Skip to main content

Το μνημόνιο... τελείωσε, αλλά οι δανειστές ξανάρχονται

H επίσκεψη θα γίνει μόλις μερικές ώρες μετά τις προεκλογικές ανακοινώσεις που αναμένεται ότι θα κάνει από τη ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός

Στις 13 Σεπτεμβρίου επιστρέφει το κουαρτέτο των θεσμών στην χώρα μας. Αποστολή του θα είναι ο τακτικός, μεταμνημονιακός, έλεγχος που έχει συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση. Και ο οποίος θα είναι τριμηνιαίος και εξαιρετικά αυστηρός. Μόνο που αυτή η πρώτη φορά θα έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Κι αυτό γιατί η επίσκεψη θα γίνει μόλις μερικές ώρες μετά τις προεκλογικές ανακοινώσεις που αναμένεται ότι θα κάνει από τη ΔΕΘ ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. Γκροτέσκο; Πολύ, αλλά είναι 100% ρεαλιστικό.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι αυτό θα είναι μάλλον και το τελευταίο ταξίδι του κουαρτέτου με τη σημερινή του σύνθεση, στην Αθήνα. Στο επόμενο, θα αλλάξουν όλοι οι επικεφαλής, με μοναδική εξαίρεση τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, που θα παραμείνει ίδιο. Αυτή είναι η μια κρίσιμη λεπτομέρεια της συγκεκριμένης επίσκεψης. Υπάρχει κι άλλη.

Ξέρετε τι ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από τους θεσμούς; Κι αυτοί οι έλεγχοι να γίνονται από το ξενοδοχείο Hilton, για να μην προκαλείται το κοινό αίσθημα. Οι θεσμοί όμως ζήτησαν να κάνουν – και πάλι – επιτόπιους τους ελέγχους στα υπουργεία.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι θα μείνουν στο Hilton. Ωστόσο, αυτό μικρή σημασία έχει. Το σημαντικότερο είναι αν ο πρωθυπουργός θα τολμήσει για παράδειγμα να ανακοινώσει το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων, από τη Θεσσαλονίκη, όταν θα ξέρει ότι σε 24 ώρες θα βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί. Αυτή την πολύ κρίσιμη «λεπτομέρεια» σημειώστε την.