Skip to main content

Το καλό νέο της πανδημίας: Εξαφάνισε εντελώς τη γρίπη!

Η γρίπη έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί παρότι αποτελούσε μεγάλο φόβο για το ΕΣΥ-Επιβεβαιώνεται και από τους φαρμακοποιούς, πώς εξηγείται το φαινόμενο

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού», διαβεβαιώνει παρηγορητικά η αρχαία ρήση η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ένας από τους εφιάλτες των λοιμωξιολόγων, παθολόγων, αλλά και του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν γένει, ήταν η χρονική σύμπτωση της πανδημίας και ειδικότερα της νόσου covid-19 με την επέλαση της γρίπης η οποία στη χώρα μας παρατηρείται το τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος. Όμως, ώ του θαύματος ή, ορθότερα, λόγω των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την προστασία από την covid-19, η γρίπη έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr η καθηγήτρια Ιατρικής και διευθύντρια του εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παπά - Κονιδάρη, “έως και τώρα στο εργαστήριο δεν έχει έρθει ούτε ένα δείγμα γρίπης κι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά”. Σύμφωνα με την ίδια, κάθε χρόνο, ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, άρχιζε να εμφανίζεται η γρίπη στην Ελλάδα. “Αμέσως μετά τις γιορτές τα κρούσματα γρίπης αυξάνονταν σταδιακά και κορυφώνονταν την περίοδο από τέλη Ιανουαρίου έως και τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου”. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως φέτος δεν πρόκειται να συμβεί.  

“Μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί κανένα περιστατικό γρίπης”, επιβεβαιώνει και η παθολόγος Πέγκυ Μελίδου. “Όλα τα προηγούμενα χρόνια, αμέσως μετά τα Φώτα, εξ αιτίας και του συγχρωτισμού κατά την περίοδο των γιορτών, είχαμε σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων γρίπης. Φέτος, δεν έχω δει κανέναν περιστατικό μέχρι τώρα”.

Η εξαφάνιση της γρίπης επιβεβαιώνεται και από τους φαρμακοποιούς. Όπως σημειώνει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης “όλα τα σκευάσματα τα οποία σχετίζονται με την αντιμετώπιση αυτής της ίωσης είναι φέτος στα αζήτητα. Σιρόπια, σπρέι, καραμέλες, αλλά καμιά φορά και αντιβιώσεις καταναλώνονταν τέτοια εποχή σε σημαντικές ποσότητες. Φέτος, προς το παρόν, δεν έχουμε δώσει τίποτε απ’ όλα αυτά”.

Όπως εξηγούν και οι τρεις, οι λόγοι της πλήρους αναχαίτισης του καθιερωμένου κύματος της γρίπης δεν είναι άλλοι από τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για τον περιορισμό διάδοσης της Covid-19. “Οι κανόνες ατομικής υγιεινής, κυρίως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, αλλά και η χρήση της μάσκας φαίνεται πως αποτέλεσαν σημαντικό εμπόδιο στη διασπορά της γρίπης”, αναφέρει η παθολόγος κ. Μελίδου.

Σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με την κ. Παπά - Κονιδάρη, έπαιξε και το γεγονός ότι τα σχολεία ήταν κλειστά. “Είναι ενδεικτικό ότι εκτός της γρίπης, φέτος, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουν εμφανιστεί ούτε οι αναπνευστικές λοιμώξεις RSV που ταλαιπωρούν συνήθως τα παιδιά”.

Ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει παράλληλα ότι κάμψη της γρίπης είχε παρατηρηθεί και πέρυσι, κατά το τελευταίο στάδιό της, τέλη Φλεβάρη έως μέσα Μαρτίου, όταν είχε επιβληθεί το πρώτο lockdown. “Και τότε είχε παρατηρηθεί μια απότομη πτώση στα κρούσματα γρίπης, αλλά όχι αυτή η πλήρης εξαφάνισή της όπως συμβαίνει φέτος έως τώρα”.