Skip to main content

Το εξαγωγικό προφίλ της Κ. Μακεδονίας – Τι πουλάνε η Θεσσαλονίκη και τα πέριξ

Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της χώρας ανάμεσα από τις 13 Περιφέρειες - Τι και πού πουλάνε οι Περιφερειακές Ενότητες

Στη… φυσιολογική δεύτερη θέση των εξαγωγών της χώρας ανάμεσα στις 13 Περιφέρειες βρίσκεται η Κεντρική Μακεδονία, που κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων αυξάνει διαρκώς τα μεγέθη της στο συγκεκριμένο πεδίο. Την πενταετία 2015 – 2019 –σε κάθε περίπτωση το 2020 ήταν ιδιαίτερη χρονιά για το διεθνές εμπόριο λόγω πανδημίας, ενώ τα λεπτομερή της στοιχεία δεν έχουν βγει ακόμη-  οι εξαγωγές από 4,071 δισ. ευρώ το 2015 σε 5,25 δισ. ευρώ το 2019, κάτι που αποδεικνύει ότι η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων της περιοχής διαθέτει δυναμική. Κάτι που πιστοποιείται, επίσης, από το ποσοστό των εξαγωγών προς τις εισαγωγές, που το 2019 διαμορφώθηκε σε 76,6%, σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα έναντι του 61,6% του συνόλου της χώρας.

Έτσι κι αλλιώς η Ελλάδα είναι διαχρονικά ελλειμματική στο εμπορικό πεδίο, καθώς οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τις εξαγωγές. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιστραφεί, αφού απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας και αντίστοιχη προσαρμογή του παραγωγικού μοντέλου. Παρ’ όλα αυτά η σμίκρυνση της διαφοράς είναι σημαντική, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα προσμετρά και τις τελευταίες της δυνάμεις, στην προσπάθεια της να επιτύχει βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε να ενταχθεί στον ανεπτυγμένο οικονομικά κόσμο με όρους ισοτιμίας.

Επίσης η εξαγωγική δυναμική των επιχειρήσεων της Κεντρικής Μακεδονίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι το ποσοστό των εξαγωγών της επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της περιοχής είναι υψηλότερο τόσο από τον εθνικό μέσο όρο, όσο και από τις επιδόσεις της περιφέρειας Αττικής, που είναι με ονομαστικούς όρους η πρώτη εξαγωγική Περιφέρεια της χώρας.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ οι εξαγωγές της Κ. Μακεδονίας ισοδυναμούν με το 19% περίπου του ΑΕΠ της περιοχής, ενώ για το σύνολο της χώρας οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 18,2% του ΑΕΠ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό της περιφέρειας Αττικής είναι λίγο πάνω από το 16%.  

Τι πουλάει η Κεντρική Μακεδονία

Μια οριζόντια καταγραφή των κλάδων που συνθέτουν το εξαγωγικό προφίλ της Κ. Μακεδονίας εμφανίζει μια μάλλον αναμενόμενη εικόνα. Κορυφαίος εξαγωγικός κλάδος της περιοχής παραμένει μέχρι το 2019 –πιθανότατα και το 2020- τα τρόφιμα με μερίδιο 30,1%. Ακολουθούν τα πετρελαιοειδή, λόγω του διυλιστηρίου των Ελληνικών Πετρελαίων, με 15,7%, η κλωστοϋφαντουργία και η ένδυση με 14,1%, τα χημικά και πλαστικά με 10,7%, τα μέταλλα με 8% και όλα τα υπόλοιπα με 21,4%.  Από μόνη της αυτή η εικόνα αποδεικνύει ότι το αυξημένο ενδιαφέρον για την αγροδιατροφή στην περιοχή είναι απολύτως δικαιολογημένο. Ήδη έχει ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση της η «Αγροδιατροφική Εξαγωγική Σύμπραξη», το Cluster Αγροτεχνολογίας και Αγροδιατροφής, που αποτελεί πρόταση της διοίκησης του ΣΕΒΕ και το απαρτίζουν περί τους 20 εταίρους –επιχειρήσεις, φορείς, ερευνητικά κέντρα, οργανισμοί το κλάδου. Όπως επίσης δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η πρώτη δράση στον πρώτο θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας αφορά τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Αγροτοδιατροφής, που εντάσσεται στην Κοινοτική πρωτοβουλία για την δημιουργία digital innovation hubs στις Περιφέρειες της Ευρώπης.

Πού πουλάει η Κεντρική Μακεδονία

Ο χάρτης των εξαγωγών από την Κεντρική Μακεδονία  ταυτίζεται πλήρως με το χαρακτήρα και την ατμόσφαιρα της περιοχής, όπως τουλάχιστον την εκφράζει η Θεσσαλονίκη. Ευρώπη και Βαλκάνια. Δύση και Ανατολή, αλλά και στο βάθος… κοσμοπολιτισμός. Λαμπερές βιτρίνες στην Τσιμισκή και στενά ανηφορικά δρομάκια με κυβόλιθους στην Άνω Πόλη, δίπλα σε κάστρα που χτίστηκαν πριν από πολλούς αιώνες. Λόγω πετρελαιοειδών –ας μην ξεχνάμε ότι το διυλιστήριο των ΟΚΤΑ, λίγο έξω από τα Σκόπια είναι ιδιοκτησίας των ΕΛ.ΠΕ.» πρώτος προορισμός είναι η Βόρεια Μακεδονία, με ποσοστό 12,7% των εξαγωγών της περιφέρειας. Ακολουθούν η Γερμανία (9,6%), η Βουλγαρία (8,5%), η Ιταλία (6,2%), η Τουρκία (5,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5%), η Ρουμανία (3,4%), η Κύπρος (3,4%), η Κίνα (3,2%) και οι ΗΠΑ (2,9%).