Skip to main content

Το υπουργικό γεύμα στη Θεσσαλονίκη, Γαλλία - Γερμανία στη ΔΕΘ και ο πλούτος των Ελλήνων

Η ευρωπαϊκή τιμώμενη χώρα της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2023, και το υπουργικό γεύμα στη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα σας!

«Η τρέλα δεν πάει στα βουνά, είναι για τους ανθρώπους» λέει η λαϊκή παροιμία, την οποία εσχάτως έχουν βαλθεί να επιβεβαιώσουν ηγέτες όπως ο Πούτιν και ο Ερντογάν, οι οποίοι δεν μοιάζουν να έχουν ιδιαίτερες αναστολές να βάλουν φωτιά στις χώρες τους, στους γείτονές τους και στον κόσμο ολόκληρο. Ο Ρώσος πρόεδρος χθες το πρωί κήρυξε επιστράτευση, για πρώτη φορά στη Ρωσία μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο, κάτι που δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει επί μακρόν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν ακούει ούτε καν χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες ούτε δυτικές είναι ούτε φιλοδυτικές τις λέει κανείς, οι ηγέτες των οποίων τον έχουν προειδοποιήσει ότι «δεν βρισκόμαστε στην εποχή των πολέμων». Όσο για τον Ερντογάν πήγε στην Αμερική και… ανακάλυψε μια επιθετική και άσπλαχνη Ελλάδα. Μια Ελλάδα που θέλει να επιτεθεί (sic) στην Τουρκία και πνίγει βρέφη και μικρά παιδιά στο Ανατολικό Αιγαίο. Ποια είναι η απήχηση αυτών των απόψεων στη διεθνή κοινότητα μένει να φανεί. Όπως θα φανεί και αν ο Τούρκος πρόεδρος ψάχνεται για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο πριν από τις εκλογές στη χώρα του το 2023, ίσως και νωρίτερα. Αλλά για όλους εμάς, που γνωρίζουμε τα πράγματα στην Ελλάδα εκ των έσω, αφού ζούμε εδώ, ο παραλογισμός του Ερντογάν είναι απολύτως ξεκάθαρος, κάτι που εξ’ αντικειμένου εμποδίζει κάθε προσέγγιση ή συζήτηση. Στη διαμόρφωση της ιστορίας, πέρα από τα συμφέροντα, συμβάλλει και η νοοτροπία προσώπων –κυρίως ηγετών- που μπορεί να βρίσκονται τη λάθος στιγμή στη λάθος θέση.

Υπουργικό γεύμα στη Θεσσαλονίκη

Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίζουν τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και επιχειρηματίες από τον ευρύτερο χώρο της αγροδιατροφής. Η πρωτοβουλία ήταν του Ελληνο-αμερικανικού επιμελητηρίου και συγκεκριμένα του τμήματος Αγροτεχνολογίας, στο οποίο προεδρεύει ο Αθανάσιος Κουιμτζής. Οι συμμετέχοντες αποκόμισαν την εντύπωση ότι «ο υπουργός ακούει». Ανάμεσα στους συνδαιτημόνες ήταν εκπρόσωποι της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, του Αμερικανικού Κολλεγίου, του Συνδέσμου Εισαγωγέων Γεωργικών Μηχανημάτων, της Τράπεζας Πειραιώς, που είναι η κατ’ εξοχήν τράπεζα του ελληνικού αγροτικού τομέα, καθώς και των εταιρειών του κλάδου της αγροδιατροφής, όπως η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ, τα κοτόπουλα Πίνδος, τα κατεψυγμένα φαγητά Μπάρμπα- Στάθης, τα αγροτικά μηχανήματα και εφόδια Χίγκας, οι σαλάτες Βεζύρογλου και ο όμιλος Ραιδεστός.

Γαλλία – Γερμανία στις δύο επόμενες ΔΕΘ

Ευρωπαϊκή θα είναι η τιμώμενη χώρα της 87ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο του 2023. Δεδομένου ότι στην 88η ΔΕΘ του 2024 τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, με την ευκαιρία της επετείου για τα 100 χρόνια του Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου, το πιθανότερο σενάριο θέλει το 2023 τιμώμενη χώρα τη Γαλλία. Όπως, άλλωστε, ήταν προγραμματισμένο για το 2021, αλλά ακυρώθηκε λόγω πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση από τότε που εκκίνησε εκ νέου ο θεσμός της τιμώμενης χώρας, με πρώτη στη σειρά της τελευταίας περιόδου τις ΗΠΑ, ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά. Η αμερικανική συμμετοχή στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ ήταν τόσο πλούσια και άρτια, που όλοι, πλέον, την έχουν ως σημείο αναφοράς. Κάτι που αναμένεται να κάνουν οι Γάλλοι, με τους οποίους ανέκαθεν και μέχρι σήμερα η Ελλάδα διατηρούσε προνομιακές σχέσεις.

10 εκατ. Έλληνες δεν κάνουν μία Apple

Στα 108.300 δολάρια υπολογίζει η Credit Suisse τον πλούτο του μέσου Έλληνα για το 2022, με τα στοιχεία του ελβετικού επενδυτικού οίκου να δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που εμφάνισαν μείωση του πλούτου τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την Credit Suisse, το συνολικό ύψος του πλούτου των Ελλήνων ανέρχεται σε 914 δισ. δολ. –λιγότερα από το ένα και τρισ. δολ. της Apple και τα δύο και περισσότερα τρισ. της αξίας της Saudi Aramco. Στη χώρα υπάρχουν 81 εκατομμυριούχοι και 68 άτομα που ανήκουν στο 1% των πλουσιότερων του κόσμου. Ο μέσος Έλληνας έχει 40.073 δολ. σε χρηματοοικονομικό πλούτο, 83.204 δολ. σε μη χρηματοοικονομικό πλούτο και 14.997 δολ. χρέος.