Skip to main content

Το έβδομο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας έρχεται εντός της επόμενης εβδομάδας

Οι προετοιμασίες από τους πρεσβευτές της ΕΕ για το νέο, έβδομο πακέτο πρόκειται να συνεχιστούν αυτή την Πέμπτη και την Παρασκευή

Η ΕΕ ετοιμάζεται να παρουσιάσει και να εγκρίνει έναν νέο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας εντός της εβδομάδας, ο οποίος αναμένεται να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού χρυσού και να κλείσει τα υφιστάμενα κενά, όπως ανάφερει η EURACTIV.

Οι προετοιμασίες από τους πρεσβευτές της ΕΕ για το νέο, έβδομο πακέτο πρόκειται να συνεχιστούν αυτή την Πέμπτη και την Παρασκευή (14 και 15 Ιουλίου) και είναι πιθανό να εγκριθούν από τα κράτη μέλη μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, δήλωσαν στη EURACTIV αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.

Αυτό το λεγόμενο πακέτο εφαρμογής θα περιλαμβάνει την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη μη ενεργειακή εξαγωγή της χώρας.

Η κίνηση αυτή συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της G7 τον περασμένο μήνα από τα μέλη της ΕΕ Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία με τους ομολόγους τους από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αναλυτές του κλάδου λένε ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς τα προηγούμενα τιμωρητικά μέτρα που επιβλήθηκαν στη Μόσχα έχουν ουσιαστικά ήδη καταφέρει να κλείσουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των κέντρων συναλλαγών στο Λονδίνο και τη Ζυρίχη.

Θα διευρύνει επίσης έναν κατάλογο αγαθών διπλής χρήσης που απαγορεύεται να εξαχθούν στη Ρωσία και θα περιλαμβάνει περισσότερους καταλόγους φυσικών και νομικών προσώπων που συνδέονται με τον ευρύτερο κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσαν στη EURACTIV αρκετοί διπλωμάτες της ΕΕ.

Επιπλέον, η νέα δέσμη κυρώσεων θα έχει ως στόχο να συμπεριλάβει το κλείσιμο κενών σε ήδη εγκεκριμένα τιμωρητικά μέτρα, όπως με την προσθήκη ορισμένων προϊόντων στον κατάλογο των απαγορευμένων αγαθών.

Θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει αναφορά στην πρόσφατα δημοσιευθείσα διευκρίνιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη διαμετακόμιση των υπό κυρώσεις προϊόντων στο Καλίνινγκραντ της Ρωσίας, πρότειναν ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ.

Ο παράγοντας Ουγγαρία

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η ΕΕ έχει συμφωνήσει σε έξι δέσμες κυρώσεων που περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση έκδοσης βίζας σε Ρώσους ολιγάρχες και αξιωματούχους, ελέγχους εξαγωγών, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων κεντρικών τραπεζών, αποσύνδεση τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT και απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και πετρελαίου.

Το έκτο πακέτο ήταν το πιο επίπονο, όταν μετά από πολλές αντιπαραθέσεις η ΕΕ επέβαλε μεταξύ άλλων μερικό εμπάργκο στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που εισάγεται δια θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αν και με μια εξαίρεση για την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία που θα μπορούν να λαμβάνουν πετρέλαιο που μεταφέρεται με αγωγούς, και απέκλεισε μία από τις τελευταίες μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα μηνυμάτων SWIFT.

Ωστόσο, την τελευταία στιγμή, η Ουγγαρία απαίτησε από τους πρεσβευτές της ΕΕ που συναντήθηκαν για να οριστικοποιήσουν το νομικό κείμενο της δέσμης κυρώσεων της ΕΕ να αφαιρέσουν τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον Πατριάρχη Κύριλλο, από τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις, γεγονός που προκάλεσε άσχημη αίσθηση σε πολλούς γύρω από τις Βρυξέλλες για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα.

Αν και δεν υπάρχει καμία προσδοκία μεταξύ αξιωματούχων και διπλωματών ότι η Ουγγαρία θα μπλοκάρει την πρόταση για το έβδομο πακέτο κυρώσεων αυτή τη φορά, πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ αναρωτιούνται πού αφήνει αυτό τις προοπτικές για πιθανά επόμενα πακέτα μετά από αυτό.

Η πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ υποστηρίζει ότι οι κυρώσεις αποδίδουν, αλλά θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να φανεί ο πλήρης αντίκτυπός τους στη ρωσική οικονομία.

Ωστόσο, η Ουγγαρία λέει ότι η ΕΕ θα πρέπει να σταματήσει να προσθέτει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και αντ’ αυτού να πιέσει για κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς ποια πιστεύει η Βουδαπέστη ότι θα είναι η πορεία προς τα εμπρός με τα επόμενα πακέτα κυρώσεων, ένας ανώτερος σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε στη EURACTIV στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου ότι η ΕΕ ενδέχεται να έχει εξαντλήσει το θέμα αυτό.

«Φτάσαμε στο όριο όπου είναι πολύ προφανές ότι οι κυρώσεις μπορούν να βλάψουν περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία παρά τη ρωσική οικονομία και τότε αν το συνειδητοποιήσετε αυτό, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», δήλωσε στη συνέχεια ο Μπαλάζ Όρμπαν, ο οποίος δεν σχετίζεται με τον πρωθυπουργό.

Η ενέργεια εκτός τραπεζιού για τα επόμενα πακέτα

Ορισμένα κράτη μέλη, κυρίως από την Ανατολική Ευρώπη, συνεχίζουν να πιέζουν να προστεθούν περισσότερα μέτρα για την ενέργεια στα επόμενα πακέτα πριν αυτά υποβληθούν στα κράτη μέλη προς έγκριση.

Σύμφωνα με τους πιο αυστηρούς, αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών αργού πετρελαίου, καθώς και περισσότερα μέτρα για το φυσικό αέριο.

Άλλοι διπλωμάτες της ΕΕ, ωστόσο, τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για μια τέτοια επιλογή, καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, ιδίως φυσικού αερίου.

«Αυτό που είναι σίγουρα προβληματικό είναι να συμπεριληφθεί η ενέργεια στις κυρώσεις, διότι πρέπει να τηρηθεί ο κανόνας ότι οι κυρώσεις πρέπει να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Ρωσία από ό,τι στις χώρες που επιβάλλουν τις κυρώσεις», δήλωσε την Τετάρτη (13 Ιουλίου) στο Reuters ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιουλίου, είναι μία από αυτές τις χώρες, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το σύνολο σχεδόν των αναγκών της σε φυσικό αέριο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι τους προηγούμενους μήνες πίεσαν ώστε το έβδομο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ να περιλαμβάνει το μπλοκάρισμα όλων των ρωσικών τραπεζών που δεν έχουν ακόμη πληγεί από τις κυρώσεις της ένωσης, μια επιλογή που σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ θα μπορούσε να εξεταστεί για τους επόμενους γύρους κυρώσεων.