Skip to main content

Το... γυρίζει σταδιακά το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε αριθμό επιβατών και πτήσεων

Χειρότερο (φυσιολογικά) το φετινό πεντάμηνο σε σχέση με πέρσι. Απρίλιο και Μάιο τα πρώτα δείγματα ανατροπής της κακής κατάστασης.

Μετά ένα καταστροφικό τρίμηνο, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», με την έναρξη άρσης των περιορισμών και τη βελτίωση της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού, τους τελευταίους δυο μήνες παίρνει τα πάνω του σε επίπεδο κίνησης επιβατών και αριθμού πτήσεων.

Σε συνολικούς αριθμούς το φετινό πεντάμηνο είναι πολύ χειρότερο από το αντίστοιχο περσινό, κάτι που κρίνεται απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι οι περσινοί πρώτοι τρεις μήνες ήταν εκτός καραντίνας και περιορισμών και μάλιστα ήταν καλύτεροι ακόμη και σε σύγκριση με το 2019.

Τον Απρίλιο και τον Μάιο το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης άρχισε να καταγράφει εκρηκτική αύξηση αριθμού επιβατών και πτήσεων κι ακόμη ουσιαστικά δεν είχε αρχίσει η φετινή θερινή τουριστική περίοδος.

Τα μηνύματα είναι εξαιρετικά αισιόδοξα για το επόμενο διάστημα και ειδικά για τη θερινή περίοδο, μέχρι και τον Οκτώβριο, όταν σύμφωνα και με τους τουριστικούς φορείς αναμένεται όχι μόνο να αναπληρωθούν οι απώλειες από το πρώτο τρίμηνο, αλλά και να μπορεί να γίνει σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019 (Ιούνιος – Οκτώβριος).

2021 vs 2020 – Πτήσεις

Οι εγχώριες πτήσεις που έγιναν από την αρχή του έτους μέχρι και τον Μάιο ήταν σε αριθμό σχεδόν όσες και οι περσινές. Η μείωση ήταν μόλις 3,8% και συνολικά το πεντάμηνο πραγματοποιήθηκαν 4.269 πτήσεις όταν το αντίστοιχο διάστημα πέρσι είχαν πραγματοποιηθεί 4.438.

Οι μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν τους πρώτους δυο μήνες (χάθηκαν σχεδόν οι μισές πτήσεις συγκριτικά με πέρσι), οι οποίες αναπληρώθηκαν το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς πτήσεις εκεί τα πράγματα πήγαν χειρότερα φέτος, αφού σε όλο το πεντάμηνο χάθηκαν πάνω από τις μισές πτήσεις (-51%). Συγκεκριμένα συνολικά στους πρώτους πέντε μήνες φέτος πραγματοποιήθηκαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 2.429 διεθνείς πτήσεις, ενώ αντιστοίχως πέρσι είχαν πραγματοποιηθεί 4.954.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρσι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι διεθνείς πτήσεις ήταν λίγο κάτω από τις 2.000 μηνιαίως. Αντιθέτως, τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2020 όταν η πανδημία ήταν στο... πικ της οι πτήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο «Μακεδονία» ήταν μόλις 65 και 61 αντιστοίχως.

Φέτος ακόμη ο αριθμός των πτήσεων δεν ξεπέρασε τις χίλιες, με καλύτερο μήνα τον Μάιο, όταν έγιναν 958 διεθνείς πτήσεις.

Συνολικά το πεντάμηνο σε όλες τις πτήσεις, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης καταγράφει 6.698 πτήσεις φέτος αντί 9.392 πέρσι (μείωση 28,7%). Το ποσοστό αυτό, με δεδομένο ότι στο πεντάμηνο υπήρξαν πέρσι τρεις μήνες ουσιαστικά χωρίς απαγορεύσεις, μέτρα και καραντίνα και φέτος υπολειπόμαστε κατά έναν «ελεύθερο» μήνα, είναι ικανοποιητικό και μπορεί να αναπληρωθεί το επόμενο διάστημα, εφόσον συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της πανδημίας τόσο εντός, όσο και εκτός χώρας, παρότι οι διαδικασίες για τις διεθνείς πτήσεις παραμένουν εμπόδιο για τους πολίτες διαφορών χωρών.

2021 vs 2020 – Επιβάτες

Το αεροδρόμιο έχασε επίσης τρεις στους πέντε επιβάτες το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους σε σύγκριση με το περσινό. Η μείωση είναι 60,4%, καθώς φέτος οι επιβάτες ήταν 382.635 και πέρσι το αντίστοιχο διάστημα 966.862. Αυτό σε ό,τι αφορά στο σύνολο των επιβατών (εγχώριων και διεθνών πτήσεων).

Πιο συγκρατημένη ήταν η μείωση της επιβατικής κίνησης στις εγχώριες πτήσεις, πιο μεγάλη και μάλιστα σε ποσοστό 70,8% στους επιβάτες των διεθνών πτήσεων.

Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά στην επιβατική κίνηση των εγχώριων πτήσεων, το πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, οι επιβάτες μειώθηκαν σε ποσοστό 80% φέτος. Μικρότερη ήταν η μείωση τον Μάρτιο και μετά το άνοιγμα των μετακινήσεων η επιβατική κίνηση άρχισε να σπάει τα κοντέρ σε επίπεδο αύξησης συγκριτικά με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Οι απώλειες επιβατών έτσι περιορίστηκαν σημαντικά στο πεντάμηνο. Φέτος οι επιβάτες που μετακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» από και προς εσωτερικούς προορισμούς ήταν 213.015, ενώ πέρσι είχαν μετακινηθεί 385.995 (μείωση 44,8%).

Σε ό,τι αφορά στην επιβατική κίνηση των διεθνών πτήσεων, τα πράγματα πήγαν ακόμη χειρότερα φέτος σε σχέση με πέρσι. Το πρώτο τρίμηνο φέτος μετά βίας οι επιβάτες έπιασαν το 10% του αριθμού των περσινών. Απρίλιο και Μάιο όμως η αύξηση των επιβατών διεθνών πτήσεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης ήταν τρομακτική (τον Μάιο μάλιστα η αύξηση ήταν 13.761,4%, καθώς πέρσι οι επιβάτες του μήνα ήταν 554 και φέτος 76.792).

Συνολικά πάντως ο αριθμός των επιβατών των διεθνών πτήσεων ήταν πολύ μειωμένος (χάθηκαν επτά στους δέκα επιβάτες σε σχέση με πέρσι), με σχεδόν τους μισούς να καταγράφονται τον Μάιο. Συνολικά στο πεντάμηνο φέτος οι επιβάτες ήταν 169.620 και πέρσι 580.867.