Skip to main content

Το Embryolab στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας & Στειρότητας

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το διάστημα από τις 28 έως τις 30 Μαΐου 2021.

Το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Στειρότητας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις 28-30 Μαΐου 2021 και η Επιστημονική Ομάδα του Embryolab αποδέχθηκε την πρόσκληση, συμμετέχοντας στο Συνέδριο.

Ο κ. Νίκος Χριστοφορίδης, MD, MSc, FRCOG, Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός & Κλινικός Διευθυντής του Embryolab, Συνιδρυτής του Embryolab Academy, προήδρευσε στην Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα “Διέγερση ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση". Στο πεδίο της ωοθηκικής διέγερσης συζητήθηκαν σημαντικά και επίκαιρα θέματα όπως: "Πώς επιλέγουμε ποιο φαρμακευτικό σχήμα θα εφαρμόσουμε για την τελική ωρίμανση των ωαρίων πριν την ωοληψία; Είναι δυνατόν να εξαλειφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών μετά από ορμονική διέγερση για πολλαπλή ωοθυλακιορρηξία; Ποια τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση των γυναικών με χαμηλή ανταπόκριση στην φαρμακευτική διέγερση των ωοθηκών;¨.

Η κ. Αλεξία Χατζηπαρασίδου, MSc. PMI-RMP, Σύμβουλος Κλινικής Εμβρυολογίας, Συνιδρύτρια του Embryolab και Διευθύντρια του Embryolab Academy παρουσίασε το θέμα: "Διαχείριση Ρίσκου σε Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Από τη Θεωρία στην Πράξη". «Η διαχείριση ρίσκου στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα καθώς αυξάνεται η πολυπλοκότητα των διαδικασιών και το μέγεθος των Μονάδων. Η αποτελεσματική προετοιμασία απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή, μέσα από τη διαδικασία και το μηχανισμό της διαχείρισης ρίσκου, όπως αυτά ορίζονται από τα διεθνή πρότυπα ποιότητας, είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος για να προσφέρουμε στα ζευγάρια μας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και ασφάλειας», αναφέρει η κα Χατζηπαρασίδου.

Η κ. Μαίρη Καραγιάννη, MSc., Κλινικός Εμβρυολόγος της Εργαστηριακής Ομάδας του Embryolab παρέθεσε ομιλία με θέμα "Η τεχνητή συρρίκνωση (Artificial collapse-AC) των ανθρώπινων διατεταμένων βλαστοκύστεων προστατεύει την ποιότητα των εμβρύων κατά τη διαδικασία υαλοποίησης / απόψυξης". Όπως ανέφερε η κ. Καραγιάννη, «Η επιστήμη της εμβρυολογίας εξελίσσεται σε όλους τους τομείς, και από αυτή την εξέλιξη δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα νέα πρωτόκολλα που όλο και περισσότερο προτείνουν το elective freeze all, καθώς και οι συνθήκες καλλιέργειας και τα καλλιεργητικά υλικά, τα οποία στη νέα πραγματικότητα μας παρέχουν περισσότερες, μεγαλύτερες και καλύτερης ποιότητας βλαστοκύστεις! Οι διατεταμένες βλαστοκύστεις, όμως, φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες και επιρρεπείς σε κρυοτραυματισμούς κατά τη διάρκεια της υαλοποίησης λόγω της μεγάλης ποσότητας υγρού που υπάρχει στο βλαστόκοιλο και η οποία μπορεί να προκαλέσει ανεπαρκή αφυδάτωση. Εδώ, έρχεται να βοηθήσει το artificial collapse, μια μέθοδος που εφαρμόζεται πριν την κρυοσυντήρηση και κατά την οποία η βλαστοκύστη συρρικνώνεται και αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό από το βλαστόκοιλο, με αποτέλεσμα ο χρόνος επαφής της βλαστοκύστης με τα κρυοπροστατευτικά να είναι αρκετός ώστε να γίνει επαρκώς η αφυδάτωση της βλαστοκύστης. Στη μελέτη που πραγματοποιήσαμε στο Embryolab, δείξαμε ότι το artificial collapse με τη χρήση λέιζερ όχι μόνο δεν θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα των βλαστοκύστεων καλής πρόγνωσης αλλά μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού κατά τη διάρκεια της κρυοσυντήρησης, τουλάχιστον στο δικό μας εργαστήριο, με τα δικά μας πρωτόκολλα, SOPs. Επιπλέον, δείχνει να συμβάλει στην προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εμβρύων πριν και μετά την απόψυξη.»

Ομιλία με θέμα : "Έμβρυα με ή χωρίς πολυπύρηνα βλαστομερίδια σε κύκλους ΠΓΔ (Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης) για έλεγχο ανευπλοειδίων: Υπάρχει διαφορά;" παρέθεσε η Μαριάννα Παπαδοπούλου, BSc, Κλινικός Εμβρυολόγος (διαπίστευση ESHRE) της Εργαστηριακής Ομάδας του Embryolab. Όπως αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου «Όταν το πρώτο κύτταρο του εμβρύου που ονομάζεται ζυγωτό, αρχίζει να διαιρείται, αναμένεται να προκύψουν νέα κύτταρα όμοια με το αρχικό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, κάποια από αυτά τα νέα κύτταρα παρουσιάζουν περισσότερους από έναν πυρήνες, όπως φυσιολογικά αναμένεται. Η εμφάνιση των πολυπύρηνων βλαστομεριδίων στα έμβρυα που καλλιεργούνται στα πλαίσια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, είναι ένα φαινόμενο που προβλημάτιζε πάντα τους κλινικούς εμβρυολόγους. Για αρκετά χρόνια, η παρατήρηση τέτοιων κυττάρων ήταν τυχαία και σποραδική, πλέον όμως με τους νέας τεχνολογίας κλιβάνους time-lapse έχει γίνει πολύ πιο αναλυτική. Αυτό συμβαίνει διότι τα έχουμε πλέον τη δυνατότητα να παρακολουθούμε την εμβρυολογική ανάπτυξη σε 24ωρη βάση.

Έχοντας αυτόν τον καινοτόμο εξοπλισμό στο Embryolab, είχαμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε μια ερευνητική μελέτη που αφορά την εμφάνιση των πολυπύρηνων βλαστομεριδίων στα έμβρυα και τη συσχέτιση που μπορεί να έχει αυτό το χαρακτηριστικό με τη χρωμοσωμική σύσταση των εμβρύων αλλά και την πιθανή επίδραση στα κλινικά αποτελέσματα της εξωσωματικής. Από τα αποτελέσματα της μελέτης φάνηκε ότι η εμφάνιση πολυπύρηνων βλαστομεριδίων εντός ενός κύκλου εξωσωματικής δεν επηρεάζει τα ποσοστά εγκυμοσυνών και γεννήσεων. Ωστόσο, από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι έμβρυα που προκύπτουν από έναν κύκλο εξωσωματικής και έχουν εμφανίσει πολυπύρηνα βλαστομερίδια σε κάποιο στάδιο της ανάπτυξης τους έχουν την τάση να φέρουν συχνότερα χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης μας που θα ανακοινωθούν σε δύο προσεχή επιστημονικά συνέδρια, μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία των εμβρυολόγων για την επιλογή των καταλληλότερων προς εμβρυομεταφορά εμβρύων».