Skip to main content

Το επικρατέστερο σενάριο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Η κατάργηση της απλής αναλογικής θα γίνει με συνταγματική αναθεώρηση και με 180 ψήφους - Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο.

Τέσσερα είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή αρμόδιο κυβερνητικό επιτελείο υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Η πρώτη έκπληξη βεβαίως έχει να κάνει με το όνομα του επικεφαλής της ομάδας που επεξεργάζεται τις αλλαγές. Σωστά διαβάσατε: υπό τον κ. Θοδωρή Λιβάνιο. Δηλαδή, ούτε υπό τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ούτε υπό τον κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο, όπως πιστεύει η πολιτική αγορά στην Ελλάδα. Κι αυτή κατά την άποψη μας είναι ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη ως προς το συγκεκριμένο θέμα.

Γιατί ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών, η όλη ιστορία δείχνει να είναι «κουκιά μετρημένα». Συγκεκριμένα, το πιθανότερο είναι ότι η κατάργηση της απλής αναλογικής θα γίνει με συνταγματική αναθεώρηση και με 180 ψήφους. Κι όλα δείχνουν ότι η τροποποίηση θα περάσει τελικά με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που αθροιστικά είναι ακριβώς 180.  Επειδή ωστόσο είναι πιθανόν κάποιοι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσουν την τροποποίηση, δεν αποκλείεται, αν χρειαστεί, από τη ΝΔ να ρίξουν δίχτυα και σε βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, του Κυριάκου Βελόπουλου, προκειμένου να συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός.

Αυτή τη στιγμή πάντως υπάρχουν, όπως προαναφέρθηκε, τέσσερα μοντέλα που εξετάζονται από την ομάδα του κ. Λιβάνιου. Το θέμα είναι ποιο θα ισχύσει. Οσοι γνωρίζουν λένε μάλλον αυτό που προβλέπει πως όποιο κόμμα συγκεντρώνει πάνω από 40% θα «τα παίρνει όλα», τα εκλογικά μπόνους. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται κι επ αυτού του θέματος, προσεχώς.