Skip to main content

Το Leader θεμέλιο για το αγροτικό επιχειρείν στη Θεσσαλονίκη

Άρθρο στη Voria.gr του πολιτευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Φάνη Παπά για τις επενδύσεις μέσω του προγράμματος Leader

του Φάνη Παπά*

Η έναρξη του προγράμματος Leader για τις ιδιωτικές επενδύσεις είναι μια καθυστερημένη ανάσα για το αγροτικό επιχειρείν. Η κυβέρνηση άφησε να περάσουν χρόνια μέχρι να αρχίσει το πρόγραμμα και στην εκκίνησή του, αφήνει τις Περιφέρειες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνουν τα αυτονόητα. Εκείνα που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια και να αποτελέσουν κινητήριο μοχλό στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση και εισόδου στην εποχή της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Να ενημερώσουν δηλαδή τους πολίτες, ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν σε επενδύσεις κατά βάση ή σε συνάρτηση με τον πρωτογενή τομέα. Το ευτύχημα είναι ότι η Αυτοδιοίκηση συνολικά έχει εμπειρία από την υλοποίηση των προηγούμενων Leader, ενώ και οι αναπτυξιακές εταιρίες που συστάθηκαν γι' αυτό το σκοπό διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία, προκειμένου να υλοποιήσουν τάχιστα το πρόγραμμα. Και να σκεφτεί κάποιος ότι αυτές οι εταιρίες παρ' ολίγον να κλείσουν...

Μέχρι σήμερα έχει τρέξει και μάλιστα με επιτυχία το Leader για έργα δημόσιου χαρακτήρα από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τους Δήμους Δέλτα, Λαγκαδά, Βόλβης, Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας – Χορτιάτη.

Δήμοι και λοιποί φορείς από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο χρηματοδοτούνται για υποδομές μικρής κλίμακας (ύδρευση, άρδευση, αγροτικό οδικό δίκτυο), βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, αναπλάσεις χώρων, έργα υποστήριξης του τουρισμού, πολιτιστικές εκδηλώσεις, δράσεις που συνδέονται με τον πολιτισμό κ.ά.

Ο κ. Θεοφάνης Παπάς

Τα κονδύλια που μοχλεύονται συνολικά για το νομό Θεσσαλονίκης φτάνουν στα 6,5 εκ. ευρώ μόνο για τέτοιου είδους υποδομές, ώστε να «στρωθεί» το έδαφος για την υποδοχή των ιδιωτικών επενδύσεων και βέβαια για να γίνει πιο λειτουργική η καθημερινότητα των κατοίκων της υπαίθρου, μέχρι τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Το Leader δίνει την ευκαιρία με τις δημοσίου χαρακτήρα επενδύσεις να βελτιωθούν μια σειρά από χρόνια προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού στο νομό. Ευθύνη όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους για να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον, προστατεύοντας το αγροτικό εισόδημα και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Κρατώντας ζωντανά τα χωριά μας και δίνοντας κίνητρα για νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, ακόμη κι αν αυτό αφορά σε τουριστικές επιχειρήσεις, σε μεταποιητικές ή στην παροχή υπηρεσιών.

Θέλω να επιμείνω στην ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, του πληθυσμού της υπαίθρου, διότι η Θεσσαλονίκη πλέον καλείται να αποτελέσει μια περιοχή πρότυπο για την υπόλοιπη Ελλάδα. Αιτία είναι το γεγονός ότι οι αποστάσεις εντός του νομού έχουν μειωθεί, οι υποδομές έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς ολοκληρώνονται και έχει γίνει κοινός τόπος ότι η αγροτική παραγωγή είναι αυτή που στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το τοπικό εισόδημα.

Σκεφτείτε μόνο το μέγεθος των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, την πρόοδο του αγροδιατροφικού τομέα και τα τοπικά προϊόντα με ισχυρό brand name, που διαθέτουμε. Σε συνδυασμό με τις τουριστικές δυνατότητες, αλλά και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα, ο νομός μπορεί να λειτουργήσει ως σύνολο και με συνδυασμένες δράσεις να προσφέρει ολοκληρωμένα πακέτα προσέλκυσης επενδύσεων. Και σε αυτή την επενδυτική προοπτική τον πρώτο λόγο τον έχει ο αγροτικός κόσμος.

Το Leader για τις ιδιωτικές επενδύσει μόλις άρχισε. Η αργοπορημένη εκκίνηση, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη του τόπου.

Το Leader δίνει τη δυνατότητα ενίσχυσης επιχειρήσεων σε όλο το φάσμα των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών και δασικών προϊόντων, οικοτεχνίες, τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αναψυχής, βιοτεχνίες μεταποίησης – κατασκευών – ειδών διατροφής, επιχειρήσεις εμπορίου, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση του αγροτικού πληθυσμού (παιδικοί σταθμοί, χώροι αθλητισμού, πολιτιστικά κέντρα, κλπ), ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρακτικών, διεργασιών και τεχνολογιών στον τομέα των τροφίμων και της δασοπονίας, ακόμη και περιβαλλοντικού χαρακτήρα επενδύσεις.

Γυναίκες, αλλά ειδικά νέοι κάτω των 35 ετών, όπως και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, μικρές επιχειρήσεις είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος, ενώ οι ενισχύσεις κατά βάση κοντά στο 50% του συνολικού προϋπολογισμού κάθε επένδυσης που θα εγκριθεί αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο.

Μέσα στο Μάρτιο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η ΑΝΕΘ, μαζί με τους Δήμους αρχίζουν τις ενημερωτικές ημερίδες, που θα φτάσουν σε κάθε περιοχή, προκειμένου να κινητοποιήσουν τον κόσμο. Να αναλύσουν όλες τις παραμέτρους ενός προγράμματος, που αυτή τη φορά θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο και κυρίως να ενισχύσει βιώσιμα επενδυτικά σχέδια κι όχι να καταλήξει ένα πρόγραμμα, από το οποίο απλώς να κερδίσουν κάποιοι επιτήδειοι. Τα κονδύλια που διατίθενται φτάνουν στα 6,5 εκ. ευρώ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί αρωγός κι όχι απλώς να μοιράζει τα κονδύλια ανά Περιφέρεια. Κι αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οφείλει να αναλάβει μια μεγάλη και ουσιαστική καμπάνια ανάδειξης των δυνατοτήτων της αγροτικής επιχειρηματικότητας.

Να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι τα εργαλεία για την ανάταξη της ελληνικής υπαίθρου είναι πολλά και σε αυτά μπορούν να έχουν πρόσβαση νέοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους σήμερα είτε είναι στην ανεργία, είτε «λοξοδρομούν», είτε εγκαταλείπουν τη χώρα για μια καλύτερη προοπτική. Παράλληλα με το Leader στο νομό Θεσσαλονίκης τρέχουν και προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης, του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών, μέσω του ΕΣΠΑ (αγροτικού και περιφερειακού).

Χρηματοδοτικά εργαλεία δηλαδή, που μπορούν να ενδυναμώσουν τον ιδιωτικό τομέα κι ας προκαλεί η φράση αυτή αλλεργία στους κυβερνώντες. Αναπτυξιακά κίνητρα, που θα δημιουργήσουν και θα προσελκύσουν επενδύσεις, με πολλαπλασιαστικό όφελος για όλους και για την τοπική, περιφερειακή και εθνική οικονομία.

*Ο Φάνης Παπάς είναι πολιτευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας