να σταματήσει ο πόλεμος». Ποιος πόλεμος; Αυτός που γίνεται στην Ουκρανία. Προφανώς από μόνος του ο κυρ – πόλεμος ξύπνησε μια μέρα και είπε ας πάω να πολεμήσω! Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε θύτης ούτε θύμα. Όπως για τα πάντα έτσι και γι’ αυτό που γίνεται στη Μαριούπολη φταίνε οι Αμερικάνοι και ο ιμπεριαλισμός. Όπως πάντα, έτσι και σήμερα, την πληρώνει το ελληνικό έθνος, που είναι ανάδελφο! Με όλα αυτά που λέγονται και ακούγονται ορισμένες φορές το να βρίσκεται η πλατεία Αριστοτέλους 500 τόσα χιλιόμετρα από τα Προπύλαια και την πλατεία Συντάγματος συνιστά τύχη αγαθή!

Καλοκαίρι χωρίς τηγανητά

Καθόλου δεν αστειεύονται οι άνθρωποι της εστίασης στη Χαλκιδική, όταν δια του προέδρου του Επιμελητηρίου της περιοχής Γιάννη Κουφίδη προειδοποίησαν ότι τα τηγανητά κινδυνεύουν τα αφαιρεθούν από τους καταλόγους τους. Τέρμα οι πατατούλες, τα καλαμαράκια, οι γαύροι, τα καλαμαράκια και τα σχετικά. Με την Ουκρανία να καλύπτει το 60% της παγκόσμιας αγοράς ηλιέλαιου, την τιμή του λίτρου να έχει τετραπλασιαστεί από 0,90 – 1 ευρώ στα 3,5 – 4 ευρώ και τον κίνδυνο ελλείψεων να είναι αυξημένος κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει. Ούτε, όμως, να πουλήσει τις τηγανητές πατάτες σε τιμή φιλέτου, αφού αν τις πουλήσει τόσο ακριβά δεν θα βρεθούν πολλοί να τις αγοράσουν. Συμπέρασμα: πάμε για ένα καλοκαίρι υγιεινής διατροφής (βραστά, ψητά, στον ατμό) και… ατέλειωτες γκρίνιες για τους μικρούς Θαναθάκηδες του Αρκά και του κόσμου όλου, που θεωρούν τις τηγανητές πατάτες ως την ανώτερη μορφή του ανθρώπινου πολιτισμού!

Τα 2,5 εκατ. ευρώ του δήμου Θερμαϊκού

Σημαντική οικονομία από τους λογαριασμούς ρεύματος, που θα… μεταφραστούν σε μείωση δημοτικών τελών κατά 30%, πιστεύουν ότι θα επιτύχουν στον δήμο Θερμαϊκού με τη δημιουργία δύο φωτοβολταϊκών πάρκων σε δύο εκτάσεις του δήμου με εμβαδό 20 στρέμματα η κάθε μία. Ο δήμος θα διαθέσει συνολικά πέντε εκατομμύρια ευρώ, τα δύο πάρκα θα αρχίσουν να λειτουργούν σε ένα χρόνο από σήμερα και σε άλλα δύο χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2025 θα έχει γίνει απόσβεση. Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται είναι επαρκές για να καλύψει τις δημοτικές ανάγκες (δημοτικό φωτισμό κλπ), αλλά και τις ανάγκες της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Συνολικός λογαριασμός 2,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Pas mal, που λένε και οι φίλοι μας οι Γάλλοι.

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ