Skip to main content

Το Λουξεμβούργο νομιμοποιεί τη χρήση κάνναβης

Έως και τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης θα μπορούν να καλλιεργούν οι ενήλικοι πολίτες του Λουξεμβούργου - Πού βασίζεται η απόφαση

Οι ενήλικοι πολίτες του Λουξεμβούργου θα επιτρέπεται πλέον να καλλιεργούν έως και τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης στα σπίτια ή στους κήπους τους, καθώς η χώρα γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει την παραγωγή και την κατανάλωση του ναρκωτικού. Σύμφωνα με τη σχετική κυβερνητική ανακοίνωση, θα γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο περί ψυχαγωγικής χρήσης και καλλιέργειας κάνναβης, υπό το πρίσμα της αποτυχίας της απαγόρευσης με στόχο την αποτροπή της χρήσης. Το γενικό πλαίσιο αναθεώρησης του νόμου είχε συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια μεταξύ Φιλελευθέρων, Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

H υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμ Τάμσον, περιέγραψε την αλλαγή του νόμου για την εγχώρια παραγωγή και κατανάλωση ως το πρώτο βήμα, όπως αναφέρει σε δημοσιευμά της η kathimerini.gr. «Σκεφτήκαμε ότι έπρεπε να δράσουμε. Εχουμε πρόβλημα με τα ναρκωτικά και η κάνναβη είναι εκείνο που χρησιμοποιείται περισσότερο, καλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της παράνομης αγοράς. Η ιδέα είναι ότι ένας καταναλωτής δεν βρίσκεται σε θέση παρανομίας εάν καταναλώνει κάνναβη. Δεν υποστηρίζουμε ολόκληρη την παράνομη αλυσίδα, από την παραγωγή και τη μεταφορά έως την πώληση. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεφύγουμε ολοένα και περισσότερο από την παράνομη μαύρη αγορά».

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν δικαίωμα να καλλιεργούν έως και τέσσερα δενδρύλλια κάνναβης στο σπίτι τους για προσωπική χρήση. Το εμπόριο σπόρων θα επιτρέπεται επίσης, χωρίς περιορισμό στην ποσότητα ή στα επίπεδα της τετραϋδροκανναβινόλης (THC), του κύριου ψυχοδραστικού συστατικού της κάνναβης. Η αγορά σπόρων θα είναι δυνατή από καταστήματα ή μέσω Διαδικτύου. Υπάρχει, ακόμα, η πρόθεση να επιτραπεί η εγχώρια παραγωγή σπόρων για εμπορικούς σκοπούς, αλλά τα σχέδια, τόσο για μια εθνική αλυσίδα παραγωγής όσο και για τη διανομή που ρυθμίζεται από το κράτος, έχουν καθυστερήσει εξαιτίας της πανδημίας.

Η νομική απαγόρευση της κατανάλωσης, της μεταφοράς και της διακίνησης κάνναβης ή προϊόντων της θα διατηρηθεί, και το εμπόριο κάνναβης ή προϊόντων της, εκτός των σπόρων, είτε δωρεάν είτε έναντι πληρωμής, παραμένει απαγορευμένο. Ωστόσο, με τον νέο νόμο η κατανάλωση και η μεταφορά ποσότητας έως τριών γραμμαρίων δεν θα θεωρούνται πλέον ποινικό αδίκημα, αλλά πλημμέλημα. Τα πρόστιμα θα μειωθούν σε μόλις 25 ευρώ για κατοχή κάτω των τριών γραμμαρίων, από 251 έως 2.500 ευρώ που ανέρχεται σήμερα το πρόστιμο. «Για πάνω από τρία γραμμάρια τίποτε δεν αλλάζει, θεωρείσαι έμπορος», δήλωσε η Σαμ Τάμσον. «Τίποτε δεν αλλάζει ούτε για τους οδηγούς αυτοκινήτων: εξακολουθεί να υπάρχει μηδενική ανοχή».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σχεδιάζεται ένα σύστημα κρατικής ρύθμισης της παραγωγής και της διανομής, ώστε να διασφαλισθεί η ποιότητα των προϊόντων, με τα έσοδα από τις πωλήσεις να επενδύονται «κυρίως στην πρόληψη, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη εθισμένων».