Skip to main content

Το ενδεχόμενο «μακεδονικής εκκλησίας» πριν το δημοψήφισμα των Σκοπίων

Οι δηλώσεις του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η δημοτικότητα της Λέγκας του Βορρά και το πλούσιο ρεπερτόριο σε... πτώσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

"Σπόντα" με γνωστό-άγνωστο αποδέκτη, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «Εγώ δεν φοβάμαι πολύ την Τουρκία, σαν Τουρκία. Φοβάμαι τους άλλους, που είναι ήρεμοι και κάνουν πως μας αγαπούν, αλλά δεν μας αγαπούν», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος.

"Θυμήθηκε" τα αριστερά του ο αρχιεπίσκοπος; Πάντως, αν τα είπε για να τ’ ακούσει και ο πρωθυπουργός, λάθος κατεύθυνση. Ο Α. Τσίπρας δεν φοβάται αυτούς που κάνουν ότι μας αγαπούν. Τόσα και τόσα του έχουν δώσει. Και όσο είναι καλό παιδί και πρόθυμο, δεν φοβάται κανέναν.

Από τον σκοπιανό Τύπο: «Καλά πληροφορημένες πηγές κοντά στην Ιερά Σύνοδο της "Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας" ισχυρίζονται ότι έλαβαν υπόσχεση από ορισμένες εκκλησιαστικές δομές στη γειτονιά, ότι μια διαδικασία αναγνώρισης της "μακεδονικής εκκλησίας" θα μπορούσε να ξεκινήσει πριν από δημοψήφισμα». Αυτό σε αντάλλαγμα  της σιωπής της Εκκλησίας και των επισκόπων κατά την περίοδο πριν από το δημοψήφισμα, δηλαδή να εκφράσουν οποιαδήποτε γνώμη.

Όταν γράφεται "ορισμένες εκκλησιαστικές δομές στη γειτονιά", και με δεδομένο ότι το Πατριαρχείο Σερβίας και η Εκκλησία της Ελλάδας με κανένα τρόπο δεν θα αποδεχθούν την σκοπιανή Εκκλησία, ως "μακεδονική" -η αναγνώριση από την Βουλγαρία δεν είναι σημαντική-, μένει μόνο το Πατριαρχείο ΚΠόλεως. Και με δεύτερο δεδομένο ότι το Φανάρι επιβιώνει χάρη στις ΗΠΑ, μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα, ποιοι έδωσαν την υπόσχεση και ποιοι θα την υλοποιήσουν.

Απορία: Η Τουρκία έχει διαλύσει τον στρατό της. Ό,τι έχει απομείνει το στέλνει στην Συρία. Πώς είναι σίγουρη ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει κάποτε στις προσβολές που υφίσταται καθημερινά. Πιστεύει ο Ερντογάν ότι έχει να κάνει με γιουσουφάκια; Μπα… Με τον Καμμένο στο ΥΠΕΘΑ πώς μπορεί να του πέρασε τέτοια ιδέα;

Γέμισε φωτογραφίες το διαδίκτυο με την τούμπα του γιου της Μάργκαρετ με κανό στη Σκιάθο. Αποδεικνύεται ότι δεν πέφτει μόνον από σταματημένο ποδήλατο. Έχει στο ρεπερτόριό του ποικιλία πτώσεων.

Στα ύψη η δημοτικότητα της Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία. H Λέγκα διεκδικεί πρωτιά στις ευρωεκλογές, κερδίζοντας 15 μονάδες -κοντά στο διπλάσιο, δηλαδή- από τις βουλευτικές εκλογές.

Πώς το αντιμετωπίζει αυτό ο εδώ "προοδευτικός" πολιτικός κόσμος και Τύπος; Ο Ματέο Σαλβίνι είναι ακροδεξιός! Και λοιπόν; Ο πολίτης θα κοιτάξει τις ταμπέλες ή αυτόν που τον υπηρετεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι ακροδεξιός, ποιο θετικό έχει κάνει για τον λαό;

Καθοριστικός παράγοντας για το Σκοπιανό, ήταν η αναγνώριση της γειτονικής χώρας με την ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας", από την Ουάσιγκτον, στις 4 Νοεμβρίου 2004. Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή, έγραψε ότι στόχος της αναγνώρισης ήταν η άμβλυνση των διεθνοτικών διαφορών στα Σκόπια και η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας της Αχρίδας μέσω του δημοψηφίσματος.

Και… « Δημιουργώντας, ταυτόχρονα, την αίσθηση, την πεποίθηση μάλλον, στους Σλαβομακεδόνες πολιτικούς ότι μπορούν να αγνοήσουν την Ελλάδα, αφού έχουν την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ». Κι αυτό έκαναν, με τον Κοτζιά απλώς να κομπορρημονεί.

Είπε ο Ζάεφ από την σκοπιανή Δοϊράνη: «Σ’ αυτόν τον χώρο στάθμευσης στη Δοϊράνη, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, επετεύχθη συμφωνία για την αναγνώριση της μακεδονικής γλώσσας». Σύμφωνα με τον Ζάεφ, αυτό συνέβη στη διάρκεια των διμερών διαπραγματεύσεων, πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Τόσο απλά, παρέδωσαν την ελληνική κληρονομιά στους Σλάβους των Σκοπίων.