Skip to main content

Το κράτος των Σκοπίων καθίσταται όμηρος των Αλβανών

Η συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων βρίσκεται στην πλευρά των Αλβανών, που είναι πλέον ο καταλύτης των εξελίξεων στα Σκόπια.

Εξ αρχής διαφώνησα με την επικρατήσασα άποψη ότι μας συμφέρει η ύπαρξη του αλβανοσλαβικού κράτους στα βόρειά μας. Πολλές φορές κατέθεσα τα επιχειρήματα, ώστε δεν χρειάζεται να επανέλθω.

Απλώς σημειώνω, την αντίθετη άποψη, όπως εκφράστηκε και από τον κ. Ν. Κοτζιά: «Η χώρα αυτή χωρίς εσωτερική σταθερότητα και χωρίς συνοχή που να πιστεύει και να της δίνεται ένα μέλλον και μια προοπτική, μπορεί να καταρρεύσει. Και πληροφορώ όλους ότι εάν καταρρεύσει αυτή η χώρα θα είναι το χειρότερο σενάριο για τις τύχες της Ελλάδος».

Τα δήθεν επιχειρήματα υπέρ αυτής της άποψης, δεν αντέχουν σε κριτική, για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήδη έχει διαφανεί με τις σκοτεινές δοσοληψίες που έγιναν προ της κρίσιμης ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του σκοπιανού Συντάγματος, μεταξύ του Ζάεφ και των Αλβανών βουλευτών. Χωρίς τις παραχωρήσεις προς αυτούς, η αναθεώρηση δεν θα περνούσε.

Είναι χαρακτηριστική η άποψη που διατύπωσε στο πρακτορείο "TASS", την Κυριακή, και αναδημοσίευσε η "Καθημερινή", ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βλαντίμιρ Ολέντσενκο:

«Στη "Μακεδονία", οι Αλβανοί συνιστούν ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, και αν συντελεσθεί διάσπαση στον "μακεδονικό" πληθυσμό, αυτό σε κάθε περίπτωση θα σημαίνει ενίσχυση της αλβανικής επιρροής», επισημαίνει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας, προσθέτοντας ότι «για όσο διάστημα οι [σλαβικές] πολιτικές δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας εμφανίζονται συσπειρωμένες, αποτελούν την πλειοψηφία, αλλά αν έρθουν σε αντιπαράθεση μεταξύ τους, τότε πιο ισχυρές θα νοιώθουν οι αλβανικές δυνάμεις». 

Η «ενδομακεδονική» διαμάχη δηλαδή, γύρω από την μετονομασία της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση του ρόλου της αλβανικής μειονότητας, και μελλοντικά στην αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στα Βαλκάνια. Είναι σαφές επομένως, ότι η συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων βρίσκεται στην πλευρά των Αλβανών, που είναι πλέον ο καταλύτης των εξελίξεων στα Σκόπια. Το επιχείρημα υπέρ της σταθερότητας του κράτους καταρρίπτεται.

Οι Σλάβοι, έχουν διαιρεθεί τόσο πολύ μεταξύ τους, ώστε οι απογοητευμένοι μακεδονίζοντες του Γκρούεφσκι, που ένιοι αυτών απειλούν και με φόνο τους 81 βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του συντάγματος, δεν πρόκειται να ομονοήσουν.

Βεβαίως, και προηγουμένως χωρίς συμμετοχή των Αλβανών δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά τους αρκούσε η προσφορά κάποιων κυβερνητικών θέσεων. Τώρα, επιτυγχάνοντες πολλά με τους εκβιασμούς προς τον Ζάεφ, επαυξάνουν την δυναμική τους, και δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν.

Υπάρχει πάντα το αλβανικό λεγόμενο «Κίνημα Ιλλυρίδας», το οποίο απαιτεί: «Να γίνει ομοσπονδιακό κράτος η «Μακεδονία». Να μην ασχολούνται αποκλειστικά με την επίσημη εκμάθηση της αλβανικής γλώσσας, αλλά να ζητήσουν τη δημιουργία κοινοβουλίου των Αλβανών και να τονίσουν τον ομοσπονδιακό χαρακτήρα του κράτους.

» Η ομοσπονδοποίηση είναι η υψηλότερη κατηγορία ισότητας στο κράτος. Με την πράξη αυτή θα σταθεροποιηθεί το κράτος σε δύο στήλες, γιατί μόνο ένας πυλώνας έδειξε ότι δεν θα μπορούσε να επιβιώσει,  από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές συγκρούσεις που αμφισβήτησαν την ύπαρξη του κράτους».

Αναφέρθηκα ανωτέρω στον κ. Ν. Κοτζιά. Για την ιστορία, παραθέτω τις απόψεις του, προ της υπογραφής της Συμφωνίας, και ευελπιστώ να μας πει κάποτε, τι άλλαξε ώστε να τις μεταβάλει ολοσχερώς:

Η θέση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών και προς την Κομισιόν και προς το ΝΑΤΟ ήταν ότι «Όσο καλλιεργούν στα Σκόπια την αυταπάτη ότι θα υποχωρήσει η Αθήνα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τροφοδοτήσουν την αδιαλλαξία τους και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσουν τη λύση και θα επαναφέρουν τις διμερείς σχέσεις σε χειμωνιάτικες θερμοκρασίες». Να όμως, που η Αθήνα είναι αυτή που υποχώρησε.

Και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, που οφείλονταν σε διαρροές από το ΥΠΕΞ, «Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τρεις προτάσεις για όνομα που θα είναι για όλες τις χρήσεις. Στόχος της είναι το όνομα που θα συμφωνηθεί να είναι στα σλαβικά άκλιτο, αμετάφραστο και για όλες τις χρήσεις». Τι έγιναν αυτές οι προτάσεις;