Skip to main content

Το κτήριο της ΕΥΑΘ, η δίκη για την ΕΒΖ και οι οφειλές για τον κοινωνικό τουρισμό

Η μοναδική προσφορά για το κτήριο της ΕΥΑΘ, η υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και το τεράστιο πρόβλημα των ξενοδόχων

Καλημέρα σας!

Σήμερα το καφεδάκι μας είναι ιταλικό. Εσπρέσο Doppio, δηλαδή διπλός εσπρέσο, με διπλή ποσότητα νερού και αλεσμένου καφέ. Πάντα σκέτο.

Τρεις εταιρείες ζήτησαν και πήραν το φάκελο του διαγωνισμού για την εκ βάθρων ανακατασκευή του κεντρικού κτηρίου της ΕΥΑΘ στην οδό Εγνατίας, στο Σιντριβάνι. Τελικά χθες, καταληπτική ημερομηνία του διαγωνισμού, προσφορά κατέθεσε μόνο μία. Πρόκειται για τη «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή θα αποσφραγιστεί η οικονομική προσφορά. Η δουλειά είναι της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ συν ΦΠΑ. Το ότι υπάρχει μόνο μία προσφορά δεν αποτελεί πρόβλημα για την κατακύρωση του διαγωνισμού, αρκεί το ύψος αυτής της μίας και μόνης προσφοράς να μην είναι υψηλότερο από αυτό που προβλέπει η προκήρυξη του διαγωνισμού. Αυτό είναι κάτι που θα δυσκόλευε πολύ τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ καθηγητή Άγη Παπαδόπουλο και τους συνεργάτες του στην αξιολόγηση. Καλό, μάλιστα, θα είναι να προσφέρεται και έκπτωση, δηλαδή να υπακούει στη λογική των μειοδοτικών διαγωνισμών.

Για αύριο Τετάρτη είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης η υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Ο πυρήνας του θέματος είναι η ένταξη της ΕΒΖ στο άρθρο 106β του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων. Επ’ αυτού έχει υπάρξει τριτανακοπή από την πλευρά των εργαζομένων στην έδρα της εταιρείας, στα γραφεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και τριτανακοπή επί της συγκεκριμένης τριτανακοπής. Όλα θα ξεκαθαρίσουν με την εκδίκαση –άλλωστε οι περισσότεροι από τους προσφεύγοντες εργαζόμενους έχουν αξιοποιήσει το σχετικό ευεργέτημα κι έχουν ήδη προσληφθεί σε άλλους δημόσιους φορείς-, αρκεί να γίνει η εκδίκαση. Διότι λόγω covid-19 οι αναβολές είναι πολλές. Άλλωστε και η αυριανή ημερομηνία προέκυψε από αναβολή της διαδικασίας που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τον περασμένο Νοέμβριο.

Το θέμα των νομικών εκκρεμοτήτων περί της ΕΒΖ μόνο γραφειοκρατικό δεν μπορεί να θεωρηθεί, αφού αναμένεται να επηρεάσει τη φετινή καμπάνια των ζαχαρότευτλων. Η Royal Sugar του Χρήστου Καραθανάση που έχει μισθώσει το εργοστάσιο των Σερρών έχει ξεκαθαρίσει πως εάν μέχρι το τέλος Μαρτίου το καθεστώς της ΕΒΖ δεν έχει ξεκαθαριστεί η φετινή σπορά ζαχαρότευτλων θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την παραγωγή βιοκαυσίμων και όχι ζάχαρης. Νεότερα αύριο…

Μιας και ο λόγος για τα δικαστήρια: Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία από την αναστολή απονομής της δικαιοσύνης λόγω πανδημίας» οργανώνει αύριο Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Θα μιλήσουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της χώρας και εκ μέρους του νομικού κόσμου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας. Το θέμα είναι μεγάλο, διότι οι ήδη αργοί και μακρόσυρτοι χρόνοι της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν επιμηκυνθεί ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αργοί ρυθμοί απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι μονίμως –εδώ και δεκαετίες- από τα πρώτα θέματα που θέτουν ξένοι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά και γενικότερα επιχειρηματικά στην Ελλάδα. Το πρόβλημα το αναγνωρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις χωρίς να κάνουν κάτι ουσιαστικό για να το βελτιώσουν, αλλά και οι εκπρόσωποι των παραγόντων της δικαιοσύνης. Ο καθένας το αποδίδει σε δικούς του λόγους, αναλόγως της θέσεως τους. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για θέμα με συγκλονιστική σημασία για όσους βλέπουν τα πράγματα της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας σε βάθος και με προοπτική. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν την αυριανή εκδήλωση απευθείας από την ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών www.dsa.gr, την ιστοσελίδα της Ολομέλειας www.olomeleia.gr και το κανάλι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στο YouTube.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας αναμένεται να εξοφληθούν –με πέντε ή έξι μήνες καθυστέρηση- οι Έλληνες ξενοδόχοι για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού για το 2020, που ήταν περισσότερα και με αυξημένα κονδύλια λόγω της κρίσης στον τουρισμό. Η πανδημία που αποτέλεσε την αιτία γι’ αυτήν την κατάσταση ευθύνεται και για την καθυστέρηση στις εξοφλήσεις, αφού τα λεφτά στους αντίστοιχους κωδικούς υπάρχουν. Όπως λένε οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ των τουριστικών θεμάτων, εν προκειμένω ο εκ Χαλκιδικής προερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, προέκυψε θέμα τεχνογνωσίας. Οι φάκελοι του κοινωνικού τουρισμού περνούν από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ, στα οποία οι ταχύτητες είναι διαφορετικές. Για παράδειγμα στη Χαλκιδική, όπου επί πολλά χρόνια εφαρμόζονται τέτοια προγράμματα, ένας φάκελος διεκπεραιώνεται σε δύο ημέρες. Σε άλλες, όμως, περιοχές με λιγότερη τουριστική κίνηση κι επομένως λιγότερη εμπειρία –αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται στη Β. Ελλάδα- μπορεί να χρειάζεται πέντε ή επτά ημέρες. Αν σε αυτό προσθέσετε και την απουσία προσωπικού από το Δημόσιο λόγω covid-19, αντιλαμβάνεται το μέγεθος της καθυστέρησης. Εκείνο που μάλλον δεν έχει  γίνει αντιληπτό είναι το πραγματικά τεράστιο πρόβλημα των ξενοδόχων που φέτος δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου της υπό τον πρόεδρο Γιώργο Κωνσταντόπουλο και τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Χασάπη διοίκησης του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ για την παρουσίαση των εξελίξεων στον εξαγωγικό χάρτη της χώρας –ανά διοικητική περιφέρεια- την τελευταία πενταετία. Πολύτιμο εργαλείο για να ξέρουμε ποια είναι τα χειροπιαστά πλεονεκτήματα της χώρας και ποιες οι αδυναμίες στο πεδίο της εξωστρέφειας.