Skip to main content

Το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική οικονομία προσεχώς

Ποιο πρέπει να είναι το πραγματικό μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της χώρας στους επόμενους 18 μήνες;

Ποιο πρέπει να είναι το πραγματικό μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και το τραπεζικό σύστημα της χώρας στους επόμενους 18 μήνες; Η ένταξη της Ελλάδας στο δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, το γνωστό QE 2. Και πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο; Οσοι γνωρίζουν, επιμένουν ότι η λέξη – κλειδί είναι μεταρρυθμίσεις. Η υλοποίηση τους εκτιμάται ότι θα είναι αυτή που θα επιφέρει την αποκλιμάκωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και στο τέλος της ημέρας την ένταξη της στο QE 2.

Οι πρώτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στη Φρανκφούρτη, που θα τρέξει και αυτό το πρόγραμμα, υπάρχει αισιοδοξία ότι έστω και στο τέλος της κρίσιμης περιόδου διάρκειας του προγράμματος η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα των πρώτων διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, καθώς και τις δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι ο οποίος μάλιστα αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα για να παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα τελευταία μηνιαία δημοσιονομικά στοιχεία έως τον Αύγουστο δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν διαφέρει σημαντικά από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια δημοσιονομική επιδείνωση στους τελευταίους μήνες του 2019, το πρωτογενές πλεόνασμα θα βρεθεί εντός του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ κι αυτό είναι ένα πολύ θετικό γεγονός. Το boost προς αυτή την κατεύθυνση ωστόσο, θα είναι μεγαλύτερο αν συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση.